Hopp til innhold

Kenya frykter ny vold

Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord (ICC) vil mandag bestemme om seks innflytelsesrike kenyanere blir tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Vold i Kenya

En mann fra kikuyu-stammen angripes i Nairobi. Bildet er tatt 20. februar 2008.

Foto: Jerome Delay / Ap

Noen av Kenyas viktigste politiske personer venter nå på å finne ut om de må møte for retten, eventuelt tiltalt fro å ha organisert volden som drepte over 1000 mennesker etter valget i 2007.

To presidentkandidater blant de tiltalte

Blant de seks kenyanerne er to menn som planlegger å stille i presidentvalget, Uhuru Kenyatta - nåværende visestatsminister, og William Ruto - tidligere utdanningsminister.

Det er ikke klart om en eventuell rettssak vil ødelegge for disse ambisjonene, ettersom de kenyanske myndighetene ikke er i stand til å svare på om de vil være skikket til å stille.

– La oss vente på ICCs beslutning før vi spør justisministeren om hva vi skal gjøre, sier regjeringstalsmann Alfred Mutua til Al Jazeera.

Video Seks kenyanere risikerer folkemordtiltale

NRKs Afrika-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå forteller om den mulige ICC-rettssaken mot de seks kenyanerne.

Frykter nytt bråk i Kenya

De seks mulig tiltalte kommer trolig ikke til å være til stede i den offentlige høringen hos ICC i Haag mandag, når dommer Ekaterina Trendafilova offentliggjør om de helt eller delvis blir tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, eller som sjefanklager Luis Moreno-Ocampo må styrke bevisene før det eventuelt blir rettssak.

I Kenya fryktes det at en beslutning om å tiltale de seks mennene kan føre til at volden igjen blusser opp, og at ICCs beslutning kan bli oppfattet som en støtte til en av sidene i konflikten i Kenya. En beslutning om å ikke tiltale kan av den andre siden bli oppfattet som at ICC lar de seks slippe for billig unna.

Forsvarere for de tiltalte fra begge sidene av konflikten i Kenya fordømmer etterforskningen, og mener bevisene ikke holder til en tiltale. Anklager Moreno-Ocampo fikk i mars 2010 beskjed om å starte etterforskning av de seks.

Tre av dem støttet president Mwai Kibakis parti, mens de tre andre støttet partiet til Raila Odinga, som i dag er statsminister i den kenyanske koalisjonsregjeringen.

Voldtekter og minst 1133 drap

De står overfor fem tiltalepunkter, som blant annet inkluderer å ha organisert drap og voldtekter i tiden etter 2007-valget - en tid som er kalt en av de voldeligste periodene i Kenyas historie.

Volden brøt ut etter at politiet kastet ut observatører fra senteret der tellingen av stemmene foregikk, fulgt av at valgmyndighetene erklærte Kibaki som vinner. Det som begynte som politiske opptøyer ble raskt forandret til etniske drap med Kenyattas kikuyu-stamme som mål.

Disse angrepene ble hevnet med at hjem ble satt i brann og mennesker hakket opp, og resultatet var Kenyas voldeligste tid siden uavhengigheten i 1963.

Ifølge ICC ble minst 1133 mennesker drept og flere hundre tusen fordrevet.

To nylige meningsmålinger viser at majoriteten av kenyanerne støtter prosessen i ICC. De fleste i Kenya har liten tiltro til sitt eget rettsapparat, som anses som korrupt.

SISTE NYTT

Siste nytt