Hopp til innhold

Tahrir: Her avgjøres Egypts framtid

ElBaradei og stor-imamen i Kairo ga støtte til folkehavet på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo i dag. En enorm menneskemengde er samlet på plassen.

Egypt, Tahrir-plassen fredag

Demonstrantene på Tahrir-plassen slåss for Egypts framtid og nekter å gå før militærrådet gjør det samme.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Hundrevis av egyptiske flagg vaier over den enorme folkemengden på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. Menneskene på plassen roper taktfast, blåser i fløyter og slår på trommer.

Stemningen gjennom dagen har vært høy, og folk virker tålmodige og rolige – men knytter nevene og later ikke til å ville gi seg. Presset på militærrådet som midlertidig har sittet med makten siden februar, er enormt.

Hvor mange mennesker som har samlet seg på plassen, er vanskelig å si. Men tallet har økt jevnt utover hele dagen, og folkestrømmen viser ingen tegn til å minke.

Video Direkte fra Tahrir-plassen

NETT-TV: Se bildene direkte fra Tahrir-plassen i Kairo.

Mange frykter at demonstrasjonene skal ende i et blodbad, men kampene mellom soldater og unge opprørere foregår utenfor plassen, og de militære skal ha inngått en slags gjensidig våpenhvile med aksjonistene.

Fortsatt strømmer folk inn på Tahrir-plassen. Det er helg i Kairo, og flere er ventet utover dagen.

Har fått mer makt

Egypts militærråd har utnevnt den 79 år gamle Kamal el-Gansouri til statsminister, og gitt ham «alle fullmakter», melder det statlige egyptiske fjernsynet, og siterer en militærkilde. Det har langt fra fått demonstrantene til å gi seg.

Kamal el-Gansouri er Egypts nye statsminister

Kamal el-Gansouri er Egypts nye statsminister fra i dag.

På en kort pressekonferanse i Kairo i dag sa den aldrende statsministeren at han ikke trodde han rakk å sette sammen en ny regjering før valget starter mandag.

– Egypts militære ledelse ønsker ikke å beholde makten lenger enn de må, sa Gansouri blant annet til journalistene.

Han fortalte også at han har fått videre fullmakter enn den nylig avgåtte statsministeren hadde. Men han forklarte ikke på hvilke områder dette gjaldt.

Militærrådet har ikke meldt at det går av, slik demonstrantene krever. Og demokratiforkjemperne har gitt uttrykk for at utnevnelsen av nok en leder for overgangsregjeringen langt fra er nok.

Ba militærstyret gå

ElBaradei, presidentkandidaten og fredsprisvinneren som har avslått alle tilbud fra militærrådet, sluttet seg til de mange titalls tusen egypterne på plassen i dag.

Imamen som ledet bønnen på plassen, fikk voldsom applaus da han oppfordret militærrådet til å gi fra seg makten til en «redningsregjering».

Imam sheik Mazhar Shahin erklærte at demonstrantene kommer til å bli på plassen inntil kravene deres var innfridd.

Uventet støtte

Også sunnimuslimenes øverste leder, stor-imamen ved det muslimske Al-Azhar-universitetet og -moskeen i Kairo, hilste demonstrantene på plassen, sa at han ba for dem og at han ønsket dem seier.

Støtten fra stor-imam sheik Ahmed al-Tayyeb var like uventet som den var uvanlig. Det høye vervet utdeles av Egypts presidenter, og den øverste egyptiske imamen kommer sjelden med regjeringskritikk.

EGYPT- Tahrir-plassen fredag

En egypter viser seierstegnet blant sine bedende brødre og søstre på Tahrir-plassen fredag.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

I går forsøkte det styrende militærrådet å roe gemyttene ved å utpeke Kamal el-Gansouri som ny leder for overgangsregjeringen.

– Alle må gå fornøyd hjem

Fortsatt bygges det barrikader i gatene som fører til Tahrir-plassen. Væpnet sikkerhetspoliti på motorsykler er sett i gatene. Men foreløpig tyder ingen ting på at volden vil spre seg til plassen. Det slaget ble forhåpentligvis vunnet en gang for alle i februar i år.

Nye folk strømmer til plassen hele tiden, demonstrantene roper slagord og aksjonslederne snakker til de frammøtte i høyttalere.

– Den personen som kan løse dette landets problemer og sørge for at alle på Tahrir-plassen går fornøyde hjem, han er det vi trenger, sier en av demonstrantene, Mahmoud Al-Ashi, til Associated Press.

– Om det er Kamal el-Ganzouri eller en annen – den som kan løse denne krisen er den som fortjener å bli statsminister – eller til og med president, sier han.

– Han er for gammel

Selv om Ganzouri har vært minister under Mubarak, har han en ganske høy anseelse og er av de få politikerne som ikke er forbundet med korrupsjon. Men det er andre ulemper:

– Hovedproblemet er at han er blitt gammel, og han vil neppe lytte til kravene fra de unge demonstrantene. Alle her ønsker en full utskifting i regjeringen.

Og fortsatt holder militærrådet, som har lovet å gi fra seg makten om et halvt år, fast på at valget på nasjonalforsamling starter som planlagt mandag.

Egypt - Tahrir-plassen under fredagsbønnen

Et oversiktsbilde viser folkemengden på Tahrir-plassen under fredagsbønnen midt på dagen i dag.

Foto: Bernat Armangue / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt