Hopp til innhold

Kraftig FN-kritikk av Syria

FNs menneskerettsråd har vedtatt en kraftig fordømmelse av Syria, og ber landet stanse menneskerettsbruddene og slippe hjelpeorganisasjonene til.

Matkø i Homs

Beleirede innbyggere står i kø foran et bakeri i utkanten av den syriske byen Homs.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Av de 47 rådsmedlemmene stemte 37 for resolusjonen. Russland, Cuba og Kina stemte imot, mens India, Filippinene og Ecuador avsto fra å stemme.

Den syriske delegasjonen marsjerte ut i protest like etter at hastemøtet startet tidligere i uka, og deltok ikke i avstemningen. I tillegg til Syria var det også tre andre medlemsland som ikke deltok på møtet.

Valerie Amos

FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos er i Midtøsten der hun venter på visum til Syria.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp
Opprørssoldater i Homs

Soldater fra Den frie syriske hær patruljerer i Homs.

Foto: STRINGER / Reuters
Begravelse i Homs

Begravelsesfølge i en naboby til Homs.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Omfattende menneskerettsbrudd

I resolusjonen blir Syria fordømt for omfattende brudd på menneskerettighetene som kan karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Det er Qatar, Kuwait, Saudi-Arabia og Tyrkia som med støtte fra USA og EU har forfattet resolusjonen, som også Norge var med på å fremme.

– Innbyggerne i Homs, Dara og Zabadani og andre beleirede steder har særlig behov for hjelp, heter det i den vedtatte resolusjonen, som også uttrykker bekymring for matmangel, mangel på medisiner og drivstoff.

Myndighetene i Damaskus sier de er villige til å drøfte en dato for når FN nødhjelpskoordinator Valerie Amos kan komme på besøk.

Amos har vært i Midtøsten i flere dager og venter på visum til Syria.

– Jeg er svært skuffet over ikke å ha kunnet besøke Syria til tross for gjentatte forespørsler om å få møte landets fremste ledere for å diskutere den humanitære situasjonen og behovet for uhindret adgang til menneskene som er rammet av volden, sa hun i går.

Samordner våpenforsyning

Det syriske nasjonalrådet (SNC), som representerer opprørerne, ønsker å samordne våpenleveranser fra utlandet, og unngå direkte leveranser til opprørerne fra enkeltland og dermed risikere at myndighetene får tak i våpnene.

SNC vil opprette et militærkontor til dette formålet.

– Et slikt kontor kan også koordinere den militære innsatsen ulike grupper nå driver, og bør ligge nærmest mulig kampområdene, kanskje i Tyrkia, sier sjefen for SNC, Buhran Gahlioun.

– Oppgaven vil bli å finne ut hvilke våpen som trengs til ulike oppdrag. Vi vil kartlegge våpenbehovet og vil undersøke hvilke land vi kan få våpen fra.

Flere vestlige land som støtter opprørerne advarer imidlertid mot å forsyne dem med våpen av frykt for at det kan gjøre situasjonen enda mer blodig, og av frykt for at for eksempel Al Qaida skal forsyne seg av våpnene.

SISTE NYTT

Siste nytt