Hopp til innhold

Ahmed (48) ble det åttende offeret: – Pappa var ingen gangster

MALMØ (NRK.no): Knappe 30 minutter etter at Ihab Hadrous (20) snakket med faren Ahmed på telefon sist, ble han likvidert på en parkeringsplass. Den brutale voldsbølgen vil trolig herje Malmø i flere år før det blir bedre, mener ekspert.

Ihab Hadrous er sønnen til den drepte taxisjåføren Ahmed Hadrous

UFORSTÅELIG: – Jeg aner virkelig ikke hvorfor han ble skutt. Han var en kjempebra person, så snill, positivt og godt likt, sier Ihab Hadrous, sønnen til taxisjåføren som ble drept i Malmø denne uken.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Kathrine Hammerstad i Malmø
Foto: NRK

– Jeg er lei for det.

En mann kommer bort og tar 20 år gamle Ihab Hadrous i hånden. De klemmer. Flere kommer til og gjør det samme.

Venner og familie av den avdøde møttes i lokalene til Palestinerforeningen for et felles måltid

SAMLING: Venner og familie av den avdøde møttes i lokalene til Palestinerforeningen for et felles måltid.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Godt over 100 personer er samlet i den palestinske foreningens lokaler i bydelen Rosengård. Det er torsdag kveld, og knappe to døgn er gått siden faren til Ihab ble det sjette offeret i den brutale drapsbølgen som har ridd Malmø de siste månedene.

Ingen mistenkte

– Jeg snakket med ham en halvtime før, for vi skulle treffes den kvelden. Så prøvde jeg å ringe ham igjen. Jeg ble urolig da jeg ikke fikk svar. Så hørte vi at det hadde vært et drap i Fosie. Jeg gikk inn på nettet, og der så jeg bilde av min fars bil, sier han og ser tomt ut i luften.

Han er den eldste sønnen i søskenflokken på fem. Lillebroren Hamodi på 12 år sitter ved siden av ham. Fettere, onkler og andre slektninger og venner sitter med de to brødrene rundt et bord.

Palestinerforeningens lokaler huser den tre dager lange sørgeperioden etter det som for kretsen rundt taxisjåføren Ahmed fremstår som uforståelig. De viser bilder og videosnutter av en smilende familiefar som spøker med fotografen, hopper i lekeslott med de minste barna og deltar i selskap hjemme.

– Jeg aner virkelig ikke hvorfor han ble skutt. Han var en kjempebra person, så snill, positivt og godt likt, sier Ihab, som nylig avsluttet bilmekanikerutdanningen

Saken fortsetter under bildet

Venner og familie glede seg over bilder og videosnutter av Ahmed Hadrous

GODE MINNER: Bilder og videosnutter av Ahmned hjelper venner og familie i sorgen.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– De må ha skutt feil person

Passbilde av taxisjåføren Ahmed Hadrous (48), som ble drapsbølgen i Malmøs åttende offer

DREPT: Taxisjåføren Ahmed Hadrous (48) ble drapsbølgen i Malmøs åttende offer.

Foto: Privat

Seks av de åtte drapene siden i fjor sommer har funnet sted bare de to siste månedene. Politiet kaller det rene henrettelser, utført med kaldt blod på åpen gate, hovedsakelig i bydelene Rosengård og Fosie. Politiet står uten mistenkte i alle sakene, men har sagt at man tror Ahmed var et forhåndsutpekt offer av den byens kriminelle underverden.

– De må ha skutt feil person. Pappa var ingen gangster. Han har virkelig aldri vært en del av et kriminelt miljø, sier sønnen.

– Han var redd for problemer, og redd for sine barn. Han holdt seg unna slikt, sier Hissan Osman og Abed Hurrash.

Fra høyttalerne på veggen strømmer det ut bønnerop fra Koranen. Utenfor døren i Västanforsgaten ligger Rosengårds industribygg og boligblokker fra femti- og sekstitallet stille i februarmørket. Her mener politiet at en kriminell underverden har blomstret opp og spredt seg til byens andre store drabantbyer, Fosie og Södra Innagarden. Bilbrenning, steinkasting, knivstikking, farlige våpen er stikkord i de voldelige oppgjørene. Gjengene Black Cobra og C-Falangen er blant de som setter premissene, ifølge politiet.

Saken fortsetter under bildet

Faren til Ihab (t.v.) og Hamodi Hadrous ble drept i Malmö. Ufattelig, mener Fetteren Ahmed (midten)

MISTET FAREN: Ihab (20, t.v.) og Hamodi Hadrous (12) kan ikke skjønne hvorfor faren Ahmed ble skutt rett ned på en parkeringsplass tirsdag. Torsdag kveld fikk de støtte av slekt og venner i Rosengård. – Det er ufattelig, sier fetteren Ahmed (21, i midten).

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Vil ha flere razziaer

Frem til tirsdag kveld føltes faren for å bli rammet av dette mer som en teoretisk mulighet for mange av de som har møtt opp i foreningen. Nå er kretsen rundt Ahmed Hadrous redd. Rundt bordene i lokalet snakkes det om lovløse tilstander, og behovet for handling fra myndighetene for å komme voldsbølgen til livs.

– Det må bli flere razziaer etter skytevåpen, mer patruljering, mer ordentlig handling. Når folk ikke føler at de blir passet på, passer de på seg selv. Her ute betyr det for mange å skaffe seg våpen og skuddsikker vest, sier Said Hadrous, Ahmeds fetter.

– Har dere selv våpen, eller har dere vurdert å skaffe det?

– Nei. Vi må ikke komme dit.

Saken fortsetter under bildet

Hissam Osman og Abed Harrash på samling i den palestinske foreningen i Malmö

LOVLØST: - Politiet må løse voldsbølgen i Malmø. De må jobbe tettere opp mot gjengene, mener Hissam Osman og Abed Harrash.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Et alternativt rettsvesen

Men ifølge Joakim Palmkvist, krimjournalist i avisen Sydsvenskan og forfatter av boken «Mafiakrig i Malmø», er det lite håp om umiddelbar bedring i Sveriges tredje største by.

– Det vi ser i Malmø nå, er symptomer på en 20 år gammel sykdom, hvor den organiserte kriminelle makten råder. Det begynte med Bandidos, og utartet seg en mentalitet der man istedenfor å stå ensom mot en gjeng, heller ble en del av gjengen. Det har vokset frem et alternativt rettsvesen i en underverden som ligger langt foran politiet, sier Palmkvist til NRK.no.

Før den siste drapsbølgen, hadde man i perioden 2004 til 2010 ni drap, hvorav syv fremdeles er uløste. Dermed danner de kriminelle miljøene seg et inntrykk av at det nærmest er fritt frem – samtidig som man vet at man like gjerne kan være neste navn på listen. Og at problemer ikke lenger løses med en «enkel» knyttneve.

– Og hva gjør man da? Jo, men skaffer seg våpen, og skuddsikker vest. Nærheten til kontinentet og de stadig åpnere grensene gjør det til en enkel sak. I tillegg ser mange legale våpenhandlere muligheter til å tjene svarte penger på å selge under bordet. Den svarte økonomien er også en viktig premiss for miljøet, hevder han.

Saken fortsetter under bildet

48-åring drept i Malmö

HENRETTET: Tirsdag kveld ble en 48 år gammel firebarnsfar henrettet her på parkeringsplassen i Fosievägen. Onsdag ettermiddag var blomster lagt ned like ved åstedet.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Verre i tre, fire år

Palmkvist anslår at det tyngste kriminelle miljøet i byen teller mellom 250 og 350 personer. Den pågående drapsetterforskningen i Malmø er den mest omfattende i moderne svensk historie. Ifølge operativ leder for kriminalitetsforebygging i Malmø-politiet, Henrik Stjernblad, er 250 politifolk i sving.

Rundt hvert enkelt drap er det bygd opp en egen organisasjon, spanere er satt inn og det samarbeides tett med både sosial- og likningsmyndigheter. Drapene må ses som en del av en større samfunnsutvikling, mener han.

– Politiet brukte lang tid på å forstå den nye kriminaliteten. Først i siste år har man samkjørt etterforskning med andre myndigheter. Jeg tror vi vil se en forverring i tre, fire år, før vi ser en forbedring. Man må ri unna en generasjon kriminelle som har mye igjen av karrieren først.

– Er Malmø blitt en lovløs by, slik enkelte hevder?

– Nå er det ikke slik at kriminelle marsjerer rundt i sentrum her med automatvåpen. Men i en del miljøer er det slik at den sterkeste vinner.

Krimjournalisten Joakim Palmkvist har skrevet bok om det kriminelle miljøet i Malmø

MALMØ BLIR VERRE: Krimjournalisten Joakim Palmkvist har skrevet bok om det kriminelle miljøet i Malmø. Han mener politiet ligger for langt bak miljøene til at det vil bli bedre med det første.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt