Hopp til innhold

Valutaen stuper, folk hamstrer

Mens Vesten setter opp sine handelsblokader mot Iran og rømmer landet, forsøker den vanlige iraner å få endene til å møtes så godt det lar seg gjøre.

En kvinne kjøper dagligvarer i Teheran

Selv om dagliglivet går sin gang i hovedstaden Teheran, preges befolkningen likevel av en frykt for å bli helt isolert av omverdenen.

Foto: RAHEB HOMAVANDI / Reuters

– Merkelig nok så har dagliglivet en tendens til å være preget av normalitet, så på en måte så går livet sin vante gang i Teheran, forteller Sebastian Bringsværd som det siste halvannet år har jobbet for Statoil i Iran, med kontor i hovedstaden.

– Men det er klart at folk de siste månedene merker dette økonomisk på kroppen.

Verdien på valutaen, rial, har stupt i verdi i forhold til den amerikanske dollaren.

– Matprisene øker, spesielt mel og basisvarer og folk begynner å hamstre. Det er en utvikling i Teheran som er bekymringsfull, mener Statoil-mannen.

Nye sanksjoner

Denne uken ble EU-landene enige om prinsippene i en omfattende oljeblokade, mens USA rettet sine sanksjoner mot Irans finanssektor, som blant annet hindrer amerikanske selskaper å handle med iranske og forbyr import fra landet.

Bakgrunnen for sanksjonene er mistanker om at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen. De er de siste i en lang rekke sanksjoner mot det iranske regimet.

Det er snart 32 år siden USA innførte de første straffetiltakene mot Iran. Siden er det blitt mange, inkludert fire resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd.

Saken fortsetter under bildet

Iran og daglivarer

Det er særlig dagligvarer som nå hamstres.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Truer med å stenge strategisk stred

Flyindustrien i Iran blir også rammet, siden det blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe til veie reservedeler til de mange og etter hvert gamle flyene i landet.

Etter at Vesten begynte å true med forbud mot oljeimport, har Iran på sin side truet med å stenge Hormuzstredet, som er svært viktig for oljetransporten fra Persiagulfen.

Flere land har nå planer klare om å ta i bruk store mengder olje fra kriselagre hvis Iran gjør alvor av trusselen, mens iranerne har avholdt militærøvelser ved stredet.

Utlendinger rømmer

Et allerede dårlig forhold mellom Vesten og Iran ble verre etter at iransk mobb stormet bygninger ved den britiske ambassaden i hovedstaden Teheran i november. Etter hendelsen trakk britene sine diplomater ut av Iran og ga iranske diplomater i Storbritannia ordre om å forlate landet.

– Mange utlendinger har nå forlatt Iran. Britene gjorde det nå i høst, mens Norge er til stede, forteller Bringsværd.

– Det er nå en oppfatning blant iranere at de blir mer og mer isolert, og det bekymrer dem. De ønsker mer enn noe annet internasjonal kontakt, og ønsker tilstedeværelse av både selskaper og mennesker fra andre steder i verden, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Ungdom utenfor iransk valutaveksler-filial

Da USAs president signerte innførte nye sanksjoner mot Iran, falt den iranske rial'en mot dollar og folk stod i kø for å veksle i Teheran.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Demonisering

Selv om Vesten i stor grad tegner et helsvart og demoniserende bilde av Iran, kan virkeligheten oppleves som en ganske annen.

– Etter halvannet år så ser jeg at det foregår en demonisering av Iran fra Vestens side. Det perspektivet vi tillegger iranerne og deres motiver blir ofte veldig ensporet og ensidig, og det bekymrer meg, sier Bringsværd, før han fortsetter:

– Hvis du ser på den iranske befolkning, hvis du lever der og opplever den gjestfriheten og den reflekterte befolkning som i hvert fall befinner seg i store deler av Teheran, så blir man forbauset over det bildet som blir fremstilt i Vesten av Iran og iranere.

– Man kan være enig eller uenig politisk hvem som har rett og feil, men jeg tror vi står i fare for å begå noen store feil hvis vi demoniserer Iran, slik jeg er opplever at vi er ferd med å gjøre, sier Bringsværd, som understreker at Iran har en lang utdanningstradisjon og er det landet i Midtøsten med flest utdannede kvinner.

– I Iran er det en veldig høy andel kvinner i arbeidslivet, og en åpen og gjestfri kultur. Jeg har aldri følt meg truet og de er nysgjerrige på Vesten. Det er viktig å få frem disse historiene også når vi snakker om politikk, mener den Statoil-ansatte nordmannen.

Saken fortsetter under bildet

Ayatollah Ali Khamenei

Ayatollah Ali Khamenei er Irans mektigste mann. Dette bildet som ble sendt ut av den åndelige lederens kontor viser at 'sjefsayatollahen' stiller seg fullt og bak de væpnede styrkene, ettersom konflikten med omverdenen øker.

Foto: STR / Ap

Håp om dialog

Denne uken ble det kjent at også Kina og Japan vurderer å stanse importen fra Iran. Hvis dette blir gjennomført vil halvparten av landets oljeeksport på 2,6 millioner fat per dag bli rammet av blokaden.

Kina, som er Irans største handelspartner, har allerede kuttet sin import med rundt halvparten. Det er ventet at landet vil fortsette å redusere sin handel med Iran, opplyser en oljespekulant i Beijing som har spesialisert seg på handle med iransk olje til nyhetsbyrået Reuters.

De fleste oljespekulantene nyhetsbyrået har snakket med tror likevel Iran finner kjøpere til oljen, men trolig til redusert pris. Noe som vil føre til hardere kår for iranerne hvis valutaen synker ytterligere.

– Det går an å håpe at man finner frem til en dialog og forhandlinger. Jeg håper for Irans del og vår del at vi finner en vei ut av det som er konstruktiv for alle parter, sier Bringsværd.

Kvinner handler i Teheran

Fortsatt går livet sin vanlige gang på markedene i den iranske hovedstaden, men vanlige folk er bekymret.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt