Hopp til innhold

– Papandreou villig til å gå av

Kilder i den greske regjeringen hevder statsminister George Papandreou har inngått en avtale om å gå av og overlevere makten til en samarbeidsregjering.

Papandreou Hellas

Regjeringskilder melder at Hellas' statsminister George Papandreou er villig til å gå av.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Kilder i den greske regjeringen hevder at Hellas' statsminister George Papandreou er villig til å inngå en avtale med minstrene om å gå av og overlevere makten til en koalisjonsregjering, dersom de hjelper ham å komme seirende ut av et tillitsvotum fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringskildene sier at ministerne involvert i avtalen blir ledet av finansminister Evangelos Venizelos.

– Han ble fortalt at han måtte forlate posten rolig for å kunne redde partiet sitt, sier en kilde som ønsker å være anonym til Reuters.

– Feil å be om folkeavstemning

Ifølge kilden skal Papandreou ha innrømmet at han gjorde en feil da han mandag ba om at det skulle være en folkeavstemning om EUs krisepakke.

– Venizelos ba ham om å gå av på en verdig måte, både for hans egen del og for partiet, og han sa at ministrene ville hjelpe ham med det. Dette forutsetter at han vinner tillitsvoteringen, noe som absolutt ikke er sikkert, sier kilden.

Samme kveld sa Papandreou under en debatt i nasjonalforsamlingen at han ikke er bundet til sin post som statsminister. Han sa også at samtalene med opposisjonen må starte med det samme.

– La oss gjøre det så fort som mulig, forsiktig og uten farer, sa Papandreou.
Under tillitsvoteringen fredag kveld trues Papandreou av opprør i sitt eget sosialdemokratiske parti PASOK som følge av den utlyste folkeavstemning.

Flere ministre var ikke orientert om utspillet sist mandag, og Papandreou er blitt møtt med hard kritikk både hjemme og ute.

Statsministerens kontor har ikke ønsket å kommentere påstandene.

Krevde at Papandreou går av

Meldingen kommer etter at Hellas' konservative opposisjonsleder Antonis Samaras krevde at statsminister Papandreou går av og at det avholdes nyvalg innen seks uker.

Papandreou har på sin side advart mot nyvalg. Han mener det vil være en «katastrofe» i den situasjonen Hellas befinner seg i nå, og får støtte av finansminister Evangelos Venizelos.

Torsdag holdt Papandreou en tale til parlamentet der han åpnet for å droppe den omstridte folkeavstemningen, dersom dersom regjeringspartiet og opposisjonen ble enige om å løse landets politiske krise.

Politisk samarbeid

Statsministeren fortalte at han har ringt Samaras for å invitere ham til et bredt politisk samarbeid.

Det kan tyde på at samtalen ikke gikk helt som ønsket, for torsdag kveld fastholder Samaras at det må holdes nyvalg.

– Jeg ba Papandreou om å gå av og forberede dannelsen av en overgangsregjering og nyvalg, sa Samaras torsdag kveld, ifølge AFP.

Hvis kravet blir innfridd, har Samaras lovet å støtte kriseplanen som den greske regjeringen har inngått med de andre EU-landene.

Ifølge Samaras fortalte Papandreou at han ikke akter å gå av som statsminister.

Antonis Samaras

Lederen for partiet Nytt demokrati Antonis Samaras forsøker fortsatt å presse regjeringen til å gå av.

Foto: STRINGER / Reuters

Må holde seg til planen

EU-president Herman van Rumpey sier at Hellas må holde seg til vilkårene i krisepakken som ble forhandlet fram i forrige uke.

– Eurosonen står klare til å fortsette å støtte Hellas, men Hellas er nødt til å forholde seg til den avtalte pakken fra 26. og 27. oktober, og de må fortsette å implementere avtalene fra EU og IMF. Dette må være krystallkart, sier van Rumpey i en uttalelse.

Tysklands rikskansler, Angela Merkel, sier at det er «handlinger som teller», etter å ha blitt informert om at Papandreou kan være klar til å droppe planene om folkeavstemning om EU-pakkken.

Ifølge finansminister Evangelos Venizelos kommer Hellas til å trenge en ny pengepakke på åtte milliarder euro innen 15. desember.

– Stoler mer på det greske folk

Papandreou forsvarer imidlertid fortsatt prinsippet om folkeavstemning, selv om han nå åpner for å droppe det.

– Meningen med folkeavstemningen var å få en klar avgjørelse fra det greske folk, sier Papandreou, som sier han stoler mer på «visdommen og modenheten» til det greske folk, enn politikerne i landet.

I talen sa Papandreou blant annet at tiltakene for å redusere gjelden i Hellas vil tre i kraft umiddelbart, og at de vil påvirke innbyggernes liv de neste årene.

Statsministeren er likevel forsiktig optimist med tanke på fremtiden.

– Det vi har vært gjennom viser styrken til det greske samfunnet.

BBCs korrespondent i Athen, Paul Moss, sa etter talen at Papandreou fortsatt ikke har skrinlagt planene om en folkeavstemning, men at det kan virke som han forsøker å «komme seg ut av det».

Se video: Eurokrisen på 1 - 2 - 3.

Video Eurokrisen på 1-2-3

Eurokrisen på 1-2-3

SISTE NYTT

Siste nytt