Hopp til innhold

Huntsman YouTube-mobbes for adoptivbarn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den republikanske presidenthåpefulle Jon Huntsman har syv barn. To av dem er adoptert - ett fra Kina og ett fra India. Nå sår en YouTube-video tvil om hans amerikanske lojalitet og verdier.

Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Indiske medier og indiske organisasjoner i USA har reagert kraftig og protestert mot videoen som de kaller rasistisk.

Den tidligere Utah-guvernøren har i tillegg vært ambassadør til Kina der familien adopterte den nå 12-år gamle Gracie Mei.

Rasisme

Videoen åpner med kinesisk musikk og en film av en noe yngre Huntsman som leker med den - den gang - lille datteren, mens han snakker til henne på mandarin.

Filmsnuttene avbrytes jevnlig av plakater der det står «Amerikanske verdier eller kinesiske?», «Svak overfor Kina?» og «Even adopted?», som det spørres før den litt over ett minutt lange videoen avsluttes med en montasje av Huntsman i Mao-lue og kinesisk jakke.

Asha 6 år

I videoen ser man også den republikanske presidentkandidaten sammen med den 6 år gamle Asha som ble adoptert fra den indiske delstaten Gujarat i 2006.

Hun ble overlatt til seg selv den dagen hun ble født, men «heldigvis ble hun plukket opp før dyrene tok henne», sier Huntsman til den indiske avisen Times of India.

Jon Huntsman sammen med sine to adoptivbarn

Jon Huntsman sammen med sin kone, Mary Kaya og deres to adoptivbarn, Asha (t.v) og Mary Kate i 2006.

Foto: SAM PANTHAKY / AFP

Hun ble brakt til et barnehjem og senere adoptert av familien Huntsman. Den 51 år gamle mormoneren har valgt å oppdra Asha i den religionen hun var født inn i, og 6-åringen er hindu og hver høst feirer familien diwali, hinduenes store lysfest.

The Hindu American Foundation kaller videoen intolerant og motbydelig og hevder den har krysset «alle grenser for akseptabel politisk debatt».

I stedet for å sverte guvernør Huntsman burde han hylles «for å være så åpenhjertig at han oppdrar sin datter som Hindu", sier en representant for organisasjonen.

Manchurian Candidate?

Videoen lanserer Huntsman som en mulig «mandsjurisk kandidat», en henvisning til boken «The Manchurian Candidate» av Richard Candon.

I boken, som kom ut i 1959 og er filmet to ganger, blir blant annet den amerikanske rikmannssønnen Marco tatt til fange under Korea-krigen og hjernevasket.

Etter at han er kommet hjem til USA opptrer han så som en fjernstyrt leiemorder for kommunistene.

Påstanden om at Huntsman som har tjent både Ronald Reagan og George W. Bush skal være en slags hjernevasket agent for det kinesiske kommunistpartiet på grunn av to adoptivdøtre fra Asia er «fullstendig uakseptabel og må avvises av alle amerikanere», sier Samir Kalra som er direktør for The Hindu American Foundation.

Paul ta avstand

Ingen står bak denne typen bakvaskelseskampanjer på nettet. Det er tilfellet også denne gang.

Men de som har lagt den ut kaller seg «NHLiberty4Paul», med andre ord en libertariansk gruppe i New Hampshire som støtter kandidaten Ron Paul - i den grad man skal tolke noe inn i en slik avsenderidentitet, noe det er all grunn til å advare mot.

Kongressmannen Ron Paul fra Texas er en av de andre, gjenværende
republikanske kandidatene i New Hampshire.

Ron Pauls pressetalskvinne i New Hampshire Kate Schackai sier hun ikke aner hvem som står bak videoen «Jon Hunstman's Values», men forsikrer at det ikke er noen med tilknytning til Ron Pauls kampanje.

Huntsman selv kaller videoen «dum» og nekter angivelig å gi den enda mer publisitet ved å ta den på alvor.

SISTE NYTT

Siste nytt