Hopp til innhold

Viser en helt annen side av Kabul

Sadaf Fetrat (19) er musikkstudent i Kabul, og spiller trommer. Hun vil gjerne starte et band, men det er ikke så lett.

Video Filmer hverdagen i Afghanistan

Sadaf Fetrat spiller trommer mens venninnen Nargis filmer. Innslag fra Urix på NRK2.

– Det er vanskelig. Det er ikke mange jenter som studerer musikk i Kabul. Familien sier nei. Jeg er veldig heldig som har en liberal familie, foreldrene mine vil at jeg skal gjøre det som gjør meg lykkelig, sier Sadaf til NRK.

19-åringen er en av tre jenter i en klasse med 15 elever, og tar snart fatt på andre året på universitetet.

Nå er hun på besøk på Nobels Fredssenter i Oslo for å snakke om dokumentarprosjektet «Kabulkortene», som er regissert av Anders Sømme Hammer og Christoffer Næss.

I løpet av seks måneder fikk åtte unge afghanere hvert sitt kamera, og filmet det de hadde lyst til å filme.

– Det viser en annen side av livet i Afghanistan. Landet vårt har problemer, men vi er lykkelige, og vil vise andre at vi også kan leve et godt og fredelig liv, sier Sadaf.

Les også: Drømmer på afghansk
Les også: Frihet uten sikkerhet i Afghanistan

Sadaf Fetrat

Sadaf Fetrat er i Oslo for å fortelle om videoprosjektet.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Mange er redde

Videomaterialet fra Kabul viser alt fra kafébesøk og familieliv til Facebook-chatting og shoppingturer.

Det er imidlertid ikke alle som har den samme friheten som Sadaf. Flere av venninnene hennes blir nektet å gå på konserter, studere musikk eller jobbe.

– Vi kan forandre dette, men for mange tar det tid å akseptere. Mange er redde, og familien er ofte problemet. De får beskjed om at kvinner skal være hjemme, og ikke studere eller jobbe. De har det vanskelig, sier hun.

Sadaf Fetrat

Sadaf filmer på gata i Kabul.

Foto: Anders Sømme Hammer

Sadaf håper videosnuttene vil hjelpe flere unge afghanske kvinner til å gjøre en innsats for å få lov til å gjøre som de vil.

– Vi kjemper mot samfunnet som sier at alle kvinner skal være hjemme. Vi vil vise at de ikke bare må sitte hjemme, men at de bør få lov til å jobbe og studere, og slippe å bli trakassert på gata. Det vil vi vise til folk, sier hun.

Hun har likevel sett flere endringer i den afghanske hovedstaden de siste årene.

– Kabul har forandret seg. For fem år siden gikk de fleste i burka, men nå er det mer liberalt. Det er flere kvinner som studerer og jobber. Å jobbe for en bedre fremtid er alles ansvar, sier Sadaf.

Se første Kabulkort:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


– Helt spesielt

Frilansjournalisten Anders Sømme Hammer forteller at Sadaf og vennene hennes har dokumentert en hverdag som er vanskelig å få innblikk i.

– Det er veldig vanskelig for utlendinger, og spesielt menn, å filme kvinner på gata i Afghanistan uten å bli avbrutt. Det er mye jeg ikke kunne ha gjort selv, sier Hammer.

– Det er mye trakassering i Kabul, og kvinner blir ofte plaget på gata, så jeg var spent på reaksjonene. Det gikk helt fint, og vi er veldig fornøyde med hvor komfortable de var med å filme. De er ekstremt talentfulle, og det de har gjort er helt spesielt, sier han.

Ungdommene selv valgt hva de ville filme, og Hammer mener bildene fra hverdagen i Kabul viser en side av landet som sjeldent kommer frem.

– Det gir et helt annet bilde av Afghanistan enn det vi er vant til å se. De er afghanske jenter som har hatt helt normale oppvekster, og denne filmen viser en side av bylivet i Kabul som er veldig underkommunisert, sier han.

Fredag åpner Nobels Fredssenter utstillingen «I Afghanistan», de fem minidokumentarene som utgjør «Kabulkortene» vil bli vist frem.

De prisbelønte fotografene Tim Hetherington og Lynsey Addario stiller også ut sine bilder fra Afghanistan.

Se femte Kabulkort:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sadaf Fetrat, Christopher Næss og Anders Sømme Hammer

Sadaf Fetrat, Christoffer Næss og Anders Sømme Hammer på Nobels Fredssenter i Oslo.

Foto: Anders Brekke / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt