Hopp til innhold

Hamas og Israel nær fangeutveksling

Hamas og Israel vil starte sluttforhandlingene om fangeutvekslingen i Kairo i dag. De har allerede blitt enige om at rundt 1000 palestinske fanger skal frigis mot at den israelske soldaten Gilad Shilat slippes ut av Gaza.

Shalits familie

Gilad Shalits familie viser følelser ved Shalits bolig i Mitzpe Hila, 12. oktober. Fra høyre: Noam (far), Yoel (bror) Yaara Vinkler (brorens kjæreste).

Foto: STR / Reuters

Gilad Shilats støttespillere i Israel er overlykkelige for at han nå slipper fri etter over fem år i fangenskap.

De forbereder nå hans hjemkomst. Ved teltleiren de har etablert like ved statsministerboligen i Vest-Jerusalem, settes det nå opp enda flere telt.

Det er høytiden «sukkot» som skal feires, til minne om jødenes ferd fra Egypt til Israel. I år kan Shalits støttespillere feire med forsikringer om at Shalit endelig er på vei ut av fangenskap.

– Jeg er veldig oppspilt, jeg har ventet på dette i over fem år sier «Hadar» til NRK. Hun er kledd i en hvit t-skjorte med et blå tegning av Shalits ansikt.

Hun er frivillig på telteiren og har sammen med andre aktivister jobbet for å holde oppmerksomheten oppe rundt Shalit, både hos egne politikere og i egen befolkning.

– Det har ikke noe å si hvor lenge vi har vært her. Han (Shalit, journ. anm.) har vært borte i fem år og han kommer hjem. La oss vente et par dager, og vi vil bli svært glade. Nå smiler vi bare, sier Davidi Winograd, en av de andre aktivistene.

Shalits mor

Aviva Shalit, Gilad Shalits mor, viser følelser i et møte med Israels president Shimon Peres 12. oktober.

Foto: POOL / Reuters

Frigir livstidsfanger

Avtalen Israel har inngått med Hamas er ennå ikke kjent i detalj. Shalit vil antakelig bli fraktet gjennom Rafah og Sinai til Israel. Det er ikke ventet at han kommer til Israel før i begynnelsen av neste uke.

Som motytelse skal Israel slippe fri over 1000 palestinske fanger, litt i underkant av halvparten først, deretter resten i løpet av to måneder.

Selv om navnelisten ennå ikke er klar, er det antatt at isralerne vil frigi flere palestinere som har vært involvert i angrep mot sivile og også fanger som har israelske identitetspapirer.

Om lag 280 av de som frigis sitter på livstid.

Det gjør at det har kommet kritikk fra flere hold i Israel. Kritikerne ser avtalen som et knefall for Hamas, og frykter at det kan bli flere lignende aksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Shalit

Klistremerker med tekst der det kreves at Gilad Shalit blir løslatt. Bildet er tatt i teltleiren, som ligger ved Netanyahus bolig.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

– Modig av Netanyahu

– Mange familier lider i dag fordi deres nærmeste ble drept av terrorister, jeg skjønner det, men la oss være optimistiske og tenke på Gilad, han vil komme hjem snart og det er alt som betyr noe, sier Winograd.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir nå kritisert fra høyresiden i Israel, men får bred støtte blant Shalits støttespillere. De synes han tok en modig beslutning.

– Vi må huske at politikere og spesialister og hæren sa at dette var greit, vi kan signere den avtalen, jeg vet ikke, jeg er ingen ekspert, jeg vil bare ha Gilad hjem og de fant en måte å gjøre det på, sier «Hadar».

Gilad Shalits far, Noam, venter nå i spenning på å se sin sønn som fri mann.

– Vi venter i spenning på det øyeblikket vi vil se Gilad blant oss, sa Noam i et møte med Israels president Shimon Peres denne uken, ifølge Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt