Hopp til innhold

Militsgrupper torturerer libyere til døde

Den forhatte diktatoren Gaddafi er død, men nå er det væpnede militsgrupper som torturerer og dreper Libyas folk.

Tortur i Libya

TORTURERT: Abdellatif Iyad Mohamad Zbaida viser fram foten sin etter at han skal ha blitt mishandlet at militsgruppene i fangenskap. En annen person i fangeleiren i Misratah viser frem sine sår etter at han skal ha blitt slått med pisk og ulike kabler.

Foto: Amnesty International

Libyere blir ifølge Amnestys nye rapport Militias Threaten Hopes for New Libya tatt til fange og torturert uten grunn – flere av dem er også blitt mishandlet til døde.

Bak udåden står hundrevis av væpnede militsgrupper som i fjor tvang Muammar al-Gaddafi fra makten.

Libya

Libyske militsgrupper paraderer gjennom Tripoli i innledning at det er ett år siden folkeopprøret mot Gaddafi startet.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / Ap
Muammar al-Gaddafi vifter med hestehår

Gaddafi styrte Libya med jernhånd i 42 år. Overgrepene mot folket døde ikke med diktatoren.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / Ap
På hevntokt

Nå er de tidligere ansette heltene ute etter hevn, og har tatt opp jakten på tilhengere av den styrtede diktatoren.

Ifølge Amnesty er situasjonen ute av kontroll. Militsene har større makt ute på gatene enn overgangsregjeringa.

Det truer med å destabilisere hele landet, og samtidig knuse millioner av libyeres håp om frihet, rettferdighet og respekt for menneskets liv og verdighet etter folkeopprøret som startet i fjor vår.

Neglene dratt ut

Amnesty har dokumentert en rekke krigsforbrytelser utført av militsene. Blant bevisene er lik dekket av sår og kutt. Noen har fått neglene sine dratt av. Medisinske rapporter bekrefter bruk av tortur på flere av de døde fangene.

Levende fanger forteller om at de har blitt pisket i timevis med alt fra kabler til metallenker, eller gitt elektrisk sjokk.

Videoopptak avslører militsmedlemmer som innrømmer at fanger fra byen Tawargha systematisk «ikke blir løslatt, men drept.»

Denne befolkningsgruppen er sammen med innvandrere fra områdene sør for Sahara blitt et mål for militsene fordi de er blitt oppfattet som tilhengere av Gaddafi. Hele befolkningen måtte legge på flukt i fjor da militssoldater inntok byen.

For ett år siden risikerte libyerne livet for å kreve rettferdighet. I dag blir håpet deres satt på spill av lovløse væpnede militser som tråkker på menneskerettighetene med sin straffefrihet.

Donatella Rovera, kriseetterforsker i Amnesty

– Overgrepene akseptert

På tross av at militsgruppene formelt eller uformelt er knyttet til de sentrale myndighetene, blir ingen av overgrepssakene etterforsket eller krigsforbrytelser slått ned på av det nasjonale overgangsrådet, som har regjeringsmakten etter opprøret.

Ifølge kriseetterforsker i Amnesty Donatella Rovera «gir dette et signal om at slike overgrep er tolerert, og bidrar til å gjøre det akseptert».

Libya

Lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, innrømmet overfor Reuters at planen om å avvæpne gruppene har tatt lengre tid enn ventet.

Foto: STRINGER / Reuters

– For ett år siden risikerte libyerne livet for å kreve rettferdighet. I dag blir håpet deres satt på spill av lovløse væpnede militser som tråkker på menneskerettighetene med sin straffefrihet, sier Rovera.

Lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, innrømmet overfor Reuters at planen om å avvæpne gruppene har tatt lengre tid enn ventet.

Han bedyrer at krigsforbrytelsene vil bli etterforsket og at de fordrevne flyktningene skal få reise hjem til slutt.

SISTE NYTT

Siste nytt