Hopp til innhold

Romney og Santorum i klinsj i Arizona

Hardt pressede Mitt Romney gikk i strupen på rivalen Rick Santorum under en viktig republikansk TV-debatt i Arizona.

Video De republikanske kandidatene møtes til debatt

Nattens TV-debatt i byen Mesa var den siste før to viktige nominasjonsvalg i Michigan og Arizona neste uke. Konkurranseinstinktet slo derfor sterkt inn, spesielt mellom toppkandidatene Mitt Romney og Rick Santorum.

Den siste tiden har Santorum overraskende tatt ledelsen i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i valget til høsten.

Mitt Romney, som inntil nylig lå best an, gikk raskt til angrep på Santorum i TV-debatten som fant sted natt til torsdag norsk tid. Blant annet stilte han spørsmålstegn ved om Santorum egentlig er så konservativ som han selv skal ha det til.

– Se ikke på meg, ta en titt i speilet i stedet, kvitterte Romney da Santorum beskyldte ham for å ha ført sentrumspolitikk som guvernør i Massachusetts.

Viktige valg

TV-debatten i byen Mesa var den siste før to viktige nominasjonsvalg i Michigan og Arizona neste uke. I begge delstatene har Romney inntil nylig vært regnet som klar favoritt. Han er født i Michigan, hvor faren hans i sin tid var guvernør, og i Arizona er en betydelig del av velgerne mormoner – i likhet med Romney selv.


Men Santorums kraftige framgang den siste tiden betyr at han kan stikke av med seieren i begge disse valgene. Det vil i så fall være et sviende nederlag for Romney.

De to rivalene havnet i tottene på hverandre flere ganger i løpet av debatten i Arizona. Ved én anledning begynte de å snakke i munnen på hverandre, og debattleder John Ging fra TV-kanalen CNN ga kamphanene god tid til å hamle opp med hverandre.

debatt2

AMPERT: Rick Santorum og Mitt Romney gikk hardt ut mot hverandre i nattens TV-sendte debatt. – Se ikke på meg, ta en titt i speilet i stedet, kvitterte Romney da Santorum beskyldte ham for å ha ført sentrumspolitikk som guvernør i Massachusetts.

– Kan gjøre comeback

I en ny landsomfattende meningsmåling blant republikanske velgere får Santorum 35 prosents oppslutning, mens Romney må nøye seg med 26 prosent. Newt Gingrich og Ron Paul, som også deltok i debatten i Arizona, får henholdsvis 14 og 11 prosent i målingen utført av Quinnipiac University.

Peter Brown, som jobber med universitetets meningsmålinger, mener nominasjonsvalget i Michigan blir spesielt viktig.


– Hvis Romney taper i Michigan, så vil det bli en historie om at han ikke engang klarer å vinne i delstaten hvor han ble født, vokste opp og hvor faren var guvernør. Men hvis han vinner, så vil han ha gjort et comeback, sier Brown.

Etter valgene neste uke vil alles øyne blir rettet mot den såkalte supertirsdagen 6. mars. Da er det nominasjonsvalg og -møter i til sammen ti delstater.

SISTE NYTT

Siste nytt