Hopp til innhold

Strides om paven tilga Luther

500 år etter at Martin Luther ble bannlyst av Den katolske kirken ble han omtalt i rosende ordelag av Benedikt XVI under pavebesøket i Tyskland.

Pave Benedikt XVI med Marthin Luther innfelt

Ordene som Pave Benedikt XVI sa om Martin Luther (innfelt) tolkes nå for skjulte meninger.

Foto: Frank Augstein / Ap

Pave Benedikt XVI

Pave Benedikt XVI på vei ut av messen i Augustinerklosteret i Erfurt, der Martin Luther levde for 500 år siden.

Foto: Andrew Medichini / Ap
Martin Luther

Martin Luther (født1483 - død 1546) ble bannlyst av den katolske kirken i 1521.

Foto: Scanpix

Paven vendte søndag kveld tilbake til Vatikanet etter sitt første statsbesøk i sitt fedreland Tyskland.

Benedikt XVI har vært tilbake i Tyskland to ganger tidligere siden han i 2005 ble opphøyet fra kardinal Joseph Ratzinger til paven, men dette var første gang han var på et offisielt statsbesøk.

Høydepunktet under pavens besøk var da han fredag besøkte Augustinerklosteret i den øst-tyske byen Erfurt, klosteret der Martin Luther bodde i seks år og holdt sin første gudstjeneste i 1507.

Bannlyst for 490 år siden

Pave Leo X bannlyste i 1521 Martin Luther fra Den katolske kirke og kalte Luther for en «slave av et forkvaklet sinn».

Det er regnet som starten på reformasjonen. som førte til splittelsen mellom katolikker og protestanter-

Hendelsene for 490 år siden får ekstra tyngde fordi tyske protestanter forbereder feiringen av 500-årsdagen for at Luther i 1517 slo opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg.

Tyske protestander ønsker seg større aksept for Luther fra den katolske kirken før jubileet

Uventet rosende ord

Etter besøket i Augustinerklosteret fredag har det startet en debatt om paven er i ferd med å rehabilitere Martin Luther og heve bannlysingen av ham.

Paven kom med uventet rosende ord om Luther under besøket og sa blant annet at «spørsmålet om gud» var «den dypt følte drivkraften» gjennom hele Luthers liv.

Videre ble Luther hyllet av paven som «et stort vitne for troen» og at han var en «sann troende».

Ordene fra pave Benedikt XVI regnes som særlig viktige ettersom han, med sin tyske bakgrunn, er den første paven som har lest Luthers skrifter og kjenner godt til protestanter.

– Tydelig fra hans egen munn

Lederen for synoden i den lutherske kirken i Tyskland, Kartrin Gorin-Eckardt, sa etter pavens uttalelser at Den katolske kirkens allerede hadde endret syn på bannlysningen av Luther ettersom paven snakket om hele Luthers livsverk.

Også biskop Nikolaus Schneider i Den evangeliske kirken i Tyskland mente at det ikke var noen tvil om at prosessen med å rehabilitere Martin Luther allerede hadde startet, skriver den italienske avisen La Stampa.

- Vi hørte det helt tydelig fra hans egen munn. Hva som formelt sett skjer nå er et annet spørsmål.....det er ikke så viktig for meg. sa biskop Nikolaus Schneider til nyhetsbyrået Reuters.

Biskop Schneider avslørte også etter møtet at han har invitert paven til 500-årsjubileet for Luthers 95 teser i 2017, men sa ikke noe om hvorvidt paven har til hensikt å komme eller ikke.

Lederen for Den evangeliske kirken i Tyskland sa også at begge sider måtte være villige til å gi og ta litt noe før 2017 og at hans kirke ikke ville fremstille Luther som en «urørlig helt som aldri gjorde noe galt».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nikolaus Schneider (t.v.) og paven

Biskop Nikolaus Schneider (t.v.) i Den evangeliske kirken i Tyskland og pave Benedikt XVI møttes ansikt til ansikt under den økumeniske gudstjenesten i Erfurt fredag.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Langt nok - eller for langt?

Angela Merkel og paven

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er datter av en protestantisk prest, og møtte paven under hans gudstjeneste i Erfurt fredag.

Foto: GUIDO BERGMANN / Afp

Mange av de tyske protestantene gir uttrykk for at de ønsker seg en formell uttalelse om Martin Luther ikke var en kjetter, men en viktig kristen teolog.

– Det ville vært fint om de kunne utnevne ham til en kirkelig doktor, sier den protestantiske biskopen i Erfurt, Ilse Junkermann, til nyhetsbyrået Reuters.

Andre protestantiske krefter stritter mot tanken på en rehabilitering og sier at de ikke trenger noen godkjennelse fra Vatikanet.

Uklare signaler fra kirken

Den katolske kirken selv sender forskjellige signaler om hvordan den har tenkt å forholde seg til bannlysningen av Luther frem til 500-årsjubileet.

Tidligere har representanter for Den katolske kirken sagt at det ikke er nødvendig med noen opphevelse av bannlysingen av Luther, fordi bannlysingen automatisk ble opphevet ved Luthers død i 1546.

