Hopp til innhold

– Barn dør på operasjonsbordet

Mens nødhjelpsarbeidere på vei inn til Sirte blir skutt mot, venter desperate leger på byens sykehus på livsviktige medisiner og utstyr.

LIBYA Anti-Gaddafi fighters injured amidst heavy shelling on a roundabout in Sirte, receive medical treatment at a field hospital, 20 km (12 miles) east of Sirte

MANGLER LIVSVIKTIG UTSTYR: Sykehusene i Sirte mangler det aller mest grunnleggende utstyre for å behandle de mange skadde i byene etter de voldelige kampene.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Etter at opprørsstyrkene innledet en storoffensiv mot Muammar al-Gaddafis fødeby Sirte denne uken, har tusener av innbyggere lagt ut på flukt. Men mange er igjen, nærmest fanget i sin egen by – og for disse begynner situasjonen å nærme seg en kamp mellom liv og død, frykter internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Angrep sykehus

Tirsdag måtte helsepersonell flykte under et angrep mot sykehuset Ibn Sina, og tilbake står hjelpeløse leger og ser pasienter dø på operasjonsbordet fordi det er en kronisk mangel på medisinsk og kirurgisk utstyr, oksygen og strøm til å drive vitale maskiner. Samtidig fylles byens sykehus med sårede, flere av dem livstruende, i takt med at kampene tilspisser seg i diktatorens fødeby. Korridorene er ifølge meldinger som når ut til hjelpeorganisasjonene utenfor byen fulle av pasienter.

LIBYA/ Ambulance members who work for a field hospital pray at a square in Bou Hadi of Sirte

BER OM HJELP: Ambulansearbeidere har en svært farlig jobb i Sirte om dagen. Her ber en gruppe en bønn utenfor ambulansen.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

– Det som skjer på sykehuset er en katastrofe. To barn døde på operasjonsbordet, sier en kvinnelig lege som selv måtte flykte under angrepet tirsdag, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: I kø for å forlate Sirte

Den uoversiktlige sikkerhetssituasjonen har ført til at Røde Kors og andre hjelpearbeidere har blitt stående igjen utenfor byen med de livsviktige forsyningene. Forsøkene på å lage trygge passasjer har flere ganger blitt avbrutt av snikskyttere som avfyrer skudd, og flere delegasjoner fra Røde Kors har måttet snu på vei inn, ifølge Reuters.

Onsdag forberedte nødhjelpsmannskapene seg på ny på å gå inn i Sirte, til tross for at opprørerne trakk nærmere sentrum og dermed gjorde situasjonen enda mer betent.

– Vi er svært bekymret for den medisinske situasjonen ved sykehusene, og generelt den humanitære situasjonen inne i byen, og det er derfor vi nå har dette arbeidet gående, sier Hishem Khadrawy, nødhjelpsarbeider for Røde Kors, til nyhetsbyrået AP.

Traumatiserte

Det internasjonale Røde Kors er i dialog med begge parter i konflikten, for å trygge nødhjelpsarbeidet.

– Begge parter har gjort det klart at de skjønner vår bekymring, sier talsmann Hishem Khadrawy til Reuters’ reporter utenfor Sirte.

LIBYA A displaced family from Sirte, fleeing clashes between pro-Gaddafi forces and anti-Gaddafi fighters, is seen at Ashreen Gate, 20 km (12 miles) east of Sirte

MANGLER MAT OG DRIKKE: Familier bor på gaten i Sirte, uten tilgang til mat og vann i den stekende heten.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

På byens gater sitter familier i flere generasjoner og prøver å overleve etter beste evne, men mangel på mat og skittent vann, kontaminert med oljesøl, gjør det vanskelig å finne nok føde. Morsmelkerstatning og bleier er også mangelvare, og gjør det svært vanskelig for allerede sårbare barn i den stekende heten.

Det internasjonale Røde Kors har allerede vært ute og advart mot en humanitær katastrofe dersom kampene fortsetter. Også på de mindre sykehusene utenfor byen er det travle tider. Her tar man i mot Sirte-folk på flukt fra skuddsalvene – flere av dem svært traumatiserte.

SAMLESIDE: Les flere saker om Libya her

Robert Lanknau fra Det internasjonale medisinske hjelpekorpset sier at han hver dag behandler opp mot hundre Sirte-flyktninger.

– Spesielt kvinnene lider av sjokkskader. Jeg tror, i det lange løp, at mentale helseproblemer vil bli den største helsemessige konsekvensen av dette, sier han til Reuters.

– Krigssituasjon

Norsk Røde Kors har hatt delegater inne i Libya for å vurdere behovet for hjelp, og vil så snart som mulig sende ned mannskaper for å støtte opp om libyske Røde Halvmåne. Mediesjef Jon Martin Larsen betegner situasjonen i Sirte nå som svært alvorlig.

LIBYA Staff belonging to the International Committee of the Red Cross and Libyan Red Crescent store foodstuffs and other goods in a warehouse in the town of Swaoh, near the Libyan city of Sirte

NØDHJELP: Utenfor Sirte står hjelpemannskapene klare med store mengder nødhjelp. Her er Libyas Røde Halvmåne i aksjon.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

– Det er en humanitært svært krevende situasjon. Vi forsøker så godt vi kan å nå ut til folk, men vi trenger økt tilgang, sier Larsen til NRK.no.

– Hvor farlig er det å operere i disse områdene nå?

– Ambulanse- og helsepersonellet som jobber der nede nå er svært modige. Det som skjer nå, er en krigssituasjon hvor man mangler det mest nødvendige for å ta seg av befolkningen.

Ingen vet hvor mange personer som trenger helsehjelp i Sirte nå, noe som gjør situasjonen ekstra krevende. De turene nødhjelpsarbeiderne har hatt inn til byen til nå, sist gang mandag, har kun bidra til å lette på en liten del av trykket, forteller han.

– Internasjonal humanitær rett krever at helsepersonell får fritt leide. Vi er veldig glade for at vi har fått vært der inne, men det trengs så mye mer, det er livsviktig, sier han.

Libya/ A family fleeing fighting load their belongings into a car at a checkpoint on the outskirts of the besieged Libyan city of Sirte

FLYKTER: Det anslås at opp mot 20.000 mennesker er på flukt fra Sirte.

Foto: ANIS MILI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt