Hopp til innhold

– Det første frie valget i vår historie

Egyptere står gjerne i fem timer lange køer for å stemme ved det første valget i landet etter at Mubarak gikk av. Stengningen av valglokalene er nå utsatt på grunn av den store pågangen.

Normalt ligger valgdeltakelsen i Egypt på mellom 10 og 20 prosent. Ved dagens valg er det ventet at den kan nå så høyt som 50 prosent. Dette er en mulig årsak til at myndighetene nå har bestemt seg for å utsette stengetiden ved valglokalene fra klokken 18 til 20, lokal tid.

Opptakten til valget har vært dårlig, med opp til 40 drepte på Tahrir-plassen de siste ukene. Men det virker ikke som dette setter en demper på optimismen blant velgerne i Egypt i dag.

– Dette er det første frie valget i vår historie, sier 25 år gamle Yussuf. Han er dataingeniør i Alexandria, landets nest største by og slutter også opp om valget.

Egypt. Kvinner i valgkø

Kvinner og menn står i separate valgkøer.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Jeg stemmer for Egypts fremtid og håper det blir et rettferdig valg, legger han til.

Ingen uroligheter

Ina Tin er kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, og er med Amnestys delegasjon til Egypt for å vurdere menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med valget.

– I løpet av dagen i dag så har vi vært rundt i store deler av Kairo og har dekket rundt 25 valgstasjoner. Vi har sett lange, lange køer med menn på den ene siden og kvinner på den andre siden, som tålmodig har ventet på å få avgitt sin stemme, sier hun til NRK.

Til nå har hun ikke vært vitne til merkbare uroligheter i forbindelse med valget.

– Vi har ikke sett hverken uroligheter eller vold utenfor valglokalene.

Frykter angrep mot valglokalene

Rundt 1600 soldater er sendt ut for å vokte valglokalene og stridsvogner er plassert rundt om i byen. For i likhet med i resten av landet, er sikkerhetstiltakene store.

Mange egyptere frykter at valglokalene skal bli angrepet, smittet av den siste ukens uro.

Så langt har det i formiddag gått stille for seg de fleste steder, selv om det er rapportert om valglokaler som åpnet en time for sent og at stemmesedler og blekk ikke var kommet.

Allerede før valglokalene åpnet klokka 8.00 lokal tid (7.00 norsk tid) strakte køene seg rundt kvartalet flere steder i hovedstaden Kairo. Mange har stått både fire og fem timer i kø, men det rapporteres om stor tålmodighet hos de fleste.

– Ingen vits å stemme tidligere

I arbeiderklassestrøket Shubra sto menn og kvinner i to ulike køer mens de ventet.

– Det var ingen vits i å stemme tidligere. Våre stemmer var fullstendig irrelevante, sier Mona Abdel Moneim til nyhetsbyrået AFP. Den unge kvinnen er blant dem som avga stemme for første gang i sitt liv.

Ikke alle er enige i beslutningen om at valget skulle gå som planlagt, slik situasjonen er.

Mohammad Yehya på Tahrirplassen er en av de som boikotter valget.

– Jeg vil ikke gå å stemme i dag, for alle kan se at det gamle regimet ikke har gitt fra seg makten, sier han.

– Vi har ikke fått gjennomslag for våre krav og i maktapparatet sitter akkurat de samme menneskene som før.

Presidentkandidat stemte

En av dem som sto i kø for å avlegge sin stemme, var presidentkandidat og tidligere leder av Den arabiske liga, Amr Moussa.

Han mener Egypt må bli et fritt land, men hvor hver enkelt må vise disiplin for å få det til, selv om han understreker retten personene som holder stand på Tahrir-plassen har til å ytre sine meninger. Han mener egypterne er «sultne på demokrati».

– Dette er begynnelsen på en ny æra i Egypt, dette er demokrati i praksis og ikke bare i teorien, sa Moussa til media i det han gikk inn for å stemme.

Mange av hans landsmenn er bekymret over polariseringen som ser ut til å øke, mellom muslimer og kristne, religiøse og sekulære.

Ifølge den egyptiske avisen Al Masry Al Youm har landets øverste fungerende leder, feltmarskalk Hussein Tantawi, besøkt set valglokale i Heliopolis.

(Saken fortsetter under bildet.)

Valglokale i Port Said, Egypt

Både eldre og yngre kvinner møtte opp for å stemme i havnebyen Port Said.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Ber kristne vurdere muslimer

Overhodet for de egyptiske kopterne, pave Shenouda III, har bedt kopterne engasjere seg i valget og sier det er borgernes plikt å stemme, etter at en gruppe koptere har tatt til orde for å boikotte valget i protest mot volden som har rammet de kristne det siste året.

Andre har laget lister over «akseptable kandidater» og distribuert til ulike menigheter.

Paven sier kopterne må gi sin stemme til den kandidaten som de selv mener er best skikket til å bringe Egypt videre, uavhengig av religion. Han ber derfor kopterne vurdere muslimske kandidater, ikke bare kristne.

Så langt er det ikke meldt om alvorlig valgjuks utover at egyptiske aviser skriver om at det enkelte steder er avdekket forsøk på å kjøpe stemmer.

Partiet til Det muslimske brorskapet, Frihet- og rettferdighetspartiet, regnes som det mest organiserte av de politiske partiene. Brorskapsmedlemmer var tidlig på plass utenfor mange valglokaler med fotografier av partiets kandidater, slik at velgerne skulle gjenkjenne dem.

Sabotasje i natt

En rørledning som frakter gass fra Egypt til Jordan og Israel, ble sprengt i natt. Det sier kilder og representanter for de egyptiske sikkerhetsstyrkene. Ledningen ble sprengt vest for byen al-Arish i Sinaiørkenen.

Gasseksplosjon Egypt

Sabotasje mot en gassrørledning i Sinaiørkenen i natt

Foto: STRINGER / Reuters

Mange egyptere misliker at landet selger gass til Israel, og det er niende gang denne gassrørledningen har blitt sabotert i år.

Det er uklart hvor mye makt det nye parlamentet i Egypt til få. Også ansvarsfordelingen mellom de militære og politikerne er usikker. Den nye grunnloven skal skrives neste år.

Denne første valgrunden er en av tre runder for kandidater til Underhuset i nasjonalforsamlingen. Resultatene vil kunngjøres først 13. januar. Vel 40 millioner egyptere er stemmeberettiget.