Hopp til innhold

Krever dødsstraff for Mubarak

Aktor i rettssaken mot Hosni Mubarak la i dag ned påstand om dødsstraff ved henging for den tidligere presidenten i Egypt.

Hosni Mubarak på båre i rettssalen

Hosni Mubarak har ligget under hele rettssaken som er ført mot han og hans sønner.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Rettssaken mot den tidligere presidenten er inne i sluttfasen og aktor mener Mubarak og hans to sønner, Alaa og Gamal og den tidligere innenriksministeren Habib al-Adly er skyldige i korrupsjon og drap på rundt 850 demonstranter under masseopptøyene som endte med regimets fall i februar.

– Loven foreskriver dødsstraff for overlagt drap, og påtalemyndigheten krever derfor maksimumsstraffen, som er døden ved hengning, sa statsadvokat Mustafa Khater i sin prosedyre.

– Tyrannisk leder

– Republikkens president er ansvarlig for å beskytte folket, og spørsmålet er derfor ikke bare hvorfor han beordret drap på demonstranter, men hvorfor han ikke grep inn for å stanse volden, sa Khater videre.

Han avviste påstander fra forsvaret om at Mubarak ikke var informert om hvor alvorlig situasjonen var etter at det 25. januar brøt ut demonstrasjoner på tolv steder i flere provinser.

For tredje gang denne uken ble Mubarak fraktet til rettslokalet i ambulanse. Iført solbriller ble den 83 år gamle eksdiktatoren trillet inn i rettssalen. På grunn av sin skrøpelige helse og har han siden rettssaken startet den 3. august i fjor vært sengeliggende.

Mannen som har styrt Egypt i mer en tre tiår har under hele rettsprosessen vært på et militær sykehus, der han behandles for hjertetrøbbel og visstnok for magekraft.

Tidligere i uken kalte Suleiman Mubarak en «tyrannisk leder som forsøkte å overføre makten til sin sønn Gamal, en korrupt mann som lot sine venner og slektninger få sentrale posisjoner», ifølge Sky News.

Lovet frie valg

Mubarak er den første lederen i Midtøsten som ble kastet i den såkalte arabiske våren, som stilles for retten.

Etter Mubaraks fall den 11. februar i fjor tok militæret over styret av landet, med lovnad om å gjennomføre frie valg. De siste månedene av 2011 var igjen preget av vold og kraftige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, og bildene av soldater som tramper på en halvnaken kvinne gikk verden rundt i desember.

Kvinne mishandlet i Egypt

Egyptiske soldater dro en kvinnelig demonstrant bortover gata mens de trampet på henne. Bildet har vakt stor oppsikt.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

Denne uke ble den tredje og siste fasen av underhusvalget innledet, og det er ventet at egyptere i slutten av januar skal begynne å velge representanter til shurarådet, som er nasjonalforsamlingens førstekammer eller ”overhus”.

Det er fortsatt uklart hvor mye innflytelse dagens militære makthavere vil gi den nye egyptiske nasjonalforsamlingen. Topplederen Hussein Tantawi sa i nyttårshelgen at han og hans kolleger har bestemt at valget til shurarådet skal holdes over en kortere periode enn tidligere planlagt.

Shuravalget skal ifølge den nye planen være fullført 22. februar. Dette betyr i praksis at rådet kan tre sammen 28. februar, nesten en måned tidligere enn antatt, og at nasjonalforsamlingen raskere kan komme i gang med å utarbeide en ny grunnlov.

Innen 30. juni skal egypterne så holde valg på ny president. De militære har lovet at når dette valget er fullført, skal de gi fra seg makten, men Tantawi og hans folk har blankt avvist krav om at et maktskifte bør skje før valgprosessen er fullført.

SISTE NYTT

Siste nytt