Hopp til innhold

Brorskapets mann parlamentsleder

De 508 representantene i den egyptiske nasjonalforsamlingen møttes i dag for første gang etter valget, mot et bakteppe av spenning mellom revolusjonære grupper og sikkerhetsstyrkene.

Video Parlamentet samlet seg i Egypt

Parlamentet samlet seg i Egypt

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Etter å ha avlagt eden, valgte forsamlingen som ventet generalsekretæren i Det muslimske brorskap, Mohamed Saad el-Katatni, til parlamentspresident.

Han fikk 399 av de 496 avgitte stemmene.

Brorskapet er det desidert største partiet og fikk nesten 50 prosent av stemmene i valget. Den første dagen gikk med til formaliteter. Etter hvert skal de folkevalgte også definere sin egen rolle, men det er langt fram før den er klar.

Klare fronter

Mohamed Saad el-Katatni.

Mohamed Saad el-Katatni takker for tilliten etter å ha blitt valgt til parlamentsleder.

Foto: Khaled Elfiqi / Ap
Kvinnelige parlamentarikere i Egypt

To nyvalgte kvinnelige representanter for partiet Det muslimske brorskap.

Foto: Khaled Elfiqi / Ap
Demonstrant utenfor parlamentet

Demonstrant sier sin mening om de folkevalgte utenfor parlamentet.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Egyptisk politimann

En av mange egyptiske politifolk utenfor parlamentet som åpnet i dag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Frontene er allerede klare. Mange representanter la til egne setninger da de avla eden. Revolusjonære parlamentarikere snakket om revolusjonen og revolusjonens martyrer, men de er i klart mindretall i forsamlingen.

De som har fått mest oppmerksomhet er ytterliggående muslimer fra Salafistpartiet som la til setninger fra Koranen, og sa at de ikke vil respektere grunnloven dersom grunnloven ikke føger Guds lover.

Representanten som sa det ble klubbet ned av dagens midlertidige leder i parlamentet som er 81 år gammel og den eldste representanten. Han kommer fra det liberale Wafd-partiet.

Motsetningene er størst mellom Brorskapets representanter og de folkevalgte revolusjonære som representerer blant annet demonstrantene fra Tahrirplassen, og gjelder hvilken rolle hæren skal ha i framtidas Egypt.

Forvirret

Jeg har snakket med flere folkevalgte som sier at de er litt forvirret og usikre på hvordan rollen blir. Dette er det første parlamentet siden kuppet i 1952 som er utpekt i et relativt fritt valg, men det er ikke skrevet noen ny grunnlov etter at president Hosni Mubarak ble tvunget til å gi fra seg makten.

Den viktigste saken i tida framover vil være å få vedtatt en ny grunnlov. En komité er nedsatt for å gjøre det arbeidet. Så kommer det et presidentvalg i juni, samtidig som hæren har den reelle og utøvende makten. Alt dette skal balanseres.

Jeg tror det blir viktig hvilke beslutninger Det muslimske brorskap tar. Har de inngått en avtale med hæren om hvordan det egyptiske samfunnet skal se ut framover? Noen av de liberale representantene jeg har snakket med mener det.

Det er altså tunge ting som skal avgjøres, og som kommer til å definere Egypt i lang tid framover.

Det var interessant å være utenfor parlamentet i dag. Samtidig som de folkevalgte kom, så demonstrerte revolusjonære ungdomsgjenger og grupper i nærheten, og sikkerhetsoppbudet var stort.

Spent foran årsdagen

Onsdag er årsdagen for starten på opprøret mot Mubarak. Det faktum at parlamentet åpner like før revolusjonen skal markeres gjør at situasjonen er veldig spent.

Jeg tror ingen vet hva som kommer til å skje, særlig på onsdag. Det er tillyst flere demonstrasjoner. Også hæren vil være med på feiringen, men mange av de revolusjonære føler seg lurt av de militære som fikk i oppdrag å videreføre de revolusjonæres krav etter at Hosni Mubarak gikk av.

Mange av de unge revolusjonære sier at ingenting har forandret seg, og det er stor frustrasjon blant de gruppene. Hvordan dette vil spille seg ut onsdag er det ingen som vet akkurat nå.

Frykter uro

Mange frykter ny uro, og myndighetene gjør det i hvert fall. Det var rundt 2000 sikkerhetsfolk ved parlamentet i dag, og det var vanskelig å komme i nærheten, både for demonstranter og journalister.

Det er en spent situasjon, men alle de store partiene, inkludert Det muslimske brorskap, sier de vil demonstrere, men gjøre alt de kan for at det skal gå fredelig for seg.

Det sier også de revolusjonære. Men det er vanskelig å spå. Mye vil trolig avhenge av hvordan sikkerhetsstyrkene oppfører seg. Hvis de er svært provoserende, så kan det bli opptøyer igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt