Hopp til innhold

– Nå kan alt skje i Nord-Korea

Nå som sønnen Kim Jung-un overtar etter avdøde Kim Jong-il i Nord-Korea kan det åpne for forandringer i det lukkede landet, men trolig må man smøre seg med litt tålmodighet tror eksperter.

Torbjørn Færøvik

Asia-kjenneren Torbjørn Færøvik mener det er unngåelig at Nord-Korea åpner seg opp for omverdenen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kim Jong-il tok over for sin far Kim Il-sung, som hadde styrt landet siden 1945. Under familiedynastiet har Nord-Korea vært styrt med jerngrep og holdt nærmest hermetisk lukket, og regnes i dag som verdens mest isolerte land.

– Kim Il-sung ble en keiser med sitt dynasti, slik Mao var det i Kina. Troen på den store og ufeilbarlige leder er risset hardt inn hos mange koreanere og kinesere, påpeker den norsk Asia-kjenneren Torbjørn Færøvik.

Nord-Koreas geografiske plassering har ifølge Færøvik hjulpet lederne til å holde landet isolert.

På den ene siden er det en strengt bevoktet grense til Kina, på den andre en demilitarisert sone til Sør-Korea og på de resterende sidene er det hav.

– Alle moderne kommunikasjonsmidler har svært begrenset utbredelse. For eksempel har TV- og radioapparater bare av- og påknapp. Lenge var det forbudt å sykle i landet, fordi det kunne føre til ryktespredning, forteller Asia-kjenneren.

– Alt kan skje

Flere eksperter NRK har snakket med tror ikke isolasjonen og landets enestående kurs kommer til å vare evig.

– Landet vil trolig se seg tjent med å åpne seg for omverden og liberalisere økonomien, for å utnytte ressursene i landet bedre, mener Færøvik, og får støtte av den danske Nord-Korea-kjenneren, Geir Helgesen.

– Nå kan egentlig alt skje, men det er forventet at det skjer veldig lite. Nå vil nok den nye lederen, den unge mannen, forsikre militærapparatet at han er kontinuitetens mann. Han vil kjøre sin fars og bestefars linje, og det blir han nødt til å si ellers så vil han ikke være en spesielt populær mann i det regimet. Derfor kan vi ikke vente at han stiller seg opp på et podium og erklærer en ny reform politikk, sier Helgesen, som er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) ved Universitetet i København.

Flere har også pekt på at det kan brygge opp til en maktkamp etter Jong-Ils død, det tror ikke Helgesen.

– Noen vil nok mene at det kan bli en maktkamp, men det tror jeg. Fordi hans far Kim Jung-il har lanserte ham som den neste lederen, og militæret vil ikke ivareta sine langsiktige interesser hvis de fjerne ham. I Nord-Korea er det nemlig viktig å ha en sivil ledelse som kan nærmest fremstilles som overmenneskelig, sier Helgesen som på sikt tror det vil tvinge seg frem reformer.

– Jeg tror at systemet kan åpne seg på sikt, men man skal være forsiktig med for høye forventning, sier han og får støtte fra Fjærøvik.

– Husk at Nord-Korea fra naturens side er et forholdsvis rikt land. Men folket er dårlig utstyrt, underernært og demotivert, sier Færøvik, som tror det er uunngåelig at Nord-Korea forandrer seg etter Kim Jong-ils død.

– Over tid er det dødsdømt. Forandringene må komme i Nord-Korea, sier han.

Færøvik har mest tro på at endringene i Nord-Korea kan bli som i Kina etter Mao: At økonomien liberaliseres, men at et sterkt kommunistparti beholder maktmonopolet.

Men ifølge Asia-kjenneren er nabolandene Sør-Korea og Kina redde for at endringene skal skje for raskt. Store omveltninger på kort tid kan for eksempelvis føre til flyktningstrømmer fra landet.

– Det beste er om Nord-Korea åpner ventilene gradvis, uten at de blir de største bølgeskvulpene.

– Ung og urutinert

Færøvik mener at det ikke er uproblematisk at Kim Jong-un er utpekt til å bli Nord-Koreas neste leder.

– Problemet er at han i dag bare er 27 år gammel. Han har ikke hatt mye tid til å forberede seg til å bli leder. Alderen gjør også at han mangler autoritet, mener Færøvik, som er tidligere utenriksjournalist og har skrevet flere bøker om Asia.

– I en overgangsperiode etter faren vil han trolig få være i fred som leder. Men på sikt kan han bli skjøvet til side, tror Færøvik, som minner om at det allerede har vært en del støy i kulissene og intern rivalisering i landet, blant annet i de militære styrkene.

– Kim Jong-uns eldre halvbror Kim Jong-nam ble for eksempel skjøvet vekk etter å ha kommet på kant med faren. I tillegg kan andre krefter som vi i dag vet lite om være ute etter makt, mener Færøvik.

– Ikke overraskende

– Kim Jong-ils dødsfall kommer ikke overraskende. Han har vært syk lenge og det var mange spekulasjoner om hans helsetilstand, sier Norges ambassadør til Sør-Korea, Torbjørn Holte.

Han er enig i Kim Jung-un vil møte utfordringer dersom han overtar makten.

– Han er utdannet i Sveits, det sies at han har diabetes på grunn av for lite fysisk aktivitet. Det blir også sagt at han har støtte blant de militære. Ellers er det ikke stort man vet om ham, sier Torbjørn Holte, som mener det er for tidlig å si noe om hva dette skiftet vil bety for landet.

Ambassadør Torbjørn Holte

Norges Ambassadør til Sør-Korea, Torbjørn Holte, mener det er vanskelig å si hva Jong-uns inntredelse vil si for Norge.

– Hardt og undertrykkende regime

Når det gjelder den avdøde statslederen, mener Færøvik at Kim Jung-il kom til makten på et ugunstig tidspunkt.

– Kim Jong-il kom brått til makten da faren døde i 1994. Men maktskiftet kom ikke på noe heldig tidspunkt for ham. Pengene fra Sovjetunionen hadde sluttet å strømme inn i statskassen. I tillegg ble landet rammet av en naturkatastrofe, sier Færøvik til NRK.no.

Færøvik forklarer at Nord-Korea gikk inn en dyp krise etter at Jong-il kom til makten, og sier at politikken i landet har fortsatt i et irrasjonelt spor.

Han mener tre hovedpunkter står igjen etter statslederen som nå er død.

– For det første har den økonomiske krisen i Nord-Korea vart i 17–18 år. For det andre har regimet vært hardt og undertrykkende. For det tredje kjernevåpenprogrammet i landet kostet vanvittige summer og bidratt til at befolkningen har sultet, sier Færøvik.

SISTE NYTT

Siste nytt