Hopp til innhold

– Saleh var limet, nå er situasjonen uoversiktlig og vanskelig i Jemen

Det planlagte presidentvalget i Jemen kan bli utsatt, det er kanskje like greit, mener Jemen-ekspert.

En demonstrant roper ut sin missnøye mot Jemens myndigheter

Situasjonen i Jemen er svært spent og uoversiktlig. Nå blir kanskje presidentvalget utsatt.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Atle Mesøy

Atle Mesøy mener det er positivt at man avventer valget i Jemen, til situasjonen i landet har roet seg.

Foto: Privat

– Det er en veldig uoversiktlig og vanskelig situasjon i Jemen akkurat nå. Det er mange grupperinger som føler at de er satt utenfor, så sånn sett var det kanskje riktig å utsette valget, sier sikkerhetsanalytiker Atle Mesøy i Security News til NRK.no.

Har utelatt de unge

I dag gikk landets utenriksminister ut og sa at situasjonen i landet er for usikker for å gjennomføre det planlagte valget den 21. februar.

– Jeg er blant dem som håper at presidentvalget vil finne sted som planlagt, men det har dessverre vært noen sikkerhetshendelser, og hvis dette problemet ikke løses, kan det bli vanskelig å gjennomføre valget den 21. februar, sier Abubakr al-Qirbi.

– Ungdommen er helt utelatt i prosessen. Nå kniver blant annet sørbevegelsen og al Qaida om makten i sør, mens houthiene og salafistene kriger i nord, sier Mesøy.

– Saleh var limet

Valgdatoen ble i sin tid satt som et ledd i maktoverføringsavtalene som ble inngått med president Ali Abdullah Saleh.

– Saleh har vært limet som har holdt Jemen sammen til tross for alt man kan kritisere ham for. Nå kan den største opposisjonsgruppen, Meeting Party, legge press på Saleh, men det store spørsmålet er hvor godt de klarer å samarbeide, sier Mesøy.

I dag ble det også kjent at Meeting Party har innledet samtaler med houthinene i nord for å styrke sin allianse mot den sittende presidenten, melder Yemen Post.

Etter at Saleh trakk seg tilsynelatende tilbake i fjor høst har ulike grupperinger kjempet om posisjoner i landet sørvest på den arabiske halvøya.

– Det er nå et maktvakuum i landet og det er mange forskjellige ønsker om hvilken retning Jemen skal gå i fremtiden. Situasjonen er utrolig kompleks og det vil bli vanskelig å få til en demokratiserings prosess i landet.

Kidnapping som pressmiddel

I helgen ble en 34 år gammel nordmann kidnappet på gata i hovedstaden Sana’a, som et pressmiddel mot jemenittiske myndigheter, som nå har sendt flere forhandlere til området der gruppen holder til i et forsøk på å løse saken.

– Det er foreløpig ikke noe nytt i saken, men det er kontinuerlig kontakt mellom stammen, den kidnappede og oss, sier Trygve Ølfarnes i UNDP til NRK.no i dag.

Gisseltradisjonen har vært en vanlig form for konfliktløsning mellom stammer og regjeringen i Jemen. Noe som har kunnet utvikle seg som følge av at de jemenittiske myndighetene ikke har kontroll over store områder av landet.

– Kidnappinger i Jemen pleier stort sett å løse seg relativt raskt og de kidnappede pleier å bli behandlet pent, og det er positivt at det nå forhandles, sier Mesøy.

SISTE NYTT

Siste nytt