Hopp til innhold

– Andhøys ekspedisjon setter Norge i et dårlig lys

At Jarle Andhøy skal ha lagt ut på en ekspedisjon mot Antarktis, setter Norge i et dårlig lys internasjonalt, mener UD.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy og båten Nilaya er trolig på vei sydover fra New Zealand med kurs for Antarktis,

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Norsk Polarinstitutt mottok en melding fra Jarle Andhøy kort tid etter den tragiske ulykken i fjor vinter. Andhøy ville tilbake til Antarktis.

Andhøy skal nå være på vei, men ingen godkjenning er gitt fra norske myndigheter.

– Da var opplysningene veldig mangelfulle, så vi ble nødt til å gi avslag på dette ønsket om å reise til Antarktis, forteller Polarrådgiver i Utenriksdepartementet Karsten Klepsvik til NRK.

Nå som Andhøy likevel har lagt ut på en ny ekspedisjon, setter det Norge i et dårlig lys internasjonalt, mener Klepsvik.

– Vi beklager jo at dette skjer, for det er ikke i samsvar med norsk regelverk, og det setter jo oss i en vanskelig situasjon i hele antarktistraktat-systemet, sier Klepsvik.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video f107329c-a03a-48e7-a89e-8ab7dbe5ce32.jpg

NETT-TV: Polarrådgiver Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet synes det er beklagelig at Jarle Andhøy igjen trosser norsk regelverk.

– Det er lite vi kan gjøre nå

Andhøy skal etter det NRK kjenner til ha skaffet seg en ny båt og reist fra en havn i New Zealand 10. januar.

Andhøy har foreløpig ikke brutt noen lov i denne saken. Det er først når han krysser 60 grader sør, omtrent midtveis mellom New Zealand og Antarktis, at han bryter forskriften for Antarktis. UD vet ikke hvor båten «Nilaya» befinner seg på dette tidspunktet.

Men norske myndigheter står moralsk ansvarlig for denne turen, og en rekke krav skal være innfridd før nordmenn legger ut på slike ekspedisjoner.

Andhøy har ikke innhentet de nødvendige tillatelser til ekspedisjonen denne gangen heller, og Klepsvik synes det er en beklagelig situasjon.

– I henhold til traktaten har Norge påtatt seg klare forpliktelser med tanke på norsk aktivitet i Antarktis. Den skal være godkjent av norske myndigheter, han skulle hatt forsikring, og vi skulle hatt en forhåndsanalyse av hvike konsekvenser slik aktivitet vil ha på miljøet i Antarktis, sier Klepsvik.

Ingenting av det er gjort i denne saken.

– Det er klart ingen liker dette, heller ikke vi. Det er lite vi kan gjøre så lenge vi må basere oss på antakelser. Vi håper fremdeles at denne ekspedisjonen ikke blir gjennomført.

Forsøkte gang på gang å kontakte Andhøy

– Er det flaut for Norge å ikke kunne gjøre rede på en av våre borgere?

– Det er ikke hyggelig. Vi tillegger Antarktis-samarbeidet stor vekt. Det er et veldig seriøst samarbeid, og det fungerer veldig bra. Og det er ikke godt for oss at vi har nordmenn som ikke bryr seg om dette regelverket.

– Kunne dere gjort mer for å stoppe denne turen?

– De som har tatt seg av dette har gang på gang prøvd å etablere kontakt med Andhøy uten å lykkes. Man har bedt om mer informasjon uten å lykkes. Så hvis noen ikke vil følge regelverket er det dessverre lite de kan gjøre i utgangspunktet, sier Klepsvik.

– Kunne man drevet mer oppsøkende virksomhet?

– Vår erfaring er at selv ikke det ville utgjort noen forskjell, sier Klepsvik.

Noe av det man må oppfylle under en slik ekspedisjon som Andhøy skal ha lagt ut på, er å vise at man har tilstrekkelig med finansielle ressurser til å dekke eventuelle utgifter som måtte påløpe, og forsikring i tilfelle man trenger assistanse.

– Såvidt vi vet foreligger det ikke noe av dette i saken, og det gjør oss selvsagt bekymret, sier Klepsvik.

SISTE NYTT

Siste nytt