Hopp til innhold

Høyt spill om skotsk selvstendighet

Det er en tilsynelatende selvsikker skotsk førsteminister som taler den britiske regjeringen midt i mot i disse dager. Men han spiller høyt.

Alex Salmond

Er det skotsk selvstendighet som Skottlands førsteminister Alex Salmond øyner i det fjerne?

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Kampen for skotsk selvstendighet har pågått i århundrer, og skepsisen til Storbritannia har ligget på overflaten helt siden skottene inngikk unionen med England for over 300 år siden, i 1707.

«We are bought and sold for English gold» skrev nasjonaldikteren Robert Burns.

Likevel er det langt fra sikkert at et flertall av skottene vil komme til å stemme ja til løsrivelse fra den britiske unionen i en kommende folkeavstemning.

Makten forplikter

Da nasjonalistpartiet Scottish National Party (SNP) vant valget i fjor, vant partiet også rent flertall i det skotske parlamentet.

Ikke siden Skottland fikk selvstyre i 1999 har det vært rent flertall i parlamentet i Holyrood.

Det blir sagt at den britiske regjeringen under Tony Blair fryktet en slik situasjon, og at det skotske valgsystemet ble etablert for å forhindre at noe parti skulle få rent flertall.

Men Alex Salmond ble gjenvalgt som førsteminister, og siden i fjor har han altså et flertall av nasjonalister med seg i parlamentet.

Dette er et flertall som binder Alex Salmond til sine valgløfter. Partiet har alltid spilt på nasjonalisme og løsrivelse, nå forplikter makten til å innfri løftene.

Selv om Salmond kanskje ikke hadde ønsket å fremme spørsmålet om selvstendighet akkurat nå, så må han.

Men han prøver å utsette folkets valg. Det er nemlig ikke slik at et flertall av den skotske befolkningen ønsker å bryte med den britiske unionen.

SNP trenger derfor tid til å få folket på sin side i dette viktige spørsmålet. Viktig for SNPs videre skjebne, viktig for det skotske folk og viktig for den britiske konstitusjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

David Cameron og Alex Salmond

Storbritannias statsminister David Cameron kjemper for å holde den britiske unionen samlet, Skottlands førsteminister Alex Salmond kjemper for å få Skottland ut av den. Forholdet mellom dem er for tiden ikke det beste.

Foto: ANDREW MILLIGAN / Afp

Folkeavstemning og jubileum

Den britiske regjeringen på sin side gjør alt den kan for å holde unionen samlet.

I et forsøk på å ta styringen over den skotske avstemningen, har statsminister David Cameron uttrykt at en folkeavstemning må ha Westminster godkjennelse for å være juridisk bindende. Han ønsker også å ha et ord med i laget om ordlyden i spørsmålene man stiller folket, og tidspunktet.

– Hold folkeavstemning så fort som mulig, sier han og truer med at den fra før svært sårbare britiske økonomien blir skadelidende hvis prosessen drar ut.

Førsteminister Salmond slår hardt tilbake. Han ønsker ingen innblanding fra den konservative britiske statsministeren. Derfor har Salmond omsider kommet med et tidspunkt for folkeavstemningen: Han vil avholde den høsten 2014.

Alex Salmond og dronning Elizabeth

Skal Skottland også skjære over båndene til den britiske tronen og dronning Elizabeth er et av de uløste spørsmålene.

Foto: Andrew Milligan / Ap

Tidspunktet sammenfaller med 700 års-jubileet av Slaget ved Bannockburn, en avgjørende skotsk seier i uavhengighetskrigen mot England.

Et jubileum som kanskje vil føre til et oppsving i nasjonalismen, og som også gir nasjonalistpartiet mer tid til å få folket med på å stemme ja.

Samtidig møter den britiske regjeringen og statsministeren seg selv i døren.

For samtidig som Cameron prøver å ta styringen over skottenes folkeavstemning, beskylder den samme Cameron Argentina for å blande seg inn i folkeviljen på Falklandsøyene, som Storbritannia og Argentina fortsatt krangler om herredømmet over.

– Det er helt avgjørende at Falklandsøyenes framtid er en sak for Falklandsøyenes befolkning, insisterte Cameron i det britiske Underhuset i går, i et angrep på den argentinske regjeringen som gjør krav på den britiske øygruppen.

Mange ukjente skjær i sjøen

Meningsmålingene er uoversiktlige, men det er ikke flertall for skotsk selvstendighet nå. Derimot kan det se ut til at støtten vokser.

Dette har nok også unionistene registrert, for de siste dagene har man begynt å diskutere de faktiske virkningene av en løsrivelse: hva er fordelene og hva er ulempene ved et selvstendig Skottland?

Nasjonalistene argumenterer prinsipielt: vi skotter vet selv best hva som er best for oss, vi skal bestemme over oss selv.

Samtidig er det ingen hemmelighet at de ønsker kontroll over egen økonomi, over egne skatteinntekter - som er betydelige, særlig fra oljesektoren. Brorparten av britenes oljeproduksjon foregår utenfor Skottland.

Robert Bruce

Robert Bruce, eller kong Robert I, som ledet de skotske troppene under uavhengighetskrigen mot England er fortsatt en av de største skotske folkeheltene. Robert var konge for Skottland mellom 1306-1329.

Foto: CHRIS CLARK / Ap

Kritikerne svarer med at et selvstendig Skottland også må ta sin andel av den britiske statsgjelden.

I tillegg reises det spørsmål ved hvilken valuta Skottland skal bruke, pund eller euro, og hva blir i så fall konsekvensen?

Tilsvarende spørsmål reises i forbindelse med EU-medlemskap, det blir eventuelt første gang et EU-medlem splittes i to.

Maktkamp, taktikk - og dialog

Det er foreløpig svært mange uklarheter forbundet med et selvstendig Skottland.

Hittil har kontakten mellom den skotske og den britiske regjeringen vært preget av maktkamp og taktikk.

I dag gjøres det forsøk på å begynne en dialog, når førsteminister Salmond etter planen møter den britiske skottlandministeren Michael Moore.

Neste uke skal Salmond legge fram mer konkrete planer for hva man skal ta stilling til i en folkeavstemning.

Det kan også bli snakk om en mellomløsning: maksimalt selvstyre innenfor unionen, men igjen - hva innebærer det?

Hvor sannsynlig er det at Skottland igjen blir en selvstendig stat? I utgangspunktet lite sannsynlig.

Men den britiske regjeringens håndtering kan bli avgjørende.

Med feil innblanding fra stormakten i London, kan den skotske stoltheten få ytterligere grobunn. Her er det alt å tape og alt å vinne for begge parter.

SISTE NYTT

Siste nytt