Hopp til innhold

Slik skal Russland unngå nytt juks

MOSKVA (NRK.no) Når det stemmes over landets neste president søndag, kan russerne overvåke valget fra sofaen hjemme. Samtidig forbereder titusener av valgobservatører seg på nytt juksevalg.

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

– Hvem er gode til å fuske her? Vi trenger noen drevne folk som kan psykologien.


Et beskjedent antall hender går i været. Selv i en arrangert juksesetting, er ikke slike egenskaper det man skriker høyest om når man har møtt opp for å kurses i å avsløre – nettopp – juks.

I et lite auditorium i et skolebygg i Moskva er noen hundre møtt opp på valgobservatørkurs.

Vi følger presidentvalget fra Moskva – har du tips/innspill?
Kontakt NRKs journalist!

Når russerne skal stemme over hvem som blir deres nye statsoverhode søndags førstkommende, skal disse og titusener av andre observatører være med å forhindre at det stilles spørsmålstegn ved resultatet etter endt opptelling.

Det var nettopp det som skjedde ved parlamentsvalget i desember i fjor, hvor påstander om massivt valgjuks sendte russere ut i det største folkeopprøret på 20 år.

Gjennomføringen av søndagens presidentvalg beskrives i så måte som ekstremt viktig for stormaktens videre politiske kurs.

– Jeg er her fordi jeg er utrolig misfornøyd med situasjonen i Russland nå. Jeg vil være med å endre noe, og jeg tror dette kan være en fin måte å gjøre det.

– Jeg tror ikke det er mulig å sikre et legitimt valg nå, det var illegitimt lenge før, men ved å delta som observatør kan jeg få være med å informere om hva som går galt, sier Maria Shustrova til NRK.no.

– Nervøs

Hun går rundt i auditoriet i rollen som valgobservatør, mens andre kursdeltakere spiller funksjonærer og vanlige velgere.

forrussland

- FOR RUSSLAND: - Jeg gjør dette for Russland og for en bedre fremtid, sier Maria Khrenova (20), som meldte seg som observatør torsdag.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Det er lagd til seks valgstasjoner i rommet. Ved en står en ung, rødhåret kvinne og nekter for at hun kastet for mange stemmesedler i den grønne gaveesken som for anledningen fungerer som stemmeurne.

Ved nabostasjonen ender en høylydt diskusjon mellom to voksne menn, en «velger» og en «observatør» med at andre må gripe inn for at de ikke skal fly i tottene på hverandre.

– Jeg er litt nervøs for akkurat slike situasjoner, at det skal bli aggressivt. Men vi lærer mye på kurset her, sier Shustrova.

Vladimir Mocozov var med som observatør ved det omdiskuterte desember-valget. Han er med på kurset for å lære enda mer om å avsløre juks.

Deltakerne får blant annet beskjed om å holde et godt øye med protokollene helt til slutt, terskelen høy for unødvendige diskusjoner om mindre uregelmessigheter og være obs på folk som vil stemme ved et gitt valglokale uten å være registrert der.

«Valgkarusell» er en annen kjent teknikk – de som kommer tilbake og stemmer flere ganger.

– Jeg vil gjøre mitt for å stoppe det. Sist kastet vi ut flere på en gang, sier Mocozov.

stemmeiurnen

BARE ÉN STEMME: Massekasting av stemmer i valgurnen har vært et stort problem ved tidligere valg i Russland. Her nøyer man seg med en denne gangen, men observatørene må være på vakt.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Det er Citizen Observerer som står bak kveldens observatørkurs. Sammen med velgerrettighetsorganisasjonen Golos, noen andre frivillige organisasjoner og kandidatenes apparat skal de bemanne 90.000 valgstasjoner over hele landet med frivillige.

I tillegg kommer flere internasjonale observatører, deriblant fra Europarådet hvor den norske stortingspolitikeren Øyvind Vaksdal (Frp) deltar.

Alle kan web-observere

irina

- HJELPER IKKE: - Det nytter ikke med webkamera-overvåkning for alle russerne, mener Irina Pravichenko i Citizen Observer, som nå har travle dager med å registrerer tusener av frivillige valgobservatører.

– Vi har som mål å samle 10.000 observatører, og det er ikke noe problem. Vi sprer informasjon via sosiale nettverk, og folk kommer av seg selv. De må igjennom to kurs, et teoretisk og et praktisk, og det er all slags folk som melder seg, sier Irina Pravichenko, som leder valgobservatørstaben til Citizen Observer, til NRK.no.

Men tiltroen til observatørene er så som så.

Ifølge en meningsmåling fra Public Opinion Fund tror fire av ti russere at valgjukset vil være så omfattende at observatørene ikke vil klare å avsløre brorparten av det.

I år har imidlertid russerne fått en helt ny mulighet til å avsløre valgjuks, og den krever kun internettilgang, ikke kursing. Minst 60 prosent av valgstasjonene skal utstyres med to webkameraer hver.

Med enkel innlogging via sosiale medier skal hvem som helst kunne se hva som skjer i valglokalet, både fra panoramahold og rundt selve valgurnen, som denne gangen er gjennomsiktig.

Ser man noe som minner om juks, ja, så er det bare å melde det inn online, enten man er hjemme med pc’en i sofaen eller ute med smarttelefonen.

citizenobservererstand

STRØMMER PÅ: Russere strømmer på for å melde seg som valgobservatør på Citizen Observers stand i Moskva.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Men det tilsynelatende spreke og åpenhetsvennlige initiativet fra russiske myndigheter har flere mangler, mener både russiske og norske observatører. Blant annet er kameraene av så dårlig kvalitet at det er vanskelig å se noe som helst på bildet som kommer opp, ifølge Pravichenko.

– En TV-kanal undersøkte dette, og det viste seg at hvert kamera kun kostet 500 rubler (rundt 100 NOK, red.anm.). De fikk også teste kameratene, og man kunne omtrent ikke se noe, i alle fall ikke det som sto skrevet på valgseddelen, sier hun

– Mange andre juksemuligheter

Uansett kvalitet vil ikke kameraene demme opp for alle juksemuligheter.

– Valgjuks i snever forstand betegner uregelmessigheter under avstemning og opptelling som har som mål å sikre et bestemt valgresultat. Kameratene betyr at det vil være mulig følge hele avstemningen i et valglokale og kan derved gjøre det vanskeligere å jukse for eksempel ved å putte ekstra stemmesedler i valgurnen.

– Men det finnes et stort antall andre måter å jukse på, gjerne under opptelling, føring av valgprotokoll og rapportering av valgresultatet til den sentrale valgkommisjonen, og velgerne kan kle seg om før de kommer tilbake. Dessuten kan velgerne føle seg overvåket og intimidert, sier Gunnar Ekeløve-Sløydal i Helsingsforskomitéen til NRK.no.

kø

I KØ: Bare i Moskva skal 15.000 frivillige valgobservatørerer rekutteres før søndag. På kurset torsdag kveld var det kø for å komme inn.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Der har han i en årrekke jobbet med velger- og menneskerettighetsrelaterte spørsmål i Russland, og er på plass i Moskva for å følge søndagens presidentvalg fra flere valgstasjoner.

Ved parlamentsvalget var det Putins parti Det forente Russland som angivelig nøt godt av de ekstra «stemmene». Nå er opposisjonen, stadig flere russere og mange internasjonale analytikere redd for at det samme skjer igjen i helgen.

Ekeløve-Sløydal mener imidlertid at valget, uansett grad av juks selve valgdagen, har så tvilsomme rammer at det russiske demokratiet uansett ikke kan friskmeldes på en god stund ennå.

– Putins motkandidater utgjør ingen reell opposisjon. Han har systematisk forhindret at politiske alternativer har fått utvikle seg, ved hjelp av manglende registrering, politiske fengslinger og så videre. De tre rikdsdekkende TV-stasjonene og en stor del av de øvrige mediene er alle pro Putin.

– Særlig i industribyer, men også i offentlig forvaltning, kan ansatte bli presset til å stemme på Putin etter trusler om å miste jobben. Putin har dessuten enorme administrative ressurser tilgjengelig, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt