Hopp til innhold

2011 kan bli et rekordår for piratangrep

Piratangrepene mot skip utenfor Somalia har økt med 60 prosent så langt i år. Mange frykter en enda sterkere økning utover høsten.

Pirat med "Filitsa" for anker i bakgrunnen

I første halvår i år var det mer enn 160 angrep mot skip i havmrådet utenfor Somalia, det vil si omtrent ett angrep per dag.

Foto: M. Dahir / Scanpix/AFP

– 2011 har så langt vært et rekordår, med et meget stort antall angrep. Det er vel det verste vi har hatt siden vi begynte å registrere både angrep og kapringer utenfor Somalia, sier spesialrådgiver Ole Morten Sandquist i Forsvaret til NRK.

I første halvår i år var det mer enn 160 angrep mot skip i havmrådet utenfor Somalia, det vil si omtrent ett angrep per dag. Hvert syvende skip som angripes er norsk.

Haakon Svane

FÆRRE LYKKES: Selv om antallet angrep har økt sterkt, er det færre angrep som lykkes, forteller avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund

Foto: NRK

Men selv om antallet angrep har økt sterkt, er det færre angrep som lykkes, forteller avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Vakter avverger kapringer

En av grunnene er at stadig flere skip har vakter om bord. Regjeringen tvilte seg i sommer frem til at norske rederier fra 1. juli kunne søke om tillatelse til å ha profesjonelle, væpnede vakter om bord.

– Da snakker vi om skip som i utgangspunktet er beskyttet med piggtråd og vannkanoner, og som har varslingsrutiner og lignende, sier Svane.

– Piratene går på med så harde virkemidler at det til slutt står opp til vaktene å avfyre varsleskudd for å få avverget angrepet. Det har skjedd, opplyser han.

(Saken fortsetter under bildet)

Ole Morten Sandquist

Spesialrådgiver Ole Morten Sandquist i Forsvaret tror piratene i Somalia har brukt tiden gjennom monsunen til å forberede seg på nye piratangrep.

Foto: Jon Vaag Eikeland og Georg Austad, Forsvaret

Forberedt på nye angrep

Under den årlige monsunen om sommeren er det mye vind og bølger, og derfor svært få piratangrep.

Men rederiforbundet og Sandquist i Forsvaret frykter at vi vil få et rekordhøyt antall angrep i høst, etter at monsunperioden er over.

– Vi kan vente en kraftig økning av nye piratangrep i den kommende måneden, og at de har brukt tiden gjennom monsunen til å forberede seg på nye fremstøt, tror Sandquist.

SISTE NYTT

Siste nytt