Hopp til innhold

USA stanser bidrag til UNESCO etter palestinsk medlemskap

USA har mandag stanset alle bidrag til FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO), etter at palestinerne ble opptatt som fullverdige medlemmer.

Palestinerne fikk i dag fullt medlemsskap i UNESCO

Det brøt ut applaus for palestinerne etter at de dag ble tatt opp som fullverdige medlemmer av UNESCO, under generalforsamlingen i Paris i dag.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Vi hadde planer om å utbetale 60 millioner dollar, (om lag 330 millioner kroner), til UNESCO i november, men den utbetalingen har vi nå trukket, sier talskvinne for utenriksdepartementet, Victoria Nuland.

Nuland begrunner valget med regler i det amerikanske lovverket.

Det melder nyhetsbyrået AFP i kveld.

Les også: Clinton truer UNESCO med budsjettkutt i palestinaspørsmålet

Israelerne stemmer i

Israelerne har kommet med lignende meldinger etter dagens opptak av palestinerne i UNESCO.

– Jeg tror ikke vi kommer til å fortsette å betale vårt årlige bidrag, men at vi kommer til å følge amerikanerne, som vil fjerne om lag en firedel av UNESCOs budsjett, sa Israels UNESCO-ambassadør Nimrod Barkan.

USA og Israel mener det palestinske UNESCO-medlemskapet vanskeliggjør fremtidige fredsforhandlinger.

– Dette er en ensidig palestinsk manøver som ikke vil føre til endringer på bakken, men bare gjør det enda vanskeligere å komme fram til en fredsavtale, het det i kunngjøringen fra Israels utenriksdepartement.

107 stemte for

Avstemningen til UNESCO-medlemskapet skjedde under møtet i UNESCOs generalforsamling i Paris i dag. 107 land stemte for og 14 mot, mens 52 land avsto.

Organisasjonen består nå av 195 medlemsland.

Blant andre USA, Canada, Tyskland og Israel stemte imot å gi palestinerne UNESCO-medlemskap, mens Brasil, Russland, Kina, Frankrike, India og Sør-Afrika var blant landene som stemte for. Storbritannia og Japan var blant dem som avsto fra å stemme.

Les også: Palestinerne blir UNESCO-medlem

– Ingen anerkjennelse av staten

Norge var også blant de 107 landene som avga ja-stemme. Det gjorde også de aller fleste landene fra Afrika, Latin-Amerika og Asia, og arabiske land.

– Gjennom vår stemmegivning bekrefter vi at de palestinske forventningene og behovene når det gjelder beskyttelse av deres nasjonale kulturarv, er legitime, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ifølge en pressemelding.

Norske myndigheter understreker imidlertid at støtten til palestinernes UNESCO-medlemskap ikke er noen formell norsk anerkjennelse av Palestina som stat.

Les også: Titusenvis marsjerer for palestinsk FN-medlemskap
Les mer: – Kutt FN-støtten ved Palestina-ja

Leverte FN-søknad i september

I september leverte palestinernes president Mahmoud Abbas søknaden om fullt FN-medlemskap.

Abbas møtte imidlertid mye motstand, både forut og etter innleveringen. USAs innvending var at en palestinsk stat bør oppnås gjennom forhandlinger, ikke gjennom en FN-resolusjon.

Abbas begrunnet på sin side søknaden med at israelerne gang på gang har knust alle forsøk på å få til en fredsavtale, og at det nå er grunnen til at han har gått til FN for å bli tatt opp som fullverdig medlem.

Mens USA kan stanse palestinernes søknad om fullt FN-medlemskap med veto i Sikkerhetsrådet, hadde landet ikke samme makt i UNESCO.

Les: Abbas har levert FN-søknaden
Les også: Abbas seier han vil forhandle
Les mer: FN-uka i New York: Politisk karneval