– Man kan ikke gjøre noe for Martin Luther nå fordi Martin Luther, hvor han enn er, ikke er opptatt av disse fordømmelsene, sa Vatikanets økumeniske leder, kardinal Edward Cassidy, i 1999.

Løslatt av politiet

Ellers i Tyskland løslot politiet i Erfurt søndag en 30 år gammel mann som ble arrestert da han skjøt fire skudd med luftpistol mot en sikkerhetsvakt lørdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paven i "popemobilen"

Paven ankom messen i Erfurt lørdag i sin spesiallagde «popemobile». Pavene har brukt den spesiallagede bilen siden attentatforsøket mot pave Johannes Paul II i 1981.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

Skytingen skjedde to timer før pavens skulle holde en messe for 28.000 mennesker ikke langt unna.

En kvinnelig sikkerhetsvakt ble truffet i benet, men ble ikke skadet.

Sikkerheten rundt pavens besøk I Tyskland har vært streng, men det har ikke vært noen alvorlige episoder. Hendelsen i Erfurt ble vurdert som så lite alvorlig at paven ikke ble informert om skyting.

Flere kontroverser

Med sine dype historiske undertoner er det pavens og den katolske kirkens forhold til Martin Luther som har fått mest oppmerksomhet ved hans første statsbesøk i fedrelandet.

Paven og president Christian Wulff

Den tyske presidenten Christian Wulff (t.h.) ba paven vise større forståelse for skilte da han ønsket Benedikt XVI velkommen til Tyskland torsdag.

Foto: MAX ROSSI / Reuters
POPE-GERMANY/ Pope Benedict XVI arrives to make an address at the concert hall in Freiburg

Paven under sin en av sine siste opptredener under besøket i Tyskland, et møte med katolikker i konsertsalen i Freiburg. I sin tale til katolikkene slo han an en konservativ tone, og oppfordret katolikkene til å slutte rekkene bak ham i stedet for å arbeide for reformer innen kirken.

Foto: MAX ROSSI / Reuters
Federico Lombardi

Vatikanets talsmann Federico Lombardi avviser at paven har tanker om å trekke seg.

Foto: Pier Paolo Cito / Ap

Samtidig har han under besøket også møtt mye av den kritikk som den katolske kirken til vanlig mottar.

Allerede da Tysklands president Christian Wulff ønsket paven velkommen til landet på torsdag sa presidenten at kristne burde arbeide for mer toleranse og ba om mer forståelse for katolikker som, i likhet med ham selv, hadde skilt seg og giftet seg på nytt.

Kritikk for overgrep

Han har også under besøket møtt kritikk for Den katolske kirkens behandling av overgrepsavsløringene som også har rystet Tyskland de siste årene.

Fredag hadde han et privat flere ofre for seksuelt misbruk innen Den katolske kirken.

– Han var beveget og dypt sjokkert over ofrenes lidelse, og paven uttrykket sin dypeste sympati og beklaget alt som var gjort mot dem og deres familier, ble det sagt fra Vatikanet etter møtet.

Støttegrupper for ofrene kritiserte paven og kalte møte en innholdsløs gest. De holder fast på at Den katolske kirken ikke har gjort nok, hverken for å avsløre skyldige prester eller å forhindre fremtidige overgrep, skriver den britiske avisen Independent.

Talsmannen for Den katolske kirken i Tyskland, Matthias Kopp, måtte under besøket forsvare at kirken bruker over 30 millioner euro på pavebesøket, mens det er utbetalt rundt to millioner euro i erstatning til ofrene for overgrepene.

De 30 millionene euro var nødvendige for å betale for utendørsmessene der over 260.000 mennesker deltok, sa Kopp til tysk radio.

Overgrepssakene førte i fjor til at rundt 181.000 tyskere meldte seg ut av Den katolske kirken i Tyskland.

Trekker seg ikke neste år

Heller ikke når han nå vender hjem til Italia kan paven vente seg problemfrie dager.

Den italienske journalisten Antonio Socci skrev en artikkel i avisen Libero og på sin blogg søndag at paven vurderer å abdisere når han fyller 85 år i april neste år.

I en bok som kom ut i fjor sa paven at han ikke ville nøle med å bli den første paven på 700 år som frivillig trekker seg fra embedet, dersom han ikke lenger følte seg «fysisk, psykologisk og spirituelt» i stand til å lede den katolske kirken.

Sist en pave trakk seg frivillig var Celestine den femte i 1294, men en talsmann for Vatikanet avviste søndag at Benedikt XVI hadde noen planer om å følge i hans fotspor.

– Pavens helse er veldig god. Vi vet ingenting om det. Snakk med han som skrev det, sa Vatikanets talsmann Federico Lombardi da han ble konfrontert med artikkelen.

Pavens tempo under hans fire dagers besøk i Tyskland synes da også å vise at han er i god form.

I løpet av dagene holdt 84-åringen 18 taler og holdt gudstjenester for hundretuser av mennesker i tre byer. Bare på den avsluttende utendørsgudstjenesten i Freiburg søndag ettermiddag var det rundt 100.000 mennesker tilstede.

SISTE NYTT

Siste nytt