Hopp til innhold

- En nær døden-opplevelse for Romnney, mener kommentatorer

Mitt Romney vant nøkkelstaten Ohio med et skrik og er seierherren i supertirsdag – men med stygge riper i valglakken. For Rick Santorum viser fortsatt overraskende muskler i kampen om den republikanske presidentnominasjonen.

Video 765398d7-d422-4a40-b659-6df8cb6efeee.jpg

Nett-tv: Se Mitt Romneys tale etter supertirsdag. Han sikret seg et godt antall delegater etter at supertirsdagens resultater begynner å bli endelige.

Anders Tvegård, Ohio
Jon Gelius, Massachusetts, USA

Politiske kommentar kaller nattens resultater «en nær døden-opplevelse» for Mitt Romney.

For etter at republikanske velgere i ti amerikanske delstater har pekt på hvem de helst vil skal bli deres kandidat mot president Barack Obama i presidentvalget til høsten, spriker bildet like mye som før.

For selv om Romney er nattens vinner i antall stater og delegater, ble det likevel ingen storslagen maktdemonstrasjon. For Rick Santorum henger fortsatt på som en klegg som Romney ikke makter å riste av seg.

Den virkelig store spenningen var knyttet til Ohio, og det var først da 96 prosent av stemmene var talt opp at fjernsynskanalen CNN tok sjansen på å utrope Romney som vinner.

I prosent får Romney 38 prosent og Rick Santorum 37. I antall stemmer er forskjellen 12.000.

Ohio er en svært viktig stat, fordi den anses som et tverrsnitt av USA og dermed en viktig faktor både i den republikanske nominasjonskampen og for selve presidentvalget senere i år.

Ingen republikansk president har noensinne blitt valgt, uten å vinne Ohio i nominasjonsvalget.

Vant på hjemmebane

Mitt Romney sikret seg i tillegg seieren i hjemstaten Massachusetts og nabostaten Vermont, østkystdelstater hvor det var ventet at han, som den mest liberale av kandidatene, ville vinne.

Han tok også Idaho i nordvest og Virginia i sørøst. I Virginia var verken Rick Santorum eller Newt Gingrich representert på valgsedlene. Derimot kapret Ron Paul, som tok andreplassen, over 40 prosent av stemmene, som beskrives som til dels anti-Romney-stemmer.

Rick Santorum på sin side vant i sørstatene Tennessee og Oklahoma i tillegg til Nord-Dakota.

Med disse seirene viser han fremdeles muskler i konservative velgergrupper Romney sliter med å få med seg.

Newt Gingrich vant som ventet i hjemstaten Georgia, som han representerte i så mange år i Kongressen, men det ble nattens eneste seier for ham.

Fortsatt gjenstår resultatene fra partimøtene i Alaska.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video bb33822f-9341-4601-9768-e31c206d4c55.jpg

Nett-tv: Se Rick Santorums tale etter supertirsdag. Santorum hadde med seg hele familien, inkludert sin 92 år gamle mor, da han talte på valgvaken i Ohio.

Nøkkelstaten Ohio

Romney sa før velgerne i Oiho fant veien til stemmelokalene at hvis han vant delstaten i natt, så har han vunnet nominasjonskampen i partiet.

– Vi er på vei mot seieren. Og jeg skal ikke skuffe dere. Jeg kommer til å sikre meg nominasjonen, sa han selvsikkert mens valgfunksjonærene i Ohio knapt var halvveis nede i stemmebunkene.

Amerikanske kommentatorer derimot er ikke like sikre som Romney.

For de peker på avstanden mellom Romney og Santorum i Ohio tross alt var svært liten, og det til tross for at Romney-kampanjen har brukt over fem ganger så mye penger i delstaten som Santorum og at Romney i praksis har drevet valgkamp der siden 2008-valget.

Jeg er som skilpadden som kan slå den kjepphøye haren

Newt Gingrich om nominasjonskampen

Romney sikret seg støtte fra de større byene, mens Santorum scoret stort på landsbygda, hvor befolkningstettheten er liten. Slik sett er Santorums prestasjon i delstaten meget sterk, gitt at det skiller 12.000 stemmer.

– Vi har vunnet i vest, i sør og midtvest - mot alle odds - og vi er klar for å vinne i resten av landet, sa Santorum på valgvaken i byen Steubenville i Ohio, før resultatet i delstaten var klart.

– Når de har tenkt «nå er han ferdig», så har vi kommet tilbake, slo han fast.

Haren og skilpadden

En av dem som også ønsker å forpurre Romneys planer, er Newt Gingrich. Han gjorde det klart at han – til tross for kun en seier i natt – akter å fortsette kampen om den republikanske nominasjonen.

– Jeg er som skilpadden som kan slå den kjepphøye haren, sa Gingrich til sine tilhengere på valgvaken i Atlanta og dro den velkjente historien.

– Det har vært mange harer som har fart forbi i dette løpet. Men jeg gjør som skilpadden, tar ett skritt ad gangen, og alle vet hvem som kom først i mål, sa den tidligere lederen av Representantenes hus.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Newt Gingrichs tale etter supertirsdag

Nett-tv: Se Newt Gingrichs tale etter supertirsdag. Gingrich sammenligning med skilpadden vakte jubel på valgvaken i Atlanta.

«Ikke særlig god til dette»

Romney vil totalt sett øke sin ledelse over de andre kandidatene i antall delegater etter nattens valg, siden delegatene i alle statene fordeles forholdsmessig og fordi hans nærmeste rival Rick Santorum ikke stilte i Virginia og heller ikke får med seg alle delegatene fra distriktene han vant i Ohio på grunn av valgtekniske årsaker.

Romneys kampanje har gjort det klart at de satser på seier gjennom å bryte den magiske delegatgrensen på 1144, som er det antall delegater som må til på Republikanernes landsmøte for å sikre seg presidentkandidaturet.

– Han satset på å utkonkurrere de andre ved å ha mest penger, mest mediedekning og den suverent beste valgkamporganisasjonen. Likevel strever han.

– Han klarer ikke å appellere til velgere han må appellere til skal han vinne presidentvalget. Han er rett og slett ikke særlig god til dette, konkluderte CNNs valgpanel om valg og Romney.

Hvis Romney vinner, blir det en situasjon med "ABO - Anyone but Obama".

Ohio-velger Jay Whalon til NRK

For valgdagsmålingene viser at Santorum lykkes med å tiltrekke seg de mest troende og de mest sosialkonservative, men også de lavlønte samt konservative industriarbeidere.

Den siste gruppen har Romney satset stort på vinne over til sin side, men han sliter fortsatt med å kommunisere med og appellere såkalte «vanlige mennesker».

Rick Santorum på valgvake i Ohio

Rick Santorum gjorde det klart at han vil fortsette å vise muskler.

Foto: JOE RAEDLE / Afp
Mitt og Ann Romney på valgvake i Massachusetts

Mitt Romney og kona Ann under valgvaken på et hotell i Boston i hjemstaten Massachusetts.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

Blant de urbane, høytlønte og utdannede derimot, er han favoritten, i likhet med hva president Barack Obama var i 2008.

«ABO»

– Dette er ikke en kamp om å få navnet sitt på stemmeseddelen. Det er kamp for å redde Amerikas sjel, mente Romney da han talte til sine tilhengere.

Han forsøker å hamre inn budskapet om Obama som en mislykket president, og angriper ham på den økonomiske politikken og den fortsatt høye arbeidsledigheten, temaene som anses som Romneys beste kort gitt hans andre velgersvakheter.

For mange republikanske velgere er personkampen innad i det republikanske partiet mindre viktig. For dem er det viktigste å slå den sittende presidenten.

– Hvis Romney vinner, blir det en situasjon med «ABO», anyone but Obama, hvem som helst bortsett fra Obama, sier Jay Whalon i Ohio til NRK.

– Det blir ikke nødvendigvis en stemme for Romney, men en stemme mot Obama, forklarer han.

Palin på banen

Visepresidentkandidat i 2008 Sarah Palin deltok i partimøtene i hjemstaten Alaska, hvor hun var guvernør, men ønsker ikke si hvem av kandidatene hun foretrekker og ville gi sin stemme til.

Hun har snakket pent om Rick Santorum, men også rost Romney for å ha forlatt sitt «tidligere moderate/liberale jeg».

Men Palin sier hun – i likhet med mange velgere – fortsatt ikke er helt overbevist hvor dypt Romneys nye konservative synspunkter stikker.

Palin har fortsatt en stor tilhengerskare på republikansk side, og avviste ikke – på sitt anlige vis – at hun muligens stiller i nominasjonskampen i 2016 og kanskje kaster seg inn i kampen om 2012, på selve landsmøtet.

– Som jeg sier, alt er mulig. Jeg lukker ikke dører som muligens åpner seg der ute. Min plan er å delta på landsmøtet, så får vi se, sa Palin.

Resultatene når mellom 90 og 100 prosent av stemmene er fordelt i ni av delstatene. I Alaska er rundt 80 prosent opptalt.

Resultater Supertirsdag

Resultater Supertirsdag 

 

 

 

 

 

 Mitt Romney

Rick Santorum

Newt Gingrich

Ron Paul

Alaska (partimøter)

32,6 %

29,0 %

14,2 %

24,0 %

Georgia (primærvalg)

25,7 %

19,6 %

47,4 %

6,5 %

Idaho (partimøter)

61,6 %

18,2 %

2,1 %

18,1 %

Massachusetts (primærvalg)

72,1 %

12,1 %

4,6 %

9,6 %

North Dakota (partimøter)

23,7 %

39,7 %

8,5 %

28,1 %

Ohio (primærvalg)

38,0 %

37,0 %

14,6 %

9,3 %

Oklahoma (primærvalg)

27,5 %

33,8 %

28,0 %

9,6 %

Tennessee (primærvalg)

28,0 %

37,3 %

24,0 %

9,0 %

Vermont (primærvalg)

39,8 %

23,7 %

8,1 %

25,4 %

Virginia (primærvalg)

59,5 %

Stilte ikke

Stilte ikke

40,5 %

Kandater som har trukket har blitt tildelt stemmer i enkelte delstatene.

 

 

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt