Hopp til innhold

Gingrich i tårer i Iowa

Den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich sendte tankene fire år tilbake, til Hillary Clintons tårer i New Hampshire, da han fredag morgen snakket om moren sin til velgere i Iowa.

Newt Gingrich

Newt Gingrich bedriver for tiden valgkamp i Iowa. 3. januar skal delstatens innbyggere stemme over hvem av de republikanske kandidatene de ønsker skal møte president Barack Obama i presidentvalget til høsten.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Clinton gikk på et nederlag for Barack Obama i Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa for fire år siden, og hadde et enormt press på seg da turen var kommet til neste delstat på listen.

Stemmen knakk og tårene stod i øynene på den tidligere førstedamen da hun møtte velgere på en kafé i byen Portsmouth i New Hampshire.

Gingrichs Clinton-øyeblikk

I dag var det republikaneren Gingrich som viste følelser da han møtte velgere i Des Moines, Iowa. Den tidligere lederen i Representantenes hus gråt flere ganger da han snakket om sin egen mor, og fikk til slutt servietter han kunne tørke seg med i ansiktet av en av døtrene sine på første rad.

Se NBC News' klipp av en gråtende Gingrich:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gingrich snakker sjelden om moren sin offentlig, skriver Politico. Han snakker iblant om sin stefars militærtjeneste og sin egen tid som barn av en yrkesmilitær.

– Jeg får tårer i øynene hver gang vi synger julesanger, fortalte Gingrich mens tårene stakk frem da han fikk spørsmål om sin egen mor.

– Moren min sang i kor og elsket det. Og jeg vet ikke om jeg burde innrømme dette, men da jeg var svært ung måtte også jeg synge i koret.

«Ååå», hørtes det fra salen i kafeen, som var fylt bare av kvinner.

– Lettere å snakke om politikk

Den republikanske meningsmåleren Frank Luntz hadde da bedt Gingrich om å fortelle om en spesifikk ting som moren gjorde som hadde forandret livet hans.

Gingrich gikk også lenger og snakket om sin mors dårlige mentale helse som bipolar og deprimert. Kit Gingrich, Newts mor, døde som 77-åring i 2003, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Jeg synes det er lettere å snakke om politikk enn om personlige ting, innrømte Gingrich, til latter fra salen.

Gråtehendelsen var en pause i inntrykket av Gingrich, som fremstår som en politisk dyr som ingen ting går inn på. Og i valgkampen ønsker han å vise seg som en som er tøff nok til å gi president Obama juling i neste års debatter.

Tårene ga et positivt inntrykk av Clinton

Gingrichs tårer sender tankene fire år tilbake, til noen dager foran primærvalget i New Hampshire.

Da var det Clinton som fikk tårer i øynene da hun snakket om hvor vanskelig valgkampen var. Hun endte med å vinne primærvalget i New Hampshire, og mange kommentatorer mente at tårene hjalp henne til å få følelsesmessig kontakt med velgerne.

Men Clintons tårevåte øyeblikk startet først som et negativt svar til et spørsmål fra en velger, ikke fra en som var spesielt ute etter å få kandidaten til å vise følelser – som New York Times skriver som en mulighet i Gingrichs tilfelle. Da hun felte tårene spurte kommentatorene seg først om hendelsen ikke ville ødelegge sjansene hennes og om en kvinne virkelig kunne være tøff nok til å bli USAs president.

Svaret var klart. Velgerne, særlig de kvinnelige, møtte opp i hopetall for å stemme på Clinton i New Hampshire-primærvalget.

Gingrich-fall på meningsmålingene

Gingrich, som ledet i flere meningsmålinger i Iowa for noen uker siden, har siden falt – blant annet på grunn av flere negative TV-reklamer om hans tid i Washington og hans personlige moral (Gingrich har blant annet skilt seg to ganger og innrømmet å ha hatt utenomekteskapelige forhold).

Om Gingrichs tårefylte øyeblikk vil hjelpe ham på samme måte i Iowa som det hjalp Clinton i New Hampshire, er usikkert. Men at denne hendelsen også vil bli vist på nyhetene, er sikkert.

De viktigste datoene i det amerikanske presidentvalget:

  • 3. januar, valgmøte i Iowa. Favoritt: Ron Paul.
  • 10. januar, primærvalg i New Hampshire. Favoritt: Mitt Romney.
  • 21. januar, primærvalg i South Carolina: Favoritt: Newt Gingrich.
  • 6. mars, såkalt supertirsdag. Primærvalg i ti ulike delstater.
  • 27. august: Landsmøtet til Republikanerne. Her foregår den offisielle nominasjonsprosessen.
  • 6. november: Det endelige presidentvalget mot Barack Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt