Hopp til innhold

Avslørte Putin-juks – kastet på gaten

Drøye to uker før presidentvalget i Russland står organisasjonen som avslørte valgjuks før jul uten fast lokale, og frykter at trusler og trakassering skal skremme ansatte fra å overvåke valget.

russland golos

MÅ FINNE NYTT STED: Her er Golos-leder Lilija Shibanova på kontoret i Moskva da NRK.no møtte henne før jul. Om to dager kastes de ut etter det hun mener er press fra myndighetene.

Foto: Evgenija Vorobijeva

– Vi føler at det er noen som har svært sterke interesser i å stoppe arbeidet vårt. Etter jul har dette bare blitt verre, sier Lilija Shibanova.

– Skaper redsel

Hun er leder for velgerrettighetsorganisasjonen Golos, som sto i bresjen for å avsløre det massive jukset under paralamentsvalget 4. desember i fjor. Jukset utløste det største folkeopprøret i Russland på 20 år, og om drøye to uker, 4. mars, skal russerne igjen gå til valgurnene. Denne gang er det presidentvalg, men både opposisjon og analytikere frykter at nåværende statsminister og presidentkandidat Vladimir Putin vil svare på opprøret med mer juks.

– Presidentvalget kommer til å «bryte med alle kriterier og regler for hvordan man gjennomfører normale, rettferdige og ærlige valg, sa kommunistlederen Gennadij Ziuganov, da han sammen med Liberaldemokratenes Vladimir Zjirinovskij og Sergej Mironov fra partiet Et rettferdig Russland stilte på en pressekonferanse i Moskva onsdag.

putinmoskva

HARDT PRESSET: Vladimir Putin er hardt presset foran det kommende presidentvalget, etter to måneder med protester.

Foto: Reuters

I Russland er det kun myndighetenes utnevnte organer som har rett til å sende inn klage ved mulige tilfeller av valgjuks. Golos og andre aktører får bare overvåke. Men Golos gikk offensivt til verks da de lanserte et interaktivt kart over valgjuks til parlamentsvalget, i tillegg til den tradisjonelle rapporteringen gjennom utsendte korrespondenter og ekspertrapporter. Det likte myndighetene i Kreml dårlig.

Foruten bøter for brudd på valgloven, ransakinger i regi av det føderale sikkerhetspolitiet, massive hackerangrep, ansatte som har blitt innkalt til politiavhør og granskninger i regi av myndighetene, har ansatte fortalt om episoder de opplever som trusler og trakassering.

– En av regionlederne våre i republikken Komi opplevde, etter å ha bedt myndighetene om originale valgprotokoller, at hans gravide kone ble oppsøkt på gaten av fremmede på en måte som gjorde henne redd. Det samme mønsteret ser vi i flere andre regioner. Hele situasjonen i sin helhet skaper redsel, sier Shibanova, som selv ble arrestert på flyplassen i Warszawa før jul.

– Tok strømmen

Hun er i Oslo for å delta på en konferanse i regi av Helsingforskomitéen onsdag om det kommende presidentvalget. Samtidig pågår det en voldsom flyttevirksomhet blant organisasjonens folk hjemme i Moskva. Golos har fått beskjed om å være ute av lokalene sine innen torsdag.

jukspenzaprotokoll

– DET REELLE RESULTATET: Dokumentet over viser de protokollførte stemmene i byen penza sørøst i Russland. Ifølge dette fikk Putins parti Det forente Russland 518 stemmer (innringet).

Foto: Golos
valgjukspenzanett2

DEN OFFISIELLE VERSJONEN: Her ser vi det resultatet valgkommisjonen i Penza gikk offisielt ut med (innringet). Der hevdes det at Putins parti fikk 1007 stemmer - nesten dobbelt så mye som det protokollførte som skal være det reelle. Fra hele landet ble denne typen juks meldt hyppig inn.

– Først fikk vi i desember beskjed om at de kom til å heve husleien umiddelbart, noe de ikke har rett til. Da vi likevel betalte, fikk pengene tilbake og beskjed om å komme oss ut med en gang. Vi nektet og sa at vi i det minste ville bli sittende til etter valget 4. mars. Da svarte de med å koble ut strømmen jevnlig, og nå må vi finne et nytt lokale. Vi kunne kjempet i mot, men vi orker ikke en lang rettssak og å risikere at våre ansatte blir arrestert for å gå på jobb, sier hun.

– Hvorfor kobler du dette til regimekritikken dere har ført?

– Det er helt åpenbart at huseieren har blitt utsatt for press for å få oss ut, sier hun.

– Hvilke konsekvenser kan dette få for overvåkningen av valget?

– Hele situasjonen i sin helhet skaper redsel. Vi frykter at vi ikke vil få ut tilstrekkelig med folk til valgstasjonene under presidentvalget.

Forsker: Putins æra er over

Nikolay Petrov, forsker ved Carnegie Endowment for International Peace i Moskva, mener presset mot Golos vitner om et hardt presset regime og at Putin kommer til å gjøre hva han kan for å vinne presidentvalget.

shibanova petrov

– MAKS TO PR TIL: Demonstrasjonene kommer til å fortsette, og Putin holder maks to år til, sier forsker Nikolay Petrov vedCarnegie Endowment for International Peace i Moskva. Sammen med Lilija Shibanova er han i Oslo for å delta på en konferanse om presidentvalget.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Noe han også kommer til å gjøre – men Putins dager som Russlands sterke mann er uansett talte, ifølge Petrov.

– Putins æra er over, selv om han vinner. Sist han var president, og i kulissene som statsminister, har han vært sterk. Men den styrken han har mistet under valget, vil han ikke klare å gjenvinne. Og Putin er ikke i stand til å gjøre en god jobb som svak president. En svak leder må forhandle, og det er ikke han i stand til, noe også den politiske eliten rundt ham vil skjønne, sier Petrov til NRK.no.

Den viktigste endringen i Russland de siste to månedene er først og fremat at den sosiale kontrakten, hvor folk anser politikk som noe de lar myndighetene styre med for seg selv og omvendt, er brutt, ifølge forskeren. Derfor har han tro på et langvarig opprør. Over 100.000 har tatt til gatene de to siste gangene. Det er allerede varslet en ny stordemonstrasjon i Moskva 5. mars, dagen etter valget. Det blir neppe den siste, tror han.

– Det vil bli mange protester, og misnøyen sprer seg nå også utover i regionene. Jeg gir Putin ett, maks to år, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt