Hopp til innhold

– Bomben var hevn fra kriminelle

Politisjefen i Malmø er sikker på at nattens bombeangrep mot en politistasjonen i byen, er hevn fra kriminelle som er lei av at politiet ødelegger for dem.

En bombe utenfor politistasjonen i Malmø

En bombe ble natt til onsdag sprengt utenfor politistasjonen i Eriksfältsgatan i Malmø.

Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Politisjef Ulf Sempert i Malmø mener at det ikke er så rart at det kom en bombe mot politistasjonen. Det er i lang tid satt inn store politiressurser i byen, og politisjefen mener at det gjør det vanskeligere å bedrive kriminalitet.

– Et angrep mot rettssamfunnet

– Det er ikke så rart at det som skjedde i går skjedde. Vi forskyver maktbalansen deres og muligheten de har til å tjene penger, sier Sempert.

Politiet tror at bombeangrepet er hevn fra kriminelle.

– Dette er et angrep mot rettssamfunnet, og det er veldig alvorlig. De siste årene har det vært en del bombeattentater i Malmø, mot restauranter og slikt, men dette er et nytt nivå. Det er alvorlig, sier SVT-reporter Ylva Esping om det som skjer i Malmø.

– Tar lettere til våpen enn til knyttnevene

Siden 24. november i fjor har det vært seks drap i malmø. Alle har blitt skutt til døde. Det skjedde også i går.

Og i går ble altså en politistasjon i Malmø utsatt for et bombeangrep. Ytterveggen fikk et stort hull i eksplosjonen, men heldigvis ble ingen skadet. Bare timer før bomben gikk av, ringte en mann til politiet og fortalte om en skuddveksling et annet sted i byen. Politiet rykket ut og fant en mann skutt i en bil. Han døde på vei til sykehuset.

Det er mange unge mennesker med våpen i Malmø, og de tar lettere til et skytevåpen enn til knyttnevene, sier svensk dokumentarfilmmaker. SVTs reporter Ylva Esping lager akkurat nå en dokumentarfilm om volden i den sydsvenske byen.

– Det er mange våpen i omløp i Malmø. Det er mange unge mennesker som har våpen. Når det blir konflikter og bråk, så tar de lettere til våpnene enn til knyttnevene, sier Esping til NRK.

Cirka 11 drap i året - flere i fjor

Det er en slutning som støttes av politiet i Sverige. Det pleier å være rundt elleve drap i året i Malmø. I 2011 var det 15 drap med koblinger til kriminelle oppgjør, ifølge Hans Nordin i Malmø-politiet.

– Ulovlige våpen er et problem. Hvert år finner politiet omtrent 200 ulovlige våpen i Skåne.

– Det kommer til å være ekstra mye politi ute i malmøgatene i år. Alle i Malmø er forbannet lei av volden, sier Nordin.

– Løser neppe mer enn halvparten av drapssakene

SVT-reporter Esping er tror det er en vanskelig oppgave for politiet å løse alle drapssakene.

– Det er ikke lett å vite, for når man ser på mordene som har skjedd, så er de litt forskjellige. En del av dem ser ut som gangsterdrap, mens andre er mer uforklarlige. Det er vanskelig å vite, og det er nok ikke en og samme person som står bak - men det vet vi lite om akkurat nå, sier Esping til NRK.

Den svenske krimprofessoren Leif GW Persson har tidligere sagt at han vil være overrasket om mange av drapene blir oppklart. Statistikken taler mot politiet, mener han.

– Det vil overraske meg om over halvparten av drapene blir oppklart, sier Persson.

Hvorfor rammer volden Malmø?

Politisjef Sempert fikk på en pressekonferanse onsdag formiddag spørsmål om hvorfor denne volden rammer Malmø.

– Jeg lurer på det samme. Vi vet ikke hvorfor, sier Sempert.

Men malmøpolitiet mener at volden er et symptom på mange problemer - blant annet unge mennesker som ikke har arbeid.

– Det vi ser er symptomer på problemer. Vi håper å løse de problemene som finnes, men vi kan ikke gjøre det alene, sier Nordin. Han etterlyser blant annet et bedre system for avhoppere fra de kriminelle miljøene.

Drap i Malmø siden sommeren 2011:

10. juli 2011: En 35 år gammel dørvakt blir drept med kniv etter å ha kranglet med flere personer i en gjeng som kalles Brödraskapet. Lederen for Brödraskapet ble mistenkt for drapet, men slapp fri.

21. august 2011: Tre maskerte menn drepte en 19-åring utenfor et gatekjøkken. 19-åringen ble drept av flere skudd. Den drepte hadde koblinger til gjengen Black Cobra. To medlemmer i gjengen K-falangen er mistenkte for drapet.

24. november 2011: En 31 år gammel mann ble skutt og drept på et taxikontor. Den drepte var leder for gjengen Wolfpack.

20. desember 2011: To maskerte menn skyter og dreper en 55 år gammel mann. Politiet mistenker at drapsmennene egentlig var ute etter en slektning av offeret.

26. desember 2011: Sent på kvelden kommer en mann, maskert med nonnemaske, inn i et lokale. Han skyter og dreper en 27 år gammel drosjesjåfør. To andre blir skadet.

31. desember 2011: En 15 år gammel gutt blir funnet skutt i hodet og brystet. Gutten dør senere på sykehus.

3. januar 2012: En 48 år gammel tobarnsfar skytes ned på åpen gate utenfor hjemmet sitt. Ingen ting tyder på at han hadde bånd til kriminelle.

31. januar 2012: En 48 år gammel firebarnsfar blir funnet skutt i en bil. Mannen dør senere på sykehus.

SISTE NYTT

Siste nytt