Hopp til innhold

Ber om humanitær våpenhvile i Syria

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber om en øyeblikkelig våpenhvile i Syria for å få nødvendig hjelp inn til de mest utsatte områdene.

Røde Halvmåne i Syria

Frivillige medarbeidere i Syrias Røde Halvmåne på jobb i byen Bludan.

Foto: Ibrahim Malla/SARC

Navi Pillay kom med oppfordringen da hun åpnet et hurtig sammenkalt møte i FNs menneskerettighetsråd i Genève.

– Det må komme i stand en øyeblikkelig humanitær våpenhvile for å få en slutt på kampene og bombardementet, sa Pillay.

Røde Halvmåne

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay

FNs høykommissær Navi Pillay ber om en humanitær våpenhvile i Syria.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
Leni Stenseth

Utenlandssjef Leni Stenseth i Norges Røde Kors sier behovet er langt større enn den hjelpen Røde Halvmåne og ICRC kan gi.

Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors
Faysal Khabbaz

Syrias ambassadør forlot FN-møtet i Sveits i protest.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Utenlandssjef i Norges Røde Kors, Leni Stenseth, støtter sterkt oppfordringen fra FN om en humanitær våpenhvile.

– Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber tett sammen med Syrias Røde Halvmåne i for eksempel byene Homs og Hama. Arbeidsforholdene er vanskelige, men vi har fått inn mat og medisiner, og har evakuert sju hardt skadde fra Homs. En av dem døde, mens de seks andre blir behandlet på sykehus utenfor byen, sier hun.

– I går klarte vi å få inn mat til Hama, nok til 12.000 mennesker i en måned.

ICRC melder fra hovedkvarteret i Sveits at organisasjonen i dag har fått inn forsyninger til Homs og Idlib, men sikkerheten må bli bedre før utdelingen kan begynne.

Stenseth sier at ICRC og Røde Halvmåne er de eneste hjelpeorganisasjonene som opererer i Syria, og at behovet er langt større enn den hjelpen innbyggerne får.

– I Homs har vi for eksempel fire ambulanser, men Norges Røde Kors har satt i gang en kronerulling til innkjøp av en ambulanse til. Syrias Røde Halvmåne har rundt 100 frivillige som jobber alt de orker i byen.

– Noen opprørere stoler ikke på Røde Halvmåne, og hevder at de samarbeider med regimet. Gjør de det?

– Det er en kritikk jeg vanskelig kan kommentere. Det jeg kan si er at Syrias Røde Halvmåne, i likhet med Norges Røde Kors, er en støtteaktør for de de respektive lands myndigheter. Det jeg vet er at Syrias Røde Halvmåne jobber tett sammen med ICRC, og at de gir hjelp til begge parter slik de er forpliktet til.

Stenseth kjenner ikke til hvor mange som har klart å flykte fra en by som Homs, og hvor mange som er igjen.

– Det er en prekær humanitær situasjon i de delene av byen der kampene er hardest. Det er som sagt vanskelig å få tilgang, og derfor kan jeg heller ikke si hvordan livet arter seg for dem som er avskåret fra vann, mat og medisiner, sier Stenseth.

Forverret humanitær situasjon

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay opplyste i Genève at hun de siste par ukene har fått rapporter om en raskt forverret humanitær situasjon og alvorlige menneskerettighetsbrudd, inkludert massearrestasjoner som myndighetene har gjennomført.

Innbyggerne i de mest utsatte byene som Homs og Hama har i ukevis vært utsatt for et kraftig bombardement. Syriske styrker har beleiret områdene, og hindret forsyningen av mat, vann og medisiner.

– Vi har rapporter om at hæren bruker stridsvogner, bombekastergranater og artilleri til å isolere byer, og de skyter mot tett befolkede områder i det som virker å være vilkårlige angrep mot sivile områder, sa Pillay.

Syrerne forlot møtet

Massebegravelse i Homs

Innbyggere i Homs deltok i går i en massebgravelse i Homs. Regimemotstandere sier at over 10 mennesker ble drept av syriske styrker.

Foto: STRINGER / Reuters

Den syriske delegasjonen forlot raskt møtet i Genève i protest.

– Vi forlater denne fruktesløse diskusjonen, sa lederen for den syriske delegasjonen Faysal Khabbaz da han og de andre syriske utsendingene marsjerte ut.

Før utmarsjen rakk ambassadøren å holde et innlegg der han kritiserte ikke navngitt land for å fyre opp under sekterisme og for å forsyne opposisjonen med våpen.

Khabbaz hevdet at internasjonale sanksjoner hindrer myndighetene i å kjøpe varer som medisiner og drivstoff.

Ifølge diplomater på møtet i Genève er det ventet at menneskerettighetsrådet kommer til å fordømme regimets brutale maktbruk mot sivile demonstranter. Det blir fjerde gang rådet kommer med en slik fordømmelse siden opprøret startet.

Det er Qatar, Kuwait, Saudi-Arabia og Tyrkia med støtte fra EU og USA som står bak resolusjonsteksten. Også Norge støtter fordømmelsen.

Det er usikkerhet om dødstallene siden opprøret i Syria startet for snart et år siden, men menneskerettighetsorganisasjoner mener over 7600 personer er drept. Pillay opplyste på møtet i Genève at over 500 barn er blant de drepte.

SISTE NYTT

Siste nytt