Hopp til innhold

Finner flere døde enn levende: Nå vil de ha hjelp

Først sa tyrkiske myndigheter nei til tilbud om hjelp etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet for tre dager siden. Onsdag krøp de til korset for å finne de siste overlevende.

Tyrkia

Overlevende etter jordskjelvet står foran en kvestet bygning i Erics, nær den tyrkiske byen Van. Dødstallet har onsdag steget til 459.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Tyrkia

I går ble lille Azra reddet ut av ruinene. Hennes mor, og bestemor, ble reddet ut timer etter. Her på sykehuset i Ankara, hvor hun skal være i god behold.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Tyrkia

Kvinne rammet av jordskjelvet i Tyrkia. 459 personer er bekreftet døde.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters
Onsdag har dødstallet steget til 459, og myndighetene har endelig sagt ja til å ta imot hjelp fra utlandet.

Behovet for bygningsmaterialer til gjenoppbygningen av boliger er stort, og dette skal være grunnen til at de nå har forandret mening.

Får hjelp av Israel

Det israelske utenriksdepartementet bekrefter at Tyrkia har bedt om hjelp til bistand. Dette til tross for at forholdet mellom landene er anstrengt.

– Tyrkia har bedt om husvogner til de hjemløse etter jordskjelvet. Vi sa ja med en gang og skal raskt finne ut hva vi kan bidra med, sier talsmann Yigal Palmor.

Forholdet mellom landene ble sterkt svekket etter bordingen av et tyrkisk Gaza-skip i mai.

Mirakelbaby ga nytt håp

Tross alt det vonde, fikk redningsarbeidere i går lønn for strevet da de reddet 14 dager gamle Azra ut av ruinene, nesten to døgn etter skjelvet.

– Det som holdt dem i live var en sovesofa som skal ha skjermet for det ødelagte taket. Det var akkurat nok til å holde dem i live i to døgn, opplyser en Al Jazeera-journalist.

Redningsarbeiderne reddet også ut Azras mor, Semiha Karaduman, og bestemoren Gulzade Karaduman til jubel og applaus. Dette har reist håpet om å finne enda flere overlevende.

Kamp om teltene

Mangel på bygningsmaterialer og telt har ført til klager fra alle involverte, og enkelte desperate overlevende har nærmest slåss om teltplassene.

Det har også vært store problemer med å levere telt, tepper, og mat til overlevende som har måttet sove ute i minusgrader. På toppen av dette er den første vintersnøen ventet å falle snart.

– Det er absolutt kaos. Man må tråkke på folk for å få tak i et telt, sier 18 år gamle Suleyman Akbulut til Al Jazeera.

Tyrkia

Overlevende på feltsykehuset i Ercis.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt