Hopp til innhold

Scott-basen avviser å ha tømt Berserks depoter

– Vi har ikke sett Berserk-ekspedisjonens depoter, sier sjefen ved den newzealandske Scott-basen i Antarktis. Basen avviser å ha fjernet utstyret som Jarle Andhøy nå leter etter.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

LETER I ANTARKTIS: Jarle Andhøy har seilt til Antarktis for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant, blant annet for å finne depoter med utstyr.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Jarle Andhøy har seilt til Antarktis for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant for ett år siden. Han håper å få noen svar ved å finne depotene, som inneholdt diverse utstyr til bruk i nødstilfeller.

I går sa ekspedisjonens talsmann Rune Olsgård at depotene er fjernet og fraktet til New Zealand.

Men sjefen ved den newzealandske Scott-basen på Rossøya i Antarktis, Iain Miller, nekter for at hans mannskap har fjernet Berserk-ekspedisjonens depoter.

– Andhøy sier at han hadde depoter på land, i nærheten av hvor vi sist så fartøyet, men vi har ikke sett noen av depotene, sier Miller i et intervju med Radio New Zealand.

Kan ha vært mannskapet

Andhøy har opplyst at «Berserk» etablerte depoter ved Horseshoe Bay og Backdoor Bay i fjor.

Overfor NRK understreker Miller:

– Som vi har sagt mange ganger, har vi verken sett eller flyttet noe utstyr fra Backdoor Bay eller Horseshoe Bay.

Under årets seilas har Andhøy selv vært ved depotene og ikke funnet noe utstyr. Tidligere har newzealandske myndigheter, via det norske utenriksdepartementet, fastslått at de ikke har rørt depotene. I tillegg har den amerikanske McMurdo-basen nektet for å ha fjernet utstyr fra depoter.

Nå sier også Scott-basen at de ikke har fjernet utstyr. Etter det NRK forstår, kan derfor teorien om at det var mannskapet som selv tok med seg utstyret, være styrket.

Det dreier seg i så fall om mannskapet på tre som var om bord etter at Andhøy selv og Samuel Massie forlot fartøyet.

Saken fortsetter under bildet

Scott Base skilt

FORSKNINGSSTASJON: Den newzealandske Scott-basen på Rossøya i Antarktis er en av to forskningsstasjoner i isødet hvor Jarle Andhøy nå leter etter spor fra fjorårets fatale Berserk-ekspedisjon.

Foto: Scott Base

Kan ha vært misforståelser

Ifølge basesjef Miller er depotene Andhøy snakker om et stykke nord for Scott-basen.

– Det har vært forskere på jobb i området og flere overflyvninger i området, men ingen har rapportert å ha sett noe gjennom sommeren, forteller basesjefen.

– Det betyr ikke at det ikke er der, men ingenting har blitt rapportert inn, sier Miller.

Jarle Andhøy sier til NRK tirsdag at det kan ha oppstått noen misforståelser i kommunikasjonen om depotene.

Annet utstyr fløyet ut

Scott-basen har tidligere samlet inn Andhøys utstyr som var lagret ved selve basen. Dette har blitt lagret for å hindre at det skulle forsøple miljøet i Antarktis, har Miller sagt tidligere.

– Hvis utstyret hadde blitt liggende, ville det ha blitt begravd eller blåst av sted i vinterstormer og blitt en fare for miljøet, sier Miller.

Blant dette utstyret var to terrengmotorsykler, teltutstyr, to plastkajakker og diverse annet.

– Det meste av det ble fløyet tilbake til New Zealand rundt den første februar. Dette sa vi ifra om til Andhøy i fjor, og han var klar over det før han dro nå, sier Miller til Radio New Zealand tirsdag.

Basen kan komme til å kreve penger fra Andhøy for forsendelser av utstyr, opplyser han.

Saken fortsetter under bildet

Andhøys utstyr på Scott-basen

SAMLET INN: Scott-basen har tidligere samlet inn Andhøys utstyr som var lagret ute på isen i nærheten av basen. Dette ble tatt vare på for å hindre at det skulle forsøple miljøet i Antarktis, ifølge basesjefen.

Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Leter videre

Andhøys ekspedisjonen leter nå etter andre spor fra «Berserk» enn selve depotene.

I går uttalte ekspedisjonens talsperson Olsgård at de så nærmere på et oljefat under isen, men dette viste seg å ikke stamme fra «Berserk».

Ekspedisjonen opplyser tirsdag til NRK at de kanskje må overvintre i den delen av Antarktis hvor de befinner seg. Årsaken er at det ikke er sikkert om de kommer seg ut av isen.

Ett år siden

I morgen, 22. februar, er det ett år siden «Berserk» forsvant etter å ha sendt ut nødpeilesignal i en time og et kvarter. Nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika og sørafrikaneren Leonard J. Banks var om bord.

Avtalen Andhøy gjorde med de tre var å overvintre ved Horseshoe Bay i Antarktis.

– Jeg ønsker å finne svarene på hva er det som har skjedd og hvorfor. Jeg vil finne de sporene som er igjen etter «Berserk» og mannskapet, sa Andhøy til NRK i slutten av januar.

SISTE NYTT

Siste nytt