Hopp til innhold

Nå tar Wales språket tilbake

Bare 23 prosent av innbyggerne i Wales kan språket walisisk, etter flere hundre år med engelsk undertrykking. Nå kjemper walisere for å vinne språket sitt tilbake.

Wales

Walisere jobber for å finne veien tilbake til walisisk språk. Walisisk er nå sidestilt med engelsk, og flere og flere lærer seg språket.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

77 prosent av folket i Wales kan ikke snakke walisisk. For mange walisere er det tapte språket en stor sorg, og nå drives det iherdig språkopplæring blant både voksne og barn.

Vanligere med walisisk språk

En gruppe 10-åringer i Wales hovedstad Cardiff holder på lære seg den walisiske teksten til en gammel tradisjonell sang. På skolen Ysgol Treganna foregår all undervisning på walisisk.

Det blir stadig vanligere med slike walisisk-språklige skoler i Wales. 11 år gamle Daniel Clarke kommer fra et engelsktalende hjem, men har lært walisisk fra barnehagen og kan ikke huske at han ikke kunne språket.

– Jeg har alltid kunnet noe walisisk, mamma holder på å lære seg det, og pappa kan si enkle ord som hei og takk og sånn, sier Daniel og ler av foreldrenes manglende språkkunnskaper.

Å sende barna til walisisk-talende skoler har blitt svært vanlig blant engelsktalende middelklasseforeldre i Sør-Wales, særlig i Cardiff hvor få snakket walisisk for noen år siden. For det er i Nord- Wales at språket historisk sett har stått sterkt.

Identifiserer seg med språket

– Folk identifiserer seg mer og mer med det walisiske språket, og stadig flere velger walisisk utdannelse for barna, sier Dr. Adrian Price, som er leder for walisisk-utdanningen for voksne ved Universitetet i Cardiff.

Dr. Adrian Price

Dr. Adrian Price kan fortelle at stadig flere velger walisisk utdannelse for barna.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Og undersøkelser viser at to av tre walisere som ikke snakker walisisk ønsker å lære seg språket, tilføyer han.

Og waliserne er i gang. For mens det på 80-tallet var så få som 18 prosent som snakket walisisk, er andelene nå steget til nærmere 23 prosent. Det forteller en stolt førsteminister i Wales, Carwyn Jones, da vi besøker ham i den walisiske nasjonalforsamlingen.

– Det er den unge delen av befolkningen som trekker opp prosenten, forteller førsteministeren.

Har vært en lang kamp

Totalt er det nå over 600 000 av en befolkning på 2,9 millioner som snakker walisisk. Språket er nå likestilt med engelsk og alle skilt og all offentlig informasjon er nå på begge språk.

Men det har vært en lang kamp. På 1500-tallet tvang Englands kong Henrik VIII Wales inn i en union og innførte engelsk som det offentlig språket. Noen av dem som har kjempet hardt er det venstreorienterte, walisiske nasjonalistpartiet Plaid Cymru, som betyr Wales-partiet på walisisk.

Allun Ffred Jones er barnebarn av en av dem som grunnla partiet i 1925. Han er også tidligere minister for walisisk språk og kultur. Han forteller at walisisk tidligere ble oppfattet som både vulgært og fordummende, og at språket til og med ble knyttet til lav seksualmoral.

– Hvis barn ble tatt i å snakke walisisk på skolen på 1800-tallet, fikk de hengt et skilt rundt halsen, hvor det stod ” ikke walisisk”. Barna fikk beskjed om å gi skiltet videre til neste barn som glemte seg og snakket walisisk. Det barnet som hadde skiltet på slutten av dagen fikk bank med stokk av rektor, sier Allun Ffred Jones.

– Et sosialt stigma

Dr. Adrian Price bekrefter at språket var stigmatiserende.

– Walisisk ble betraktet som et sosialt stigma. Veien opp og fram var å lære engelsk, og til og med skjule det faktum at du snakket walisisk.

I dag er det motsatt. Mange godt betalte jobber krever walisisk-kunnskap, og godt voksne walisere tar kveldskurs i språket.

– Jeg har levd i Cardiff hele livet mitt. Jeg kan både fransk og russisk, men lærte aldri walisisk. Så da jeg pensjonerte meg tenkte jeg at nå er tiden inne for meg til å lære walisisk, ler Margaret Gounty.

Dr. Stephanie Ward

Dr. Stephanie Ward mener at walisisk har fått en fremtredende posisjon i samfunnet.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Også engelsktalende skoler i Wales må nå gi walisisk-undervisning. Men en økende nasjonal selvfølelse i Wales etter at landet fikk sin egen nasjonalforsamling ved tusenårsskiftet har gjort de walisisktalende skolene mer populære blant foreldre, sier Dr. i moderne walisisk historie, Stephanie Ward.

– Det har blitt en trend at foreldre ønsker at barna skal kunne walisisk. Språket har fått en mer fremtredende rolle i samfunnet, sier hun.

Selv kan hun ikke walisisk.

– For å være helt ærlig så er det et savn, sier Wales-historikeren.

SISTE NYTT

Siste nytt