Hopp til innhold

– Vil ikke ha flere enn nødvendig i Syria

Sikkerhetssituasjonen i Syria er så usikker at Utenriksdepartementet reduserer bemanninga ved den norske ambassaden.

Syria

Syriske soldater i en panseret tankbil i Deir Balaba, i nærheten av Homs, 31.1.2012.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er ikke snakk om å stenge ambassaden, men å ta ut ikke-essensielt personell, sier pressetalsmann Frode Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til NRK.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at militær innblanding i den blodige krisen i Syria er uaktuell politikk.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Erna Solberg

Det var Høyres leder Erna Solberg som i den muntlige spørretimen onsdag tok opp det blodige opprøret i Syria og myndighetenes brutale framferd mot eget folk.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er stab som det ikke er tvingende nødvendig å ha der for å opprettholde en basal drift. Vi vil fortsatt rapportere derfra, men på grunn av sikkerhetssituasjonen, så ønsker ikke vi å ha flere ansatte enn det som er høyst nødvendig, forklarer han.

UD sier det er usikkert hvor lenge dette vil vare, men at de vurderer sikkerhetssituasjonen fortløpende.

Støre beklager FNs mangel på tiltak

I Stortinget fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre støtte fra opposisjonen til å øke innsatsen for å skape et større internasjonalt press mot landet.

Støre beklager at FN ikke er tydlgere på banen.

- Det er negativt at FNs sikkerhetsråd ikke er i stand til å gjøre kraftfulle vedtak i forhold til Syria, sende klare budskap når det skjer så dramatiske ting der. Når folk drepes og det nesten er borgerkrigsliknende tilstander, så kan vi ikke vente at Sikkerhetsrådet kan løse saken uten videre, men det er negativt at Sikkerhetsrådet ikke er i stand til å samle seg om en uttalelse, sier Støre.

Den russiske viseutenriksministeren Gennadij Gatilov sa i ettermiddag at Sikkerhetsrådet ikke komme til å stemme over en Syria-resolusjon de nærmeste dagene.

- Rådet forsøk å enes om en tekst for å få til en politisk løsning som er akseptabel for alle parter. Derfor blir det ikke noen snarlig avstemning, sier han.

Over 5400 personer drept

Minst 20 mennesker ble onsdag drept av syriske regjeringsstyrker i et urolig område i nærheten av hovedstaden Damaskus, ifølge aktivister fra opposisjonen.

Seks av de drepte i området Reef Damaskus skal ha vært avhoppere fra hæren i landet, ifølge aktivisten Ayman Idlibi.

Ifølge FN er over 5.400 mennesker drept siden opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet i mars i fjor.

– Ikke aktuelt med militær innblanding

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at militær innblanding i den blodige krisen i Syria er uaktuell politikk. Han påpeker at situasjonen er mye mer sammensatt enn den var i Libya da vestlige fly gikk til angrep i fjor.

Det var Høyres leder Erna Solberg som i den muntlige spørretimen onsdag tok opp det blodige opprøret i Syria og myndighetenes brutale framferd mot eget folk.

Hun viste til at Sikkerhetsrådet er lammet på grunn av russisk motstand og ville vite hva Norge kan gjøre for å øke presset mot vetomaktene Russland og Kina.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opprørsstyrker i Syria

Opprørsstyrker i Syria. Situasjonen i Syria er beskrevet som en borgerkrigslignende tilstand.

Foto: STR / Ap

Støre delte beskrivelsen av at det hersker en borgerkrigslignende tilstand og sa at Norge med klar røst har gitt sin støtte til Den arabiske ligas bestrebelser på å få det sittende regimet til å gå av.

– Ligaen er den nærmeste til å lede denne prosessen. Syria er mye mer komplekst enn Libya. Det er vanskelig å få oversikt over hvem som egentlig sitter med makten, og hvem som utgjør opposisjonen. Det er en fragmentert bevegelse uten enhetlig mål og retning. De fleste ledeskikkelsene bor i utlandet, særlig i Frankrike, sa Støre.

– Svært usannsynlig

Frps Morgen Høglund ville vite om det under noen omstendighet kunne være aktuelt for Norge å støtte en militæraksjon som ikke er hjemlet i FN, siden Sikkerhetsrådet synes lammet i denne saken.

– Dette er svært usannsynlig. Dessuten er det ikke totalt fastlåst i FN. Det forhandles fortsatt om en tekst. Russland har historiske bånd til Syria og sett landet som et bruhode til Midtøsten.

Men russerne ser jo at det er de som verner regimet, og at det er en belastning å sitte med ansvaret for en tekst som ikke blir vedtatt, sa utenriksministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt