Hopp til innhold

Fant krigsskip fra 1600-tallet på 70 meters dyp

De spektakulære funnet ble gjort av dykkere utenfor svenskekysten.

Fant krigsskip

Dykkere har funnet krigsskipet «Svärdet» utenfor svenskekysten.

Foto: Jonas Dahm/Deep Sea Productions

Ifølge Aftonbladet har vraket blitt identifisert som krigsskipet «Svärdet» som ble senket av et nederlandsk fartøy utenfor den svenske øya Öland i 1676. Ifølge historiebøkene skal et vitne ha fått med seg at krigsskipet ble satt i brann og rystet av en voldsom eksplosjon på akterdekk.

Da skipet ble angrepet sank det til bunns med 600 mann og 86 kanoner i det som regnes som historiens største sjøslag i Det baltiske hav.

– Dette stemmer bra med den observasjonen vi har av vraket. Fronten er godt bevart og man kan også se kanonporter med kanoner i. Men hele akterdekk er borte, sier journalist og filmskaper Malcolm Dixelius til Aftonbladet.

Vil ikke avsløre nøyaktig posisjon

Dixelius representerer firmaet Deep Sea Produtions som står bak det sensasjonelle funnet. Han vil ikke avsløre den nøyaktige posisjonen til vraket, men fastslår at det ligger på 70 meters dyp på østsiden av Öland i grenseland mellom svensk og internasjonalt farvann.

Posisjonen har mye å si ettersom vraket vil tilfalle staten dersom det ligger på svensk territorium.

– En annen årsak til at vi ikke vil oppgi den nøyaktige posisjonen er at vi vil unngå plyndring, sier Dixelius.

Fant historisk gullskatt

Det er fortsatt usikkert hva man faktisk vil finne i skipsvraket. Om man vil finne mengder med gull og sølv i «Svärdet», slik man fant i et tilsvarende skip «Kronan» i 1980, er et av de store spenningsmomentene.

«Kronan» sank på samme dag som «Svärdet» og førte til at man senere oppdaget den største gull- og sølvskatten i Sveriges historie.

– Nå skal det bli spennende å se hvilken tilstand vraket er i, sier marinearkelog Lars Einarsson til Aftonbladet.

SISTE NYTT

Siste nytt