Hopp til innhold

Syriske styrker angriper by nær Damaskus

Hundrevis av pansrede kjøretøy og stridsvogner skal være på vei inn i byen Zabadani ved hovedstaden Damaskus.

Soldat fra Free Syria Army i Zabadani

En soldat fra Free Syria Army på post i Zabadabi. Bildet er fra en amamtørvideo som ble formidlet til Reuters 16. januar i år.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Soldater som følges av hundrevis av stridsvogner og andre militære kjøretøy, er i ferd med angripe byen Zabadani, forteller observatører fra organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights som har tilhold i Storbritannia.

Tidligere i dag har Homs vært under angrep, med mange drepte, slik byen har vært de siste dagene.

God veiforbindelse til Damaskus

Zabadani, som har god veiforbindelse til Damaskus og som ligger nær grensen mot Libanon, har en marjoitet av sunnimuslimske innbyggere i tillegg til en stor andel kristne. Byen har i likhet med Homs blitt et senter for den syriske oppstanden.

Sunnimuslimske grupper er beskyldt for å være i front i opprøret mot president Bashar al-Assads regime.

Presidenten selv og hans familie og slekt, som har sentrale posisjoner i regimet, tilhører minoritetsgruppen alawitter og de har brukt denne posisjonen til å sikre seg makt, ved å være et kompromiss til andre rivaliserende grupper.

Har dannet militærråd

Det syriske regimet har de to siste dagene, etter at Kina og Russland la ned veto i FNs sikkerhetsråd og hindret en fordømmelse av Syria, angrepet ulike byer med stor kraft og brutalitet.

Lederen for Den arabiske liga, Nabil Elaraby, sier at voldsbruken fra regimet mot innbyggerne i Homs og i områdene rundt Damaskus, driver Syria mot borgerkrig.

– Vi følger utviklingen på bakken med stor bekymring og irritasjon, sier Elaraby og legger ikke skjul på at det syriske regimet har satt inn tunge våpen mot sivilbefolkningen.

Fredsplanen til Den arabiske liga var grunnlaget for resolusjonen verdenssamfunnet ønsket vedtatt i FN.

Samtidig erklærer avhoppede soldater og offiserer at de har dannet et militærråd som skal stå i spissen for å frigjøre Syria fra president Bashar al-Assad.

Erklæringen var signert av generalen Mostafa Ahmad al-Sheikh, som er den høyeste rankede offiseren som har meldt overgang til opprørssiden.

To av al-Sheiks brødre og han sønn har fulgt generalen, den ene broren og sønnen var også militære, den andre broren hadde en fremtredende posisjon i det styrende Baath-partiet som presidenten er leder for.

Det er foreløpig uklart om Militærrådet skal overta kommandoen over det som kalles Free Syrian Army, som hevdes å bestå av 40.000 soldater.

Al-Sheikh oppholder seg i Tyrkia. Før han flyktet hadde han sikkerhetsansvaret for den nordre delen i landet.

Høyt spill

Det foregår nå et høydiplomatisk spill etter at Kina og Russland la ned veto i FNs sikkerhetsråd.

Frankrike og USA varsler at de vil jobbe for å stramme til de internasjonale sanksjonene, i håp om at dette vil strupe regimet. Syria står på randen av økonomisk kollaps og skal blant annet ikke ha penger nok til å betale sine soldater lønn.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kalte i dag den vestlige kritikken av landets veto for «en hysterisk vestlig reaksjon».

USA bestemte seg i ettermiddag for at de stenger sin ambassade. Både ambassadøren og de øvrige som jobber der har forlatt Syria, opplyser USAs utenriksdepartement.

Storbritannia har i dag tilbakekalt sin ambassadør i Damaskus for konsultasjoner.

Norge har også redusert ambassadebemanningen, det er kun personell som de anser som nødvendig for å følge utviklingen i landet, som er igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt