Hopp til innhold

«Den kjære leders» liv i luksus

Et folk som sultet og en presset økonomi kom ikke i veien for Kim Jong-ils utskeielser.

Kim Jong-il drikker vin

Kim Jong-il tømmer glasset under en skål med Sør-Koreas medierepresentant i Pyongyang i august 2000.

Foto: AP/SCANPIX

Historiene om luksusvanene til den avdøde statslederen Kim Jong-il er mange. I et land som siden 1990-årene har vært avhengig av internasjonal bistand for å fø på befolkningen på 24 millioner, har den omstridte statslederen likevel kostet på seg en hel del luksus.

I august i år ble det meldt at Jong-il koste seg på ferie, mens tusener av nordkoreanere hadde blitt gjort hjemløse som følge av kraftig uvær og storm. I tillegg til å bo på luksusyacht, koblet statslederen også av i en av sine villaer på østkysten av Nord-Korea.

Turen føyer seg inn i et mønster av dyre vaner. I mai i år skal Jong-il ha vært på reisefot, dengang til Kina. Det ble meldt at den ekstravagante statslederen tok inn på luksushotell, og at han hadde med seg et reisefølge på rundt 70 mennesker på turen.

Presidenttog

Det har lenge vært kjent at Kim Jong-il hadde flyskrekk, og på Kina-turen skal han ha brukt tog for å tilbakelegge de lengste avstandene, slik han hadde for vane.

I stedet for presidentfly, hadde Kim presidenttog. Sørkoreanske medier mener Kim hadde hele seks luksustogsett med til sammen 90 pansrede vogner til sin disposisjon for reiser i inn- og utland.

Han skal også ha fått bygd 19 jernbanestasjoner utelukkende til eget bruk, som ligger i tilknytning til de mange palassene hans.

Kim hadde også en noe krevende måte å bruke togene på. Ett togsett skulle sendes i forveien for å sikre at jernbanelinja var i orden, deretter fulgte et annet togsett med livvakter og medhjelpere. Til slutt kom Kims eget togsett, som lignet et rullende palass, skriver Chosun Ilbo.

Dermed var det kanskje naturlig at Kim døde av et hjerteanfall under en togreise utenfor hovedstaden Pyongyang lørdag morgen, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spesiallaget tog Jung-il

Kim Jong-il ankommer Khasan i et spesiallaget tog, etter å ha krysset grensen til Russland i nærheten av Vladivostok. Bildet er fra august 2011.

Foto: YURI MALTSEV / Reuters

«Den kjære leder»

Jong-il arvet makten etter sin far, Kim Il-sung, og videreførte det altomfattende personfokuset etter faren. Blant hans mest brukte titler er «Den kjære leder», «Den store leder», «Vår far», «Generalen», «Marskalken», «Den fryktløse lederen» og «Den store etterfølgeren for den revolusjonære saken».

I Kim Jong-ils offisielle biografi, som er utgitt i hjemlander, heter det at han ble født i en hemmelig geriljaleir ved foten av Paektufjellet i Nord-Korea klokken seks om morgenen den 16. februar 1942. Hans fødsel skal ha blitt forutsagt av en svale, og da han ble født dukket det opp en dobbel regnbue og en ny stjerne på himmelen.

Sovjetiske kilder viser imidlertid at han ble født i landsbyen Vjatskoje nær Khabarovsk, i 1941.

Kim Jong-il var egentlig bare de facto statsleder, ettersom Kim Il-Sung ble erklært «evig president» etter sin død i 1994.

Det at Kim Jong-il ikke formelt var president, gjorde at han var konstitusjonelt forpliktet til å holde valg for å bekrefte sin legitimitet, men noe valg er aldri blitt holdt.

Video fra den statlige TV-kanalen KCNA viser sorg i hovedstaden Pyoangyang etter Kim Jong-ils bortgang. Artikkelen fortsetter under videoen.

Video fra den statlige TV-kanalen KCNA viser sorg i hovedstaden Pyoangyang etter Kim Jong-ils bortgang.

Elskerinner og fransk konjakk

Sørkoreanske etterretningskilder har tegnet et bilde av Kim Jong-il som en forfengelig playboy med permanent i håret, platåsko og en forkjærlighet for fransk konjakk.

Kim skal ifølge utenlandske medier ha vært en beyktet kvinnebedårer, med et utsvevende liv og flere offisielt annerkjente elskerinner.

Reuters har tidligere skrevet at ingen i Nord-Korea har mer luksusvarer enn «den overordnede lederen, som har landets beste vinkjeller med plass til 10.000 flasker. Kim har en svakhet overfor finere mat som hummer, kaviar og de dyreste sushi-bitene, fløyet til ham direkte fra Japan».

Nyhetsbyrået har også skrevet et Kim årlig kjøpte Hennessey-konjakk for 700.000 dollar, mens den årlige årslønnen til en nordkoreaner ligger på rundt 900 dollar.

I motsetning til sitt folk visste han også å nyte gourmetma, ifølge en russisk utsending som fulgte ham på en togreise i Russland, fikk Kim levert levende hummer hver eneste dag med helikopter. Tilbehøret var som seg hør og bør, champagne.

Ifølge Independent skal også et av Kims spesialbygde tog ha hatt en innebygd hummertank.

Samtidig meldte FN-organisasjonen Verdens matvareprogram ved begynnelsen av 2011 at en tredjedel av barna i Nord-Korea er kronisk underernærte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innbyggere i Pyongyang uttrykker sorg over Kim Jong-Ils død

Innbyggere i Pyongyang uttrykker sorg over Kim Jong-Ils død.

Foto: KYODO / Reuters

– Liten gubbe

Likevel har prominente personer som har truffet Kim Jong-il gitt et noe mer nyansert bilde.

Sør-Koreas president Kim Dae-jung og USAs daværende utenriksminister Madeleine Albright er blant dem som har møtt den avdøde statslederen. De beskrev Jong-il som en person som var «helt på høyde» når det gjaldt temaene han snakket om.

Sveriges statsminister Göran Persson er derimot ikke bare rosende i sin omtale.

– En anonym figur som viste interesse og stilte mange spørsmål, sier Persson.

Persson møtte Kim i Pyongyang i 2001, som den første vestlige regjeringssjefen. I en dokumentar laget av Sveriges Television i 2007 fortalte Persson om møtet:

– Inn kommer en liten gubbe på ganske høye hæler i en slags sportslig fritidsdress, veldig beskjeden og lite dominerende. Han virket veldig hverdagslig, sa Persson.

Nord-Korea-kjenneren Michael Breen sa tidligere i år at Kim verken er «farlig eller dum».

– Myten i verden utenfor er at han er en fullstendig merkelig playboy. Den virkelige mannen er meget politisk smart. Han har den nordkoreanske evnen til å spille godt med en svak hånd, sa forfatteren og kommentatoren Breen til nyhetsbyrået AFP.

En av tingene Kim har fått mest kritikk for er landets kjernevåpen-program.

– Jeg tror vi vil måtte leve med Nord-Korea som atommakt en stund, sier Breen.

«Look-alikes»

Histroriene om Kim Jong-il er mange, og blant de ubekreftede er den om at statslederen skal ha hatt minst to« lookalikes», som hadde blitt operert for å ligne Kim. Dette for å forhindre at Kim «Den kjære leder» skulle bli utsatt for terrorangrep.

Om de to Kim-kopiene var like høye - eller lave - som Kim Jong-il, det vil si 158 centimeter, sier historien lite om, ifølge Independent.

Kim Jong-Il skal også ha vært en stor filmentusiast, og det sies at han hadde en samling på over 20.000 Hollywood-filmer.

Ifølge landets egne medier skal Kim ha vært en stor komponist, og ha skrevet seks operaer i løpet av to år.

Han skal også personlig ha tegnet det som kalles Juche-tårnet i hovedstaden Pyongyang, ifølge offisielle nordkoreanske kilder referert av BBC.

Dette har imidlertid blitt benektet av tidligere nordkoreanske tjenestemenn i intervjuer.

Men så er det uansett ikke filmentusiasmen, eller de angivelige kvalitetene som komponist og arkitekt Kim kommer til å bli husket for.

Sult og fangeleire

Som øverste sjef for Nord-Koreas spesialstyrker på store deler av 1970- og 1980-tallet var han trolig ansvarlig for terrorhandlinger som sprengningen av et sørkoreansk passasjerfly med 115 mennesker om bord, skriver NTB.

Og som øverste politiske og militære leder siden farens død, kan han ikke slippe unna ansvaret for at så mange som 200.000 personer sitter i fangeleire under grusomme forhold, og en politikk som gang på gang kaster befolkningen ut i sult og nød, ifølge The Far Eastern Economic Review.

Tidligere i år advarte FNs organisasjon for ernæring og landbruk om at seks millioner nordkoreanere, mange av dem barn, trues av sult.

Kim Jung-il satt totalt 17 år ved makten i Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt