Hopp til innhold

Vil utfordre Sarkozy

En stripper, en klovn, en rastafarianer og en som vil gjeninnføre monarkiet, er blant de som vil stille til presidentvalget i Frankrike neste år. Felles for dem alle, er at de er lei av dagens politikere.

Mimi the Clown

Mimi the Clown og hans gulrotparti har ikke noe program, men vil gjerne stille til valg.

Foto: Fra kampanjevideo

– En klovn vant forrige valg, og vi kommer til å få en ny denne gangen, så hvorfor ikke stemme på meg? spør Mimi the Clown, som han kaller seg.

37-åringen fra Lille, nord i landet, stiller for annen gang. Han og hans gulrotparti har ikke noe program eller noe forslag til hvordan ting skal gjøres. Han har heller ikke samlet de nødvendige underskrifter for å få stille til valg.

– Men de som legger mine hjemmelagde stemmesedler i urnen, viser sin protest. Mange sier de vil stemme på Marine Le Pen i protest, det er mer intelligent å stemme på meg, fremholder han.

Lotterivalg

Sørøst i Frankrike bor 62 år gamle François Amanrich. Han vil at lokale politikere skal velges av folket. Og at man fra disse rekkene trekker ut de som skal få større ansvar med å styre landet.

– I flere tiår har vi stemt på presidentkandidater som vi tror skal redde oss. Det fungerer ikke, men vi fortsetter likevel, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Amanrich stilte til valg både i 2002 og 2007 og nå vil han prøve igjen.

Misnøye med dagens politikere

Ved presidentvalg verden over er det ikke uvanlig med fargerike og eksentriske kandidater, men bak de mange uvanlige kandidatene i Frankrike ligger en misnøye med den gjennomsnittlige politikeren i landet, skriver Reuters.

Da Nicholas Sarkozy flyttet inn i Elysees-palasset i 2007, hadde han lovet å øke folks kjøpekraft og å sørge for flere arbeidsplasser. I stedet fikk han den økonomiske krisen i fanget. Idag er han lite populær og har blitt kalt for «president bling-bling» på grunn av sin livsstil.

Rastafarianer med støtte fra andre planeter

Abou Chihabiddines

Abou Chihabiddines vil innføre det han kaller paradisme, blant annet ved å skape et samfunn uten penger.

Foto: Fra valgkampvideo

En rastafarianer som kaller seg Rasta president lover 100 prosent arbeidsledighet under mottoet «jobb mindre, lev bedre». Abou Chihabiddine er tilhenger av fri kjærlighet, tantrisme og legalisering av hasj og lover at han skal sette franskmenn fri.

På nettsiden sin foreslår han blant annet et det skal innføres en universell valuta som et skritt på veien mot et samfunn der penger ikke har noen betydning. Han vil også at myndighetene innfører et språk for hele verden slik at alle kan kommunisere med hverandre.

Chihabiddine forteller at han har skrevet til Frankrikes ordførere for å få støtte, men at han foreløpig ikke har fått svar fra noen. Men han får støtte fra «Raelian-bevegelsen», en religiøs sekt som er grunnlagt av en tidligere sportsbil-journalist som sier han har vært i kontakt med vesener fra andre planeter.

Monarki og Nytelsesparti

Patrick de Villenoisy

Patrick de Villenoisy ønsker fransk kongehus.

Cindy Lee

Cindy Lee vil blant annet at skoleelever skal lære seg kunsten å forføre.

Foto: MEHDI FEDOUACH / Afp

Blant de mer moderate kandidatene finner vi Patrick de Villenoisy og hans Kongelige allianse. Den vil avskaffe det franske demokratiet og gjeninnføre et konstitusjonelt monarki.

– 140 millioner europeere lever i monarkier, hvorfor gjør ikke vi? spør alliansen på hjemmesiden sin.

60 år gamle de Villenoisy mener demokratiet er tatt til fange av politikerne som har som sitt hovedmål å bli gjenvalgt. En gjeninnføring av monarkiet vil avskaffe det problemet, mener han.

I den andre enden av skalen er Cindy Lee og hennes Nytelsesparti. Danseren og stripperen lover å forsvare frihet og toleranse samt å sende en vind av velbehag og lyst over landet.

På programmet hennes står også undervisning i forføringskunst i skolen og gratis nudistleire. I tillegg foreslår hun avslappingstiltak for bankansatte slik at Frankrike kan holdes fritt for angst.

Ingen av disse kandidatene ligger an til å få de nødvendige 500 underskriftene som skal til for å få stille til valg. Men de kjemper om oppmerksomheten og treffer kanskje noen misfornøyde velgere på sin vei.

I januar meldte flere medier at forballspilleren Eric Cantona ville stille til valg, men det viste seg å være en bløff.

SISTE NYTT

Siste nytt