Hopp til innhold

Kvinners rett til abort er truet

Konservative kristne og muslimske politikere verden over truer retten til fri abort. Det advarer FN-sambandet som ber Norge kjempe for kvinners rettigheter.

Abortkamp USA

Temaet engasjerer. Her en tilhenger og en motstander av fri abort i frisk diskusjon under en demonstrasjon i Indianapolis i USA på kvinnedagen i fjor.

Foto: Alan Petersime / Ap

Kari Solholm
Foto: FN-sambandet

– Konservative krefter med Paven og katolske og muslimske land er en fare for kvinners rett til abort. Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at det hvert år dør 50000 kvinner som en følge av illegale aborter. Det sier generalsekretær i FN-sambandet, Kari Solholm.

8,5 millioner kvinner opplever komplikasjoner som trenger legebehandling etter illegale aborter. Utrygge aborter finner oftest sted i land der abort er ulovlig eller begrenset. Dette bekymrer Solholm.

– De konservative jobber for å snu utviklingen

Når saker som gjelder kvinners rettigheter behandles i FN-systemet, slår Vatikanstaten seg ofte sammen med andre katolske land, som Irland, Polen, Malta, Latinamerika-gruppen og flere islamske land, spesielt Iran og Saudi-Arabia.

– Disse landene prøver å reversere mye av det arbeidet som er gjort i FN-systemet når det gjelder kvinners rettigheter. Og de jobber aktivt for å hindre at internasjonal lovgivning skal omfatte retten til abort, sier Solholm.

Lykkes de?

– De har lyktes på den måten at tingene nå står på stedet hvil i disse spørsmålene. Vi vet at det kommer til å bli jobbet veldig aktivt framover for å hindre fremgang på dette feltet, sier Solholm til nrk.no.

Ber Norge være vaktbikkje

Solholm mener Norge bør ta en tydelig lederrolle i arbeidet for å sikre kvinners rett til abort.

– Norge må i enda større grad være vaktbikkje. Vi må søke sammen med land som mener det samme som oss for å lage en handlingsplan som gjør at arbeidet med dette i FN kan gå framover.

EUs ønske om å tale med én stemme i FN-spørsmål kan føre til en målbinding av land som Danmark og Sverige i abortspørsmålet, mener Solholm, som derfor tror at Norges rolle kan bli ekstra viktig.

(saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon Milano

I 2006 demonstrerte flere enn 50000 mennesker i Milano etter at Pave Benedict blant annet hadde fordømt bruken av angrepillen.

Foto: STRINGER/ITALY / REUTERS

Også italienske kvinner merker kirkens kamp mot abort, sier forfatter og Italiakjenner Simen Ekern.

– I fjor reserverte sju av 10 italienske gynekologer seg mot å gjennomføre abort. Det betyr at italienske kvinner ofte må reise langt og lete før de finner en lege som vil gjennomføre et inngrep de har krav på etter loven, forteller Ekern.

SISTE NYTT

Siste nytt