Hopp til innhold

Norge vil ikke gi militær støtte til opprørerne

Den syriske opposisjonen ber om våpen og militær støtte i kampen mot Bashar al-Assads regime. Svaret fra Norge er negativt, til tross for at norske myndigheter betegner den humanitære situasjonen i landet som «kritisk».

Støre og Assad

Norge vil ikke gi militær søtte til opprørererne i Syria. Bildet til venstre viser en plakat av president Bashar al-Assad under en demonstrasajon i London 18. februar.

Foto: SCANPIX

– Det er uaktuelt fra norsk side. Vårt utgangspunkt er å finne en politisk løsning på konflikten, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB.

Norge akter heller ikke å presse på for å få igjennom en FN-resolusjon som åpner for internasjonal militær intervensjon, slik tilfellet var i Libya.

– Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya. Vi forholder oss til at Den arabiske liga ikke har bedt om en intervensjon, slik tilfellet var i Libya. Maktbruk er uansett siste post på listen over aktuelle tiltak, sier han.

Ber om hjelp

Larsen representerte Norge under det såkalte vennegruppemøtet om Syria i Tunis fredag.

Der møtte han representanter for den syriske opposisjonen, som nå ber det internasjonale samfunnet om hjelp til å trene opp og bevæpne opprørsstyrkene.

– Hvis regimet ikke avslutter volden mot sivilbefolkningen, bør ikke Syrias venner hindre enkeltland fra å bistå den syriske opposisjonen med militære rådgivere, opplæring og våpen for å forsvare seg, heter det i en uttalelse fra Det syriske nasjonalrådet.

Norge gir 22 millioner

Samtidig ble det fredag det klart at Norge gir 22 millioner kroner til organisasjoner som driver nødhjelp i Syria. Pengene går også til flyktningleire som er etablert i nabolandene Libanon og Jordan.

– Jeg er dypt bekymret for at syriske myndigheter ikke gir hjelpeorganisasjoner nødvendig tilgang til å drive nødhjelp i konfliktsoner, særlig i byen Homs. Norge krever at humanitære hjelpeorganisasjoner umiddelbart gis full tilgang, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statssekretær Torgeir Larsen informerte om Norges bidrag under dagens vennegruppemøte om Syria i Tunis. Norge støtter også Den Internasjonale Røde Kors Komiteen og Syrias Røde Halvmånes oppfordring om daglig stans i kamphandlingene for å få inn nødvendig humanitær assistanse.

I en pressemelding kaller Norge den humanitære situasjonen «kritisk, etter lang tid med blodig konflikt».

USAs utenriksminister Hillary Clinton slo i sin tale under møtet i Tunis fast, at Syrias president Assad vil få enda mer blod på hendene dersom han ikke lar nødvendig humanitær hjelp slippe inn i landet.

Røde Halvmåne rykket inn

Et team fra Røde Kors' internasjonale komité (ICRC) og syriske Røde Halvmåne begynte fredag å evakuere syke kvinner og barn fra Baba Amro-distriktet i den beleirede byen Homs.

– Syriske Røde Halvmåne har begynt å evakuere kvinner og barn, operasjonen er i gang, sa ICRC-talskvinnen Carla Haddad til nyhetsbyrået Reuters i Geneve fredag kveld.

Evakueringen startet da ambulanser fra Røde Halvmåne kjørte inn i Baba Amro.

– Dette er et første steg, ifølge Haddad.

Det er foreløpig ikke kjent om det er skadde journalister sammen med de humanitære hjelpemannskapene.

39 drept fredag

Samtidig som topplederne møtes i Tunisia, fortsetter folk å dø Syria. Minst 39 personer ble drept rundt om i Syria fredag, opplyser syriske aktivister.

I en landsby ble 18 personer stilt opp og skutt av regjeringsstyrker, ifølge aktivistene.

Minst sju av landsbyboerne kom fra samme familie, og videobilder som aktivistgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter har lagt ut på internett viser at det skal være flere barn blant ofrene. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

I byen Homs ble flere personer drept da en granat slo ned i et bolighus fredag.

Det var også sammenstøt mellom demonstranter og regjeringssoldater flere steder i Syria etter fredagsbønnen. Også trefninger mellom regjeringssoldater og opprørssoldater i Den frie syriske hær tok flere liv fredag

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ghalioun Syria

Nasjonalrådets leder, Burhan Ghaliun (i midten).

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Visjoner for Syria uten Assad

Opposisjonen delte også sine visjoner for et Syria etter Assad i Tunis fredag.

Første skritt skal være opprettelsen av et «presidentråd» av nasjonale ledere og en overgangsregjering der både politikere, militæroffiserer og teknokrater er med.

Overgangsperioden skal føre fram til valg på en nasjonalforsamling som så skal skrive ny grunnlov. Det nye Syria skal ha en desentralisert regjering der kurderne vil kunne styre lokalt, lovet nasjonalrådets leder Burhan Ghaliun, som tidligere er blitt kritisert for sin holdning til kurdere.

En forsoningskomité står også på ønskelisten. Dette skal bestå av nasjonale ledere og en overgangsregjering der både politikere, militæroffiserer og teknokrater er med. Dette må være folk som ikke har kjempet mot revolusjonen, ifølge Ghalioun.

Utspillet møtes med forsiktig optimisme av norske myndigheter.

– Det er en klok tilnærming å involvere de ulike grupperingene, men det er et krevende landskap å orientere seg i. Opposisjonen er sammensatt av en rekke ulike grupperinger, både i og utenfor Syria, sier Larsen.

Ghalioun vil også ha et eget råd bør undersøke overgrep begått av Assads regime og forhindre hevnaksjoner.

Syria Nabil Elaraby

Nabil Elaraby, generalsekretær i Den arabiske liga, vil ha på plass en ny FN-resolusjon om våpenhvile i Syria.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Vil ha FN-resolusjon

Generalsekretær Nabil Elaraby i Den arabiske liga mener FNs sikkerhetsråd må vedta en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile i Syria, mens Qatar og Tunisia foreslår å opprette en arabisk fredsbevarende styrke som skal utplasseres i Syria for å hindre vold mot sivile og sørge for humanitære korridorer.

Elaraby kom med oppfordringen om en resolusjon på den store internasjonale Syria-konferansen i Tunisia fredag.

– Denne konferansen bør komme opp med konkrete tiltak og prioritere å få Sikkerhetsrådet til å komme med en resolusjon om våpenhvile, sa Elaraby i sin tale på konferansen.

Den tunisiske presidenten Moncef Marzouki oppfordret også om å gi Syrias president Bashar al-Assad og hans familie amnesti.

– Beklagelig at ikke Kina og Russland var med

Russland og Kina har sagt nei til å delta på møtet. Begge land har tidligere lagt ned veto mot en Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd og mener at landene som er samlet i Tunis, tar parti for opposisjonen.

– Det er grunn til å beklage at Kina og Russland ikke var til stede under møtet. Et splittet internasjonalt samfunn vil bare forlenge lidelsene i Syria, sier Larsen.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan ble fredag utnevnt til fredsmekler i Syria, med utgangspunkt i forrige ukes uttalelse fra FNs hovedforsamling som uttrykte støtte til Den arabiske ligas siste fredsplan.

SISTE NYTT

Siste nytt