Hopp til innhold

– Menneskene venter på døden, de ser ingen håp om hjelp

– Dette er ikke krig, det er en ukritisk massakre av menn, kvinner og barn, sier den britiske fotografen Paul Conroy, som skadet ble smuglet ut av Homs i Syria denne uken.

Røyk siger opp fra en bygning i Homs i Syria

Røyk siger opp fra en bygning i Homs. – Menneskene gjør ikke annet enn å vente på øyeblikket da soldatene kommer inn, eller at skuddene kommer gjennom døra. Og det kommer til å skje, sier den britiske fotografen Paul Conroy (innfeldt).

Foto: HANDOUT / Reuters/ AP

– Det er ikke strøm, det er ikke vann, sykehuset har ikke vann, det er nesten ikke noe mat igjen. Dette er mer enn en katastrofe. I årevis framover kommer vi til å sitte og lure på hvordan vi lot dette skje rett foran nesene våre. Det er ikke for sent, men noe må gjøres.

Den britiske fotografen Paul Conroy fra The Sunday Times ble skadet under et granatangrep i Baba Amr i Homs 22. februar, det samme angrepet som tok livet av to journalister fra Frankrike og USA.

– Venter på øyeblikket da soldatene kommer inn døra

Han ble smuglet ut av Syria, og fra sykehussenga i London forteller han Sky News om inntrykkene som vil prege han resten av livet. Han er redd han har forlatt et område som vil bli utsatt for en massakre på samme nivå som Rwanda og Srebrenica.

– Jeg har jobbet i mange krigsområder, men jeg har aldri vært i skyting som dette. De går systematisk gjennom nabolag med ammunisjon lik den som brukes på slagmarken, og bruker det på et område på et par kilometer. Det er ufattelig hvordan de kan fortsette å skyte, sier fotografen.

Han mener at det som foregår er en systematisk nedslakting av sivilbefolkningen.

Det er ingen militære mål i Baba Amr, sier Conroy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Baba Amr

Bydelen Baba Amr er svært utrygg. – De går systematisk gjennom nabolag med ammunisjon lik den som brukes på slagmarken, sier Paul Conroy.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er fortsatt tusenvis av mennesker i Homs. Folk ser ut til å tro at de har flyktet, men det har de ikke. De lever i nedbombede husvrak. Rommene er fulle av mennesker som venter på å dø. De venter på døden, og de ser ingen håp om hjelp. De gjør ikke annet enn å vente på øyeblikket da soldatene kommer inn, eller at skuddene kommer gjennom døra. Og det kommer til å skje.

Nødhjelpen kommer ikke fram

For tre dager siden startet syriske styrker en bakkeoffensiv mot den herjede bydelen, og torsdag trakk opprørerne seg ut.

Syriske myndigheter har enda ikke tillatt at Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) bistår med nødhjelp i Baba Amr, selv om det fredag kom sju lastebiler med mat og medisiner fram til den syriske byen.

Den internasjonale Røde Kors-kommiteen er fortsatt i forhandlinger med syriske myndigheter om å få slippe inn i bydelen.

– Det er viktig at vi kommer inn i dag. Det har vært kamper her i minst en måned, og situasjonen kan ikke være god. De må ha mat, det er kaldt, de trenger tepper. Og de skadede må evakueres umiddelbart, sier Saleh Dabbekeh i ICRC til Reuters.

Over 20.000 mennesker oppholdte seg i Baba Amr under hele beleiringen, og de har hatt minimal tilgang på mat, vann, medisiner og strøm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Homs under granatild

Baba Amr er herjet av angrep og skytinger. – Jeg har jobbet i mange krigsområder, men jeg har aldri vært i skyting som dette, sier Paul Conroy.

– Mist syv drept i eksplosjon

Lørdag morgen rapporterte et statlig eid nyhetsbyrå i Syria at en selvmordsbomber har sprengt bilen sin i lufta like ved en militærpost i byen Deraa i det sørlige Syria.

Eksplosjonen skal ha skjedd i sentrum av byen, og minst syv personer ble drept og yttligere åtte skadet, melder Reuters.

Eksplosjonen etterlot et dypt krater i bakken.

Opposisjonsaktivister benekter at eksplosjonen var en selvmordsbomber, men har ingen forklaring på angrepet.

– Hele byen ristet av eksplosjonen, og ambulanser kom etter kort tid. Deretter hørte vi skudd som ble avfyrt, sier en innbygger i byen til Reuters.

Også i byen Herak sør for Deraa ble det lørdag meldt om uro. En syrisk eksilorganisasjon opplyser at opprørere drepte seks soldater og såret ni i byen.

FN sier at Syriske sikkerhetsstyrker har drept mer enn 7.500 sivile etter at opprørene startet for et år siden. Syrias myndigheter sa i desember at «bevæpnede terrorister» hadde drept mer enn 2.000 soldater og politier i løpet av uroen.

Demonstranter i Syria

Demonstranter samlet seg til protest mot Syrias president Bashar al-Assad i Yabroud fredag.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt