Hopp til innhold

Andhøy til NRK: – Derfor reiser jeg tilbake til Antarktis

I dette intervjuet forteller Jarle Andhøy hvorfor han vil reise tilbake til Antarktis og finne restene etter Berserk.

Video Jarle Andhøy om sin nye tur til Antarktis

NETT-TV: Se Jarle Andhøy fortelle NRK om sin planer om ny Antarktis-ekspedisjon.

Akkurat nå er Jarle Andhøy på vei til Rosshavet i seilbåten «Berserk»s etterfølger for å finne ut av hva som skjedde da forgjengeren forliste og tre av hans mannskaper forsvant.

Etter det NRK kjenner til skal myndighetene på New Zealand formelt bedt Jarle Andhøy om å forlate landet innen 28 dager, og helst så raskt som mulig. Denne beskjeden skal Andøy ha fått mandag denne uken.

Andøys seilervenn Stig Hatlo har i dag snakket med familien til Andhøy, som fikk kontakt med skipperen torsdag norsk tid. Alt skal stå etter forholdene bra til om bord, skriver Østlands-Posten.

Søker svar

27. desember fortalte Andhøy til NRK om planene sine rundt å reise tilbake til Antarktis. Da sa han at planen var å reise i februar. Andhøy ville da oppsøke offisielle kanaler på New Zealand.

For Andhøy er forliset en gåte: Hvorfor forlot «Berserk» det som skulle være en trygg naturhavn, i sterk storm, med orkan i kastene?

– Jeg forsøker å finne svar på alle mulige måter. Primært gjennom Utenriksdepartementet, Polarinstituttet på New Zealand og landets Royal Navy. I tillegg ønsker jeg å dra ned for å finne spor av «Berserk» og dets mannskap, sa Andhøy.

Dagen etter NRK-intervjuet, den 28. desember, reiste Andhøy til New Zealand. Målet var McMurdo-sundet i Antarktis. I dette området håper han å finne svarene på «Berserk»s forsvinning.

Rosshavet og Jarle Andhøy

Jarle Andhøy er nå på vei tilbake til Antarktis på jakt etter svar på forsvinningsgåten.

Foto: NRK

Mange teorier

Andhøy reiste fra ei havn i New Zealand 10. januar, med kurs for Rosshavet i Antarktis. Etter alt å dømme har ikke Andhøy tillatelse til en ny tur, og newzealandske myndigheter forsøker nå å spore ham opp, blant annet ved hjelp av marinefartøy. Heller ikke norske myndigheter har gitt Andhøy tillatelse til å bevege seg sør for 60 grader sør uten godkjenning.

Andhøy sa i NRK-intervjuet at han vil seile akkurat der Berserk sist ble registrert.

– Hva er det som ikke stemmer med hendelsesforløpet?

– For meg er det veldig ulogisk at skip og mannskap forlater en trygg havn og drar ut i en varslet storm i et av verdens tøffeste farvann, hvor det er mye is. At jeg nå er blitt politianmeldt for at båt og mannskap lå der ulovlig, gjør at jeg har mange spørsmål.

Teoriene om hva som skjedde er mange:

  • Røk ankerkjettingen og landfestet?
  • Forverret isforholdene seg, slik at de måtte forlate bukta?
  • Eller ble de jaget fra en trygg ankringsplass?

– Vi vil undersøke om det er andre forhold eller tredjeparter som har påvirket Berserk til å forlate den trygge havna. Det som er helt sikkert, er at vi ikke var velkommen til Antarktis, sa Andhøy.

Dette bildet ble tatt fra "Berserk" ti dager før de ble meldt savnet.

Dette bildet ble tatt fra «Berserk» ti dager før båten ble meldt savnet.

Foto: "Berserk"-ekspedisjonen

Siste kontakt med «Berserk»

Av korrespondanse NRK har tilgang til, kommer det fram at newzealandske myndigheter mente at Berserk trolig oppholdt seg ulovlig i området, fordi det var et verneområde.

Mannskapet på marineskipet HMNZS «Wellington» er trolig de siste som var i kontakt med Berserk. De snakket med mannskapet 21. februar, en dag før Berserk forsvant.

Andhøy sa i NRK-intervjuet at det har vært mye kritikk og anmeldelser etter ulykken, og at det har kommet fram en del dokumentasjon på at det har vært kontakt med «Berserk» før forliset.

– Innholdet i den kontakten – og hva som har skjedd før «Berserk» forsvant – ønsker jeg å finne ut av.

NRK har tidligere vært i kontakt med den newzealandske marinen, som avviser at «Wellington» ba «Berserk» om å forlate området. Også andre representanter for newzealandske myndigheter har avvist at de har bedt «Berserk» om å forlate en trygg ankringsplass.

Utenriksdepartementet i New Zealand ville i dag ikke kommentere saken overfor NRK.

Rosshavet og McMurdo-sundet i Antarktis

Spektakulært landskap på vei mot McMurdo i Antarktis. I bakgrunnen til høyre ser vi Rosshavet og McMurdo-sundet. Forskningsbasene McMurdo og Scott Base ligger ved McMurdosundet.

Foto: Eivind Molde / NRK
Kartet viser de to aktuelle ankringsplassene for "Berserk".

Jarle Andhøy forteller om to aktuelle ankringsplasser, Horseshoe Bay og Backdoor Bay.

Foto: NRK
McMurdobasen i Antarktis.

Dette er McMurdobasen i Antarktis.

Foto: Christian Grotnes / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt