Hopp til innhold

– Korrupsjon bidrar til eurokrisen

Korrupsjon skader arbeidet med å takle gjeldskrisen i eurosonen. Det mener Transparency International som legger fram en oversikt over korrupsjonen i alle verdens land. Norge er på 6. plass, bedre enn i fjor.

Demonstrasjon mot korrupsjon

'Nei til korrupsjon' står det på plakaten til demonstranten i Sao Paulo i Brasil.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Både Hellas og Italia, som sliter med skyhøy statsgjeld, scorer dårlig i undersøkelsen. Transparency rangerer 183 land på en skala fra null til ti poeng, der ti er land med svært lite korrupsjon.

Hellas og Italia scorer lavt

Hellas får karakteren 3,4, mens Italia får 3,9, noe som gir de to landene henholdsvis 80. og 69. plass av de 183 landene.

Forskningsdirektør i Transparency International, Robin Hodess sier krisen i eurosonen gjenspeiler dårlig økonomistyring, manglende åpenhet og misbruk av offentlige penger.

– Gjeldskrisen i Europa har oppstått delvis på grunn av myndighetenes manglende evne til å bekjempe bestikkelser og skatteunndragelser. Når svindel er utbredt, kommer folk på alle nivåer i ei klemme, sier Hodess ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun ber regjeringene i Aten og Roma å gjøre langt mer for å bekjempe korrupsjon. Transparency International rangerer Somalia og Nord-Korea som verdens mest korrupte land, begge med 1 poeng på skalaen.

New Zealand best

Gro Skaaren-Fystro

Spesialrådgiver Gro Skaaren-Fystro i Transparency International Norge sier undersøkelsen måler folks oppfatning av korrupsjonsnivået i det enkelte land.

Foto: Jannecke Sanne Normann

På listetoppen av land med minst korrupsjon ligger New Zealand med 9,5 poeng, like foran Danmark, Finland, Sverige og Singapore. På sjetteplass følger Norge med 9,0 poeng, opp fra 10. plass og 8,6 poeng i fjor.

– Helt siden disse målingene begynte har Norge ligget bak de andre skandinaviske landene, sier spesialrådgiver Gro Skaaren-Fystro i Transparency International Norge.

Hun mener dette kan skyldes tilfeldigheter fordi forskjellene er små blant de øverste 20–30 landene på lista, og at oppfatningen av hva som er korrupsjon kan variere.

– For eksempel kan bevisstheten omkring korrupsjon være større i Norge enn i nabolandene, men korrupsjon kan også være mer utbredt her til lands, sier hun.

Skaaren-Fystro understreker at undersøkelsen måler oppfatningen av korrupsjonsnivået i offentlig forvaltning i det enkelte land.

– De som blir spurt er akademikere og ledere i næringslivet. Vi gjennomfører flere slike spørreundersøkelser og legger svarene oppå hverandre for å få et mest mulig riktig resultat.

En indikasjon

Skaaren-Fystro sier at undersøkelsen er en indikasjon på graden av korrupsjon, uten å gi seg ut for å være det endelige svaret.

– Undersøkelsen viser at de fleste land i verden har store problemer med korrupsjon, og at det er en sterk sammenheng mellom fattigdom og korrupsjon. Dette er en global utfordring som også de rike landene må ta bedre tak i, og Norge spesielt, sier Gro Skaaren-Fystro.

Transparency International er en ideell organisasjon med selvstendige avdelinger i rundt 100 land, og et hovedsekretariat i Berlin.

Hovedbidragsytere til Transparency International Norge er Statoil, Hydro og Telenor, men ytterligere 30–40 andre selskaper bidrar også til driften.

I tillegg bidrar NORAD, Forskningsrådet og flere departementer med prosjektmidler.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ukraina skal ha skutt ned russisk bombefly – Nato lover mer luftvern

En utålmodig og desperat Volodymyr Zelenskyj trygler verden om mer støtte. En ekspert tror det blir kritisk for Ukraina å få mer luftvern.