Hopp til innhold

Innbyggere i Homs: – De vil utrydde oss

President Bashar al-Assad lovet også tirsdag å stoppe volden i Syria. Onsdag ble ytterligere 47 mennesker drept, de fleste sivile.

Syria

En ung mann på et sykehus i Homs gråter etter at en eldre mann ble drept i samme by onsdag.

Foto: Ap

Onsdag, dagen etter at president Bashar al-Assad lovet den russiske utenriksministeren at han skulle ende vold og starte en dialog, ble 47 mennesker drept i den syriske byen Homs.

En menneskerettighetsgruppe i Syria sier at blant de drepte var 20 medlemmer fra tre familier som var ubevæpnet, drept da regjeringsstyrker stormet husene deres i et nabolag i Homs.

– Vi kan ikke telle døde lenger. Dette er et bevisst forsøk på å utrydde oss, sier Mohammed Salih, innbygger i Homs til CNN.

Ifølge lokale kilder i Homs bruker regjeringsstyrkene både stridsvogner, helikoptre, bombekastere, raketter og maskingeværer for å angripe byen.

Over hundre drept på få dager

Homs

Kvinner og barn er samlet i en kjeller i en bygning i Homs. Bombardementet av den syriske byen Homs var onsdag enda kraftigere enn dagen før, og innbyggerne føler seg ikke trygge ifølge BBCs korrespondent i Syria, Paul Wood.

Foto: Ap

Sikkerhetsstyrkene til Bashar al-Assad avfyrte raketter mot en av to sykehus i byen i dag.

Homs har vært den byen i Syria som har vært hardest rammet av vold siden regjeringen innledet sine angrep mot opposisjonelle for elleve måneder siden.

En innbygger sier til CNN at sikkerhetsstyrkene startet å bombe klokken fem om morgenen onsdag.

Sykehusene i byen er overfylte, og det er opprettet midlertidige klinikker for å ta seg av sårede. Angrepene mot Homs har hatt intens styrke siden sist fredag, og flere hundre mennesker er drept.

Assad klamrer seg fast

Da det tunisiske opprøret brøt ut i fjor, flyktet Tunisias presidentmakt i flere uker. Da egypterne tok til gatene, ble langvarige leder Hosni Mubarak også veltet.

Assad

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) møtte Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus tisdag.

Foto: SANA / Reuters

I Libya tok det omtrent sju måneder for opprørerne å beseire diktatoren Muammar Gaddafi. I Jemen førte vedvarende protester mot regjeringen til at president Ali Abdullah Saleh måtte gå.

Men Bashar al-Assad, president i krigsherjede Syria, klamrer seg fortsatt fast.

Han forblir ved makten til tross for at en vestlig verden avskyr ham og presser nye sanksjoner, mens amatørvideoer og sterke historier fra døende sivile filtrerer ut av Syria.

Observatører sier han har vært i stand til å beholde makten blant annet på grunn av sitt massive nettverk.

– Han har et nettverk, innenfor et nettverk, innenfor et nettverk av etterretningstjenester, sier Rafif Jouejati, talskvinne for den syriske opposisjonsgruppen til CNN.

Hun sier at da al-Assad kom til makten i år 2000, var han arvtaker av et sovjetisk intelligensnettverk, reist av hans far, Hafez Assad, som regjerte fra 1970-tallet til hans død i 2000.

– Nye sanksjoner mot Syria

Eu legger nå planer for en mulig evakuering av europeere fra Syria, og det kan bli forbud mot å fly inn og ut av landet.

I Unionens neste utenriksmøte i Brussel 27. februar, vurderer EU å vedta en rekke nye sanksjoner mot Syria.

– Vi prøver å få ting til å endre seg. Vi står overfor en vegg, og må finne ut hvordan vi skal klatre over den og komme oss videre, sier en EU-kilde til nyhetsbyrået AFP.

EU-landene diskuterer også om de skal innføre et forbud mot import av gull, edelstener og fosfat fra Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Homs

To ødelagte militære kjøretøy er etterlatt i bydelen Khaldiyeh i Homs. Bildet ble tatt lørdag. Onsdag ble bombardementet av byen beskrevet som det hittil kraftigste siden angrepene startet for fem dager siden.

Foto: STRINGER / Reuters

Cameron har liten tro på Assads løfter

Storbritannias statsminister David Cameron

Statsminister David Cameron har liten tro på Russland og Syrias løfter.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Den britiske statsministeren David Cameron sa onsdag at han hadde liten tro på løftene fra Syria og Russland om å trappe ned volden i landet.

– Vi har veldig liten tro på dette, sa Cameron til parlamentet da han ble spurt om utenriksminister i Russland, Sergej Lavrovs samtale med den syriske presidenten.

Han la til at Kreml må innse hva de har gjort, etter at Kina og Russland lørdag blokkerte en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om fordømmelse Syria-regimets brutale behandling av eget folk.

Mandag kunngjorde Storbritannia at de hadde kalt inn ambassade-folk i Syria.

Norges ambassadør er fortsatt på plass i Damaskus, og UD har ennå ikke tatt noen beslutning om å hjemkalle ham, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt