Hopp til innhold

Norge jakter på datagigantene

Med næringsminister Trond Giske og kronprins Haakon i spissen, jakter Norge på storfiskene i USAs databransje. Målet er å få amerikanske datasentre i norske fjell og gruver.

Video Datalagring

KLIKK FOR VIDEO: Lefdal Gruve kan bli et fremtidig sentralt sted for datalagring.

Anders Tvegård (USA)

Et nytt begrep i teknologibransjen er« datalagring i sky», det vil si at selskapenes dataservere er plassert et helt annet, og mer hensiktsmessig, sted enn hvor selskapene fysisk holder til.

Blant annet er temperatur en viktig faktor. I mange selskapenes hjemstat California, er det for dyrt å leie store nok og kalde nok rom for dataserverne hvor dataskyene ender opp.

Derfor forsøker Norge å lokke de store amerikanske IT-gigantene Apple, Microsoft, Google og Facebook til å plassere sine store datasentre i gruver, fjell og nedlagte industribygg i Norge - hvor det både er kaldt nok og plass nok.

Ny forretningsmulighet

En av oppgavene til den store norske næringsdelegasjonen som er i USA ifølge med det norske kongeparet, er nettopp å selge Norge inn for selskap som jakter på steder hvor de kan plassere sine voksende datasentre.

– Det kan bety en ny forretningsmulighet for Norge. Vi har ganske mye hull i norske fjell som kan være egnet, vi har god kommunikasjon til verden og vi har 100 prosent ren vannkraft som energiforsyning til disse sentrene. Det siste betyr noe i en miljøbevist verden, sier næringsminister Trond Giske til NRK.

Sammen med kronprinsen og representanter for dataindustrien i Norge, besøkte Giske datateknologiens hovedstad, Silicon Valley.

Den norske delegasjonen var på flere bedriftsbesøk, i håp om at det skal gi uttelling på sikt.

Såkalt datasenter for storskala lagring er blant de største satsingsområdene globalt innen informasjonsteknologi.

IKT Norge identifiserte i en rapport om temaet tre viktige faktorer for etableringen av slike sentre: okalisering i land med stabile politiske regimer, tilgang til store mengder ren energi samt gode muligheter for kjøling.

Lefdal Gruve, som ligger Vågsøy i Sogn og Fjordane, er det av de norske alternativene som har kommet lengst. Både staten og tunge næringslivsaktører har vært deltakere i et forprosjekt for å utrede et mulig datasenter i gruven.

I sommer ble staten og IBM enige om en intensjonsavtale om å utvikle gruven som et ledende senter for datalagring i Europa. Regjeringen har håp om at flere kan komme etter, og ser det spesielt som en fremtid for distrikts-Norge.

God lokalisering vinner

Men Giske og Norge er langt fra alene i jakten på dataselskapene.

– Dere har stor konkurranse. Det kommer stadig delegasjoner hit fra ulike deler av verden for å selge seg inn.

– Men kommer dere med gode argumenter og et godt konsept for at Norge er det beste stedet for selskapene å investere, så er jeg sikker på at dere kan lykkes, sier borgermester Sid Espinosa i byen Palo Alto.

Innovasjon Norge åpnet i går sitt kontor nettopp i Palo Alto, Innovation House, hvor norske teknologiselskaper som ønsker å etablere seg i Silicon Valley kan leie kontorplass og få hjelp av Innovasjon Norges nettverk.

Ni selskaper har allerede tatt plass i det nye norske huset ved siden av Innovasjon Norge selv.

SISTE NYTT

Siste nytt