Hopp til innhold

Shalit snakker for første gang

Den israelske soldaten Gilad Shalit håper fangeutvekslingene kan føre til en varig fred mellom Israel og palestinerne.

Video Shalit intervjuet på egyptisk fjernsyn

NETT-TV: Egyptisk fjernsyn har fått det første intervjuet med Gilad Shalit etter at han ble løslatt fra fem års fangenskap på Gazastripen.

Egyptisk fjernsyn har fått det første intervjuet med Gilad Shalit etter at han ble løslatt fra fem års fangenskap på Gazastripen.

Shalit virket tydelig sliten og medtatt under intervjuet, og nølte lenge før hvert svar. Han måtte også ha flere pauser underveis, men ga samtidig uttrykk for glede, håp og forventninger til tiden som kommer.

  • LES OGSÅ:
Gilad Shalit

Gilad Shalit snakker med familien på telefon for første gang etter løslatelsen.

Foto: HO / Reuters

Savnet å snakke med vanlige folk

Det den nå 25 år gamle Gilad Shalit har savnet mest bak lås og slå er familie og venner.

– Jeg har savnet familie og venner. Jeg har savnet å snakke med vanlige folk om opplevelsen av å sitte i fangenskap, sier han gjennom en oversetter i intervjuet på egyptisk tv.

Shalit var bare 19 år da han ble tatt til fange 25. juni 2006. Han interesserte seg for basketball og sykling. Før han gikk inn i hæren studerte han naturvitenskap med gode resultater.

– Det er mye jeg vil gjøre nå som jeg endelig er fri, sier Shalit.

Etter mange tidligere forsøk på å få Shalit løslatt, lyktes partene endelig i dag å få gjennomført en utveksling, med Egypt som sentral i forhandlingene.

– Jeg tror Egypts gode relasjoner med både Hamas og Israel har gjort at det ble en løsning denne gangen, sier han.

Video Shalit ankommer Israel

Gilad Shalit ble kledd opp i israelsk uniform da han ankom hjemlandet etter å ha sittet fengslet på Gazastripen i fem år.

Håper på fred

Tirsdag ble 477 palestinske fanger satt fri i bytte mot Shalit. Ifølge avtalen skal over 1000 palestinske fanger løslates fra israelske fengsler over en tomånedersperiode i bytte mot den israelske 25-åringen.

– Jeg blir svært glad om alle fangene blir satt fri, slik at de kan få reise tilbake til sine familier, sine kjære og sine hjem.

Den løslatte soldaten håper på en lysere fremtid i Midtøsten.

– Jeg håper dette kan være et steg i retning av fred mellom Israel og palestinerne. Og jeg håper dette vil gi støtte til mer samarbeid mellom begge partene, sier Shalit.

Mislykket tokt

Shalit

Gilad Shalit sier i sitt første intervju etter at han ble løslatt fra fem års fangenskap at han håper løslatelsen kan føre til fred mellom Israel og palestinerne.

Foto: Afp

Like etter at den unge soldaten ble tatt til fange, rykket israelske styrker, med helikopterstøtte, inn på Gazastripen for å prøve å frigjøre ham. De lyktes ikke, og har heller ikke senere klart å redde soldaten ut fra fangenskapet.

Hamas har aldri latt Den internasjonale Røde Kors-komiteen få se til fangen, og det har vært stadige spekulasjoner på om israeleren har vært syk.

Shalit ble født i kystbyen Nahraiya, nord i Israel, 28. august 1986. To år senere flyttet familien til byen Mizpe Hila, der foreldrene Noam og Aviva åpnet et gjestehus.

Shalit har også fransk statsborgerskap gjennom sin far, og Frankrike og EU har engasjert seg i arbeidet for å få ham frigitt.

Teltleir

Etter fire års fangenskap fikk foreldrene hans nok, og marsjerte fra det nordlige Israel til Jerusalem, der de i over ett år demonstrerte utenfor statsminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem med krav om at myndighetene skulle gjøre mer for å få satt soldaten fri.

De lovte å bli på stedet i en teltleir inntil sønnen deres var satt fri.

Nå har Shalits foreldre startet arbeidet med å pakke ned tingene sine. For første gang på 16 måneder kan de dra hjem, i visshet om at sønnen er fri.

Gilad Shalit

Gilad Shalit ble i dag overlevert til Israel etter fem års fangenskap på Gazastripen.

Foto: Egyptisk TV

SISTE NYTT

Siste nytt