Hopp til innhold

Syria fryses ut av Den arabiske liga

Den arabiske liga suspenderer Syria fra organisasjonen inntil syriske myndigheter oppfyller punktene i fredsplanen. – Dette er enormt viktig for opposisjonen, sier Syria-ekspert.

Protest i Kairo mot Syria

Med regimekritiske bannere troppet et 100-talls demonstranter opp i Kairo lørdag for protestere mot Syrias voldelige framferd mot opposisjonelle. Den arabiske liga holdt lørdag et krisemøte om situasjonen i Syria.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Det ble klart på et krisemøte i Kairo lørdag.

Ligaen varsler også at den vil iverksette økonomiske og politiske sanksjoner mot Syria, og ber medlemslandene om å trekke hjem sine ambassadører fra Damaskus.

– Dette er en enormt stor anerkjennelse av den syriske opposisjonen sine krav. Det betyr også en økt internasjonal isolisering, og vil forverre landets forhold til omverdenen, sier Syria-ekspert Kai Kverme, som til daglig jobber som forskningsassistenten ved Universitet i Oslo.

Ifølge Qatars statsminister Sheikh Hamas Bin Jassim vil Syria bli utestengt fra 16. november.

– Vi er blitt kritisert for å ha brukt lang tid, men dette var på grunn av vår bekymring for Syria. Vi måtte ha et flertall for å godkjenne beslutningene, sier han.

Syrias representant Youssef Ahmed

Syrias representant Youssef Ahmed fordømmer Den arabiske ligas vedtak om å ekskludere Syria.

Foto: ASMA wAGUIH / Reuters/Scanpix

Syria fordømmer ekskludering

Den arabiske liga følger en vestlig og amerikansk agenda, raser den syriske representanten til ligaen etter at Syria ble ekskludert.

– Lørdagens vedtak om ekskludering bryter med Den arabiske ligas vedtekter, mener den syriske representanten Youssef Ahmed.

Han sier til syrisk fjernsyn at et slikt vedtak kun kan tas av ligaens ledere på et toppmøte.

– De arabiske landene har nå utspilt sin rolle i forsøket på å få en slutt på urolighetene i Syria, sier Ahmed.

Mener regimet har intensivert kampen

Syriske myndigheter sa i begynnelsen av november ja til en fredsplan fra ligaen, som blant annet innebar løslatelse av politiske fanger, tilbaketrekking av hæren fra flere byer, samt at observatører og journalister skal kunne bevege seg fritt.

Men menneskerettighetsgrupper hevder at regimet i stedet har intensivert kampen mot opposisjonen, især i byen Homs, som i flere uker har vært beleiret av sikkerhetsstyrker.

Dramatisk for økonomien

Syria-ekspert Kai Kverme sier videre at suspenderingen kan resultere i at Syrias økonomi forverres.

Kai Kverme

Syria-ekspert Kai Kverme tror regimets dager er talte.

Foto: Fred-Olav Vatne / NRK

– Slik det ser ut nå er dette enda en spiker i kista for regimet. Jeg personlig tror at dette regimet er ferdig, men at det vil ta lang tid.

En av grunnene er at USA og andre stormakter har sagt at de ikke vil rykke inn militært i landet, slik de gjorde i Libya.

– Regimet vil ikke bli tatt inn i varmen igjen. Det er jeg helt sikker på.

Les også: Ekspert: – Folket i Syria vil seire

FN: 3500 drept

Ifølge FN har minst 3500 mennesker så langt mistet livet i den åtte måneder lange blodige konflikten i Syria, der opprørsgrupper presser på for å bli kvitt president Bashar al-Assad og hans regime.

Sist uke uttalte Den arabiske ligaen at Syria har blitt enige med dem om å trekke tilbake soldater fra gatene, dette i en ny fredsavtale.

Men siden da har FN talt over 60 drepte, mange i den sentrale byen Homs. FN er nektet adgang til Syria.

Syria begravelse

Syriske regimemotstandere begraver sunnimuslimer som ble drept i nærheten av Homs tidligere i måneden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Nekter journalister adgang

Fredag ble minst 23 mennesker drept i nye uroligheter i flere byer etter fredagsbønnen, ifølge AFP. CNN melder at 37 mennesker, de fleste sivile, ble drept.

Syria nekter utenlandske journalister adgang til landet, og lokale medier får i liten grad rapportere fra konfliktområdene.

Det er derfor vanskelig å få bekreftet dødstallene fra uavhengig hold.

SISTE NYTT

Siste nytt