Hopp til innhold

Paul på topp i Iowa

Republikanernes eldste kandidat i presidentkampen, Ron Paul, ligger stadig bedre an før alvoret starter like etter nyttår.

Ron Paul

Texas-representanten Ron Paul (76) er den eldste kandidaten i Republikanernes presidentkamp, og er den som har størst støtte fra velgere under 45 år.

Foto: SCOTT EELLS / Afp

Ifølge en ny måling fra Public Policy Polling (PPP) er Texas-representanten Paul i ledelsen foran nominasjonsvalget i Iowa, som holdes 3. januar.

Paul tar derfor ifølge PPP - som har forbindelser til Demokratene - ledelsen fra Newt Gingrich, som i målingene har falt omtrent ni prosentpoeng siden begynnelsen av desember.

Forsøker å heve seg over røkla

PPP-målingen er godt nytt for Paul, men Gingrich holder ledelsen når man tar gjennomsnittet av flere målinger. Ifølge Real Clear Politics har Gingrich en ledelse på ca ett prosentpoeng på Paul, som igjen har en ledelse på ca ett prosentpoeng på Mitt Romney.

Romney har av de fleste blitt holdt som favoritt til å vinne Republikanernes nominasjon, og har i debattene med sine medrepublikanere forsøkt å angripe president Barack Obama i stedet for å krangle med partifellene.

Romney står derfor frem som en «statesman», og etter den siste debatten mellom kandidatene uttalte ekspertene at dersom Romney skulle vinne nominasjonskampen i Iowa, så er kampen så godt som over.

Vil droppe sentralbanken

I siste debatt havnet Gingrich på hælene da han ble spurt om pengene - ca 1,5 millioner dollar - han mottok fra den store låneinstitusjonen Freddie Mac før den gikk konkurs da den store økonomiske nedturen begynte i USA.

Romneys svar i debatten var stort sett rettet mot president Obama, mens Paul delte kvelden i to deler der han først ga svar som gikk hjem hos konservative republikanere, og deretter ga svar som de konservative ikke liker.

For eksempel er ikke Pauls holdning om å legge ned sentralbanken like populær hos alle, og det er heller ikke Pauls tro på å kutte i USAs militære innblandinger rundt om i verden.

Har stilt to ganger tidligere

Paul har også stilt som kandidat to ganger tidligere. I 1988 stilte han som Libertarianernes presidentkandidat, etter at han forlot Republikanerne fordi han var uenig med hvordan president Ronald Reagan håndterte budsjettet. I presidentvalget - mot Demokratenes Michael Dukakis og visepresident George H.W. Bush, som ble valg til president - fikk Paul 0,47 prosent av stemmene (431.750 stemmer) nasjonalt.

Paul stilte også i valget for fire år siden, der han var den siste av republikanerne som ga opp kampen mot John McCain. I Republikanernes nominasjonsvalg i delstaten Iowa havnet Paul på femteplass - bak Mike Huckabee, Mitt Romney, John McCain og Fred Thompson - med ni prosent av stemmene (11.841 stemmer).

Etter nominasjonsvalget i Iowa 3. januar, fortsetter det i den ene delstaten etter den andre. Den som får størst oppslutning, blir etter alt å dømme president Obamas motkandidat under valget neste høst.

SISTE NYTT

Siste nytt