Hopp til innhold

– Dette er nesten ideelt for Romney

Etter en knepen seier i nominasjonsvalget i Iowa, seiler Mitt Romney opp som den klare kandidaten til å bli republikanernes neste presidentkandidat.

Mitt Romney

Mitt Romney er på god veid til å bli republikanernes neste presidentkandidat.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Når venter New Hampshire om en uke og Sør Carolina uken etter. Begge stater der den 64 år gamle Massachusetts-guvernøren ligger godt an på meningsmålingene. Hans største utfordrer der, Newt Gingrich, havnet kun på fjerdeplass med 13 prosent av stemmene i Iowa.

– Dette er nesten ideelt for Mitt Romney. Nå tynnes feltet ut, og slik jeg ser det er det ingen som kan ta opp kampen mot ham. Iowa kunne vært en snubletråd for Romney, men han kom ut som en vinner. Han brukte ikke mye penger i denne staten og neste stopp er New Hampshire der han er favoritt, sier Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier, IFS, til NRK.no.

Gingrich forbanna

Nattens andre valgvinner Rick Santorum fikk valgvinden den siste uken, men få tror han seiler opp som en klar kandidat til å utfordre Romney, som er storfavoritt før neste runde i New Hampshire.

Svein Melby

Svein Melby i IFS tror republikanerne kan ha sin kandidat klar i løpet av januar.

Foto: Senter for transatlantiske studier
Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva

Jan Arild Snoen mener Romney tjener på det svake republikanske feltet.

Foto: NRK

– Romney er klart i førersetet etter nattens valg i Iowa. Spørsmålet nå er om de andre kandidatene klarer å samle seg mot Romney. For jeg ser ikke Santorum som noen utfordrer. Han kommer ikke til å gjøre det så bra i New Hampshire, men kan gjøre en forskjell i Sør Carolina om to og en halv uke, sier kommentator i tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen til NRK.no.

– Det som synes klart etter denne runden er at Michele Bachmann og Rick Perry trekker seg. Romney er styrket og Newt Gingrich var ganske forbanna etter at han kom på fjerdeplass i Iowa. Han er ganske svekket og er nok neppe en utfordrer til Romney, sier Melby.

Kan avgjøre før februar

Nå venter en intens uke, der alles øyene og fokus rettes inn mot østkyststaten, New Hampshire, der neste nominasjonsvalg vil foregå om en uke. På meningsmålingene leder Romney ganske klart foran Gingrich, mens nattens mann, Santorum kun skårer noen få prosent.

– Jeg tror Romney har avgjort dette etter Florida-valget den 31. januar. Santorum vil få noen flere stemmer enn meningsmålingene tilsier, men spørsmålet er om han får tilsig av nok penger før de neste nominasjonsvalgene, sier Melby.

– Romney er en storfavoritt i New Hampshire. Det er hans nabostat og han har et feriehjem der. Spørsmålet er om oppturen Santorum fikk i Iowa vil hjelpe ham der. Han har så langt ikke kunnet mønstre en stor valgkamporganisasjon og valgkampmidlene så langt. Det er tøft å skulle henge med, sier USAs ambassadør til Norge, Barry White, som trekker frem nattens nummer tre som Obamas favoritt motstander.

– Jeg tror Obama helt sikkert vil gjøre det veldig bra, men Ron Paul er nok den kandidaten han har best sjanse mot. Det viktigste spørsmålet vil være hvordan den økonomiske situasjonen er til høsten, sier demokraten White til NRK.

Svakt felt

Aldri før har så få stemmer skilt to kandidater. Kun åtte stemmer skilte de to på toppen. Men New Hampshire har en helt annen velgermasse enn jordbruksstaten Iowa.

– I Iowa er det de kristen konservative som dominerer, og der har nok Santorum skåret høyt, mens New Hampshire domineres av de økonomisk konservative, og det er Romneys kjernevelgere, sier Melby.

Det republikanske feltet har av mange blitt betegnet som svakt, og flere har pekt på at det er at det er underlig at Romney ikke klarer å riste av seg konkurrentene.

– Republikanerne mangler flere av de politiske tungvekterne som man skulle trodd meldte seg på når president Obama har ligget så dårlig på meningsmålingene de siste årene, sier Melby.

Resultatene fra Iowa avgjør lite, i og med at staten bare får sende 28 delegater til partiets landsmøte senere i år. 1.143 delegater skal da avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat, men staten har alltid gitt en pekepinn på hvem som vil stå igjen som den store vinneren etter landsmøtet i slutten august.

SISTE NYTT

Siste nytt