Hopp til innhold

– Kidnappet kvinne i Kenya død i Somalia

66 år gamle Marie Dediue, som ble bortført av somaliske pirater fra Kenya nylig, døde trolig av mangel på medisinene sine, sier en tjenestemann i fransk UD.

Marie Dedieu med sin kenyanske kjæreste John Lepapa

Marie Dedieu, her avbildet med sin kenyanske kjæreste John Lepapa, ble bortført fra det kenyanske feriestedet Ras-Kitau på øya Manda.

Foto: HO / Reuters

Marie Dediue, som har tilbrakt vintrene i Kenya siden 1990-tallet, ble bortført av somaliske pirater i begynnelsen av oktober fra strandhuset sitt på øya Manda nord i Kenya.

Marie Dedieu ble bortført fra øya Manda.

Marie Dedieu ble bortført fra øya Manda i begynnelsen av denne måneden.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

– Franske myndigheter har vært i kontakt med kilder i Somalia om å få frigitt kvinnen, men disse kildene har nå meldt om at kvinnen er død, blir det opplyst fra fransk UD.

66 år gamle Marie Dedieu skal ha blitt holdt fanget av somaliske pirater, men utenriksministeriet har ennå ikke funnet ut omstendighetene rundt hennes død. De vet ikke når hun skal ha dødd, heller ikke hvordan det skal ha skjedd.

De mener likevel at det er høyst sannsynlig at hun har mistet livet fordi hun ikke har hatt tilgang på medisinene sine. Hun led av både kreft og hjerteproblemer, noe som gjorde henne helt avhengig av daglige medisindoser.

- Hjerteløst drap

- Dette gjør det til et hjerteløst drap, sier tjenestemannen i det franske utenriksdepartementet.

Franske myndigheter har advart franskmenn mot å feriere i landet, etter en rekke bortføringer den siste tiden. Også norske myndigheter har frarådet reiser og opphold som ikke er nødvendige til nordlige kystområder i Kenya og nordover til grensen mot Somalia.

Rådet er gitt i lys av kidnappinger av vestlige borgere i den senere tid.

Også to spanske bistandsarbeidere ble bortført fra den store flyktningeleiren Dadaab tidligere i oktober. Kenyanske myndigheter tror disse er ført over grensen til Somalia.

Kenya inn i Somalia

Kenyanske styresmakter har lagt skylden for bortføringene på den islamistiske geriljaorganisasjonen al-Shabab. Derfor har landet sendt store troppestyrker inn i Somalia for å bekjempe organisasjonen .

Al-Shabab har på sin side truet med terrror i Kenya som hevn for det kenyanske angrepet på somalisk jord.

Men politiske observatører i området er ikke like sikre på at det er al-Shabab som står bak. Det er ikke lagt fram konkrete bevis for at de står bak, og organisasjonen benekter å ha noe med bortføringene å gjøre.

Les også: – Flere drept etter selvmordsangrep i Mogadishu

SISTE NYTT

Siste nytt