Hopp til innhold

Feirer diktatorens død

– En glede for alle som bryr seg om demokrati og menneskerettigheter. I Sør-Korea har flere reagert med å feire dødsfallet til Nord-Koreas diktator Kim Jong-il.

Sør-koreansk militære jubler

Sørkoreanske soldater kaster plakater av Kim Jong-il i lufta for å feire at han er død.

Foto: Wally Santana / Ap

Konservative aktivister i Sør-Korea og veteraner fra det militære jublet da det var klart at Nord-Koreas sterke leder Kim Jong-il var død. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Om lag 100 mennesker samlet seg i sentrum av hovedstaden Seoul der de sang «Vi ønsker diktatorens død velkommen» og «La oss velte den tredje generasjonen av diktatorer».

Fra Seoul, Sør-Korea

Flyveblader med bilder av den tidligere diktatoren ligger slengt på gaten i Seoul.

Foto: Wally Santana / Ap

– Han var en diktator som knuste sitt folk og tok deres frihet. En morderisk djevel som såret og drepte sørkoreanere, sier demonstrantenes leder Bong Tae-hong.

Demonstrantene rev i stykker bilder av sørkoreanere som har sendt sine kondolanser til nabofolket i nord etter dødsfallet. De oppfordret nordkoreanerne til å gjøre opprør mot det undertrykkende regimet.

Det offisielle Sør-Korea har gitt uttrykk for sine kondolanser, men sier at det ikke vil bli sendt noe kondolansetelegram og at det ikke vil bli sendt noen offisiell delegasjon til Pyongyang når Kim Jong-il begraves den 28. desember.

Glede og håp

– Jeg ble overraskelse og glad da jeg fikk høre at Kim Jong-il var død. Mange nordkoreanere har ventet på dette. Nå håper jeg dødsfallet kan føre til et bedre regime og en bedre fremtid i Nord-Korea, sier Kwang-Jin Kim til BBC.

Han er fra Nord-Korea, men rømte sammen med sin nærmeste familie da han jobbet for en nordkoreansk bank i Singapore.

– Jeg og mange med meg tror dette kan være det skal til for å få en forandring. Kim il-sung ble dyrket som en gudelignende far, sønnen hans var nesten en helgen. Jeg tror ikke sønnen hans igjen vil klare å få samme posisjon sier Kwang-Jin Kim.

Feiret til langt på natt

– Jeg har aldri vært så glad, sier Lim Young-Sun, en tidligere løytnant i den nordkoreanske hæren som også har rømt. Han forteller nyhetsbyrået AFP at han og hans venner spiste, drakk og feiret til langt på natt.

 Park Sang-hak

Park Sang-hak tror ikke den unge Kim Jung-un er godt nok forberedt til å klare å beholde makten i Nord-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

– Det er jo artig at han som truet med å drepe meg, døde før meg, sier Park Sang-hak. Han leder en aktivistgruppe som jobber for et fritt Nord-Korea. Park og hans gruppe planlegger å kaste 200.000 flyveblader over grensen.

Mer enn 21.700 nordkoreanere har klart å rømme fra landet siden 1953, ifølge AFP. Mange holder en lav profil i sitt nye hjemland, mens andre kjemper for menneskerettigheter i Nord-Korea.

Komiteen for demokratisering i Nord-Korea har kommet med en erklæring der den hilser Kim Jong-ils død velkommen. Men legges det til, hans død burde vært mer smertefull og mindre ærefull.

«Han skal få betale i helvete for alt det umenneskelige han gjorde mot sitt folk», heter det i erklæringen.

Les også: - Opplevde Nord-Korea som en stor straffeleir

SISTE NYTT

Siste nytt