Hopp til innhold

Bashar al Assad skylder på vestlige medier for opprøret i Syria

I en tale tirsdag sier president Bashar al Assad at opprøret i Syria er et utenlandsk forsøk på å destabilisere landet.

Syrias president, Bashar al Assad

Syrias president, Bashar al Assad, taler tirsdag offentlig for første gang siden sommeren 2011.

Foto: Syrisk TV / AP

– Medienes mål var å skremme oss, sier Assad i en TV-sendt tale fra universitetet i Damaskus tirsdag formiddag. Det er første gang siden juni 2011 at presidenten taler offentlig.

– Systematisk løgn om Syria

Han sier at mediene drev med systematisk løgn. Ifølge Assad hadde over 60 TV-stasjoner og over 100 medier mobilisert seg for å destabilisere landet.

Presidenten mener at konspirasjonen er åpenbar for alle og enhver. Derfor, hevder presidenten, måtte myndighetene i Syria bli selektive i hvilke medier som fikk slippe inn i landet, slik at kvaliteten på informasjonen kom under kontroll.

Assad har i ti måneder vært under press for å gå av som president etter at Den arabiske våren kom til Syria. I tirsdagens tale sier han at han ikke er klar til å gi fra seg ansvaret.

– Jeg vil forlate presidentposten når alle innbyggerne i landet vil det slik, sier Assad. Han mener han fremdeles har støtte i folket.

Den syriske presidenten sier også at seieren er innen rekkevidde dersom det syriske folket ikke lar seg rokke.

– Som en røykende lege som ber pasienten gi opp sigarettene

Assad snakker også mye om Syrias rolle i Den arabiske liga, som suspenderte Syrias medlemskap i fjor. Samtidig er FN under stadig økende internasjonalt press for å lede an i forsøket på å få en slutt på det ti måneder lange blodbadet. Trolig har over 5000 mennesker blitt drept under opprøret.

– Hva slags rett har utenlandske regjeringer, inkludert monarkiene i Gulfen, til å belære Syria om reformer og demokrati? spør Assad.

– Syrias første nasjonalforsamling kom i 1917. Hvor var de andre landene da?

– De snakker som en lege som selv røyker og anbefaler at pasienten skal slutte å røyke, mens han selv, legen, står med en sigarett i munnen, sier Assad.

Assad går altså ikke av som president, slik andre arabiske statsoverhoder har måttet gjøre i folkeopprørene. Men han sier at det mars vil avholdes folkeavstemning om den syriske grunnloven.

Den nye grunnloven vil åpne for flere partier.

Nekter for drap på sivile

Dette er fjerde gang Assad holder tale siden opprøret begynte. Sikkerhetsstyrkene i landet har gått hardt til verks mot demonstranter og regimekritikere.

I går holdt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan en felles pressekonferanse i Ankara. De uttrykte dyp uro for det som skjer i Syria.

Ifølge Tyrkias statsminister er 7000 mennesker drept av myndighetene.

Assad sier i tirsdagens tale at det ikke er gitt ordre om å drap på sivile demonstranter.

– Loven sier at ingen kan skyte noen dersom det ikke er i selvforsvar, sier den syriske presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